Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2010,
13.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ideje vrtnarjenje čebulnice Vrt Vrt

Četrtek, 17. 6. 2010, 13.48

2 meseca, 1 teden

Koristne čebulnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Uspešno gojenje različnih vrtnin ni preprosto. Vsaka ima svoje posebnosti, ki jih moramo dobro poznati, če hočemo kaj pridelati.

Najbolj vestni in z naravo povezani vrtičkarji bodo pridno opazovali in si zapisovali dogajanje čez vso sezono. Nekatere vrtnine imajo sploh posebne lastnosti, ki jih lahko izkoristimo tudi pri pridelovanju drugih. Pripravki iz izbranih vrtnin delujejo na druge tako, da jih krepijo, zdravijo ter preprečujejo pojavljanje bolezni in škodljivcev. Zakaj je tako, še ni povsem raziskano, predvidevajo pa, da krepijo celične stene rastlin, kar deluje kot obrambni zid pred nezaželenimi vdori.

Čebula

Čebula je znana po močnih hlapih, ki nas pripravijo do solz tudi, ko smo dobre volje. Njena zdravilnost je znana že od nekdaj, tako za ljudi kot za rastline. Vsebuje vitamine in minerale, značilen vonj pa ji dajejo eterična olja in aliin, ki je znan po antibakterijskem delovanju. Pri pripravi učinkovitega sredstva za preprečevanje in zatiranje škodljivih organizmov na vrtninah uporabimo čebulne luskoliste. Približno 20 gramov jih namočimo v enem litru vode in pustimo stati en dan. S tem čajem enkrat tedensko preventivno škropimo paradižnik in krompir pred krompirjevo plesnijo. Za že napadene rastline uporabimo močnejši čaj, ki ga dobimo z namakanjem enake količine luskolistov in vode kot prej, le da vse skupaj pustimo stati pet dni.

Česen

Tudi pripravki iz česna lahko preprečujejo nekatere škodljive pojave na vrtnih rastlinah. Podobno kot čebulo ga prištevamo med najstarejše zdravilne rastline. Vsebuje eterična olja, naravne antibiotike in druge učinkovine, kot so silicijeva kislina, jod, žveplo in druge. Česnove pripravke za zaščito vrtnin pripravimo tako: 70 gramov strokov namočimo v 10 litrov vode, pustimo stati 24 ur in nato precedimo. Dobljeni pripravek uporabimo nerazredčen za zatiranje glivičnih bolezni, pršic, listnih uši in korenjeve muhe. Lahko naredimo tudi kombinirano sredstvo iz česna in čebule. Približno 500 gramov strokov česna in luskolistov čebule prelijemo z 10 litri vode in pustimo v posodi dva tedna. Pripravek uporabljamo nerazredčen proti korenjevi muhi, škropimo pa tako tla kot rastline, z razredčenim (1 : 10) pa proti glivičnim boleznim na krompirju in paradižniku.

Drobnjak

Vsebuje enake učinkovine kot česen in čebula. Sredstvo za varstvo rastlin pripravimo tako, da približno 50 g drobnjaka za 24 ur namočimo v 10 litrov vode, nato pa še 20 minut kuhamo in precedimo. S pripravkom zatiramo škodljive pršice, muhe in plesni.

Doma pripravljena sredstva bodo učinkovitejša, če jih bomo uporabili pravočasno. Pršice zatiramo ob odpiranju brstov sadnega drevja, krompirjevo plesen sredi junija, korenjevo muho od maja naprej, druge rastline uporabljamo po potrebi.

Ne spreglejte