Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2022,
7.15

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Vsebino omogoča NGEN

Natisni članek

Energetika 2.0 Energetika 2.0 sončna elektrarna Gremo na sonce Gremo na sonce samooskrba električna energija elektrika hranilniki električne energije Tesla Powerwall NGEN advertorial

Petek, 3. 6. 2022, 7.15

1 mesec, 1 teden

Postanite samozadostni

V prihodnosti bo sončna elektrarna smiselna le v kombinaciji s hranilnikom

Vsebino omogoča NGEN

Zaradi tehnološkega razvoja, e-avtomobilov in vse več različnih električnih naprav, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, gre pričakovati, da bo vedno več povpraševanja po električni energiji. Hkrati pa smo priča rasti njene cene. Tehnologija pridobivanja električne energije je vedno bolj usmerjena v obnovljive vire, kot so sončna, vetrna, vodna in biotermalna energija, ki pomagajo zmanjševati emisije toplogrednih plinov in predstavljajo zanesljiv vir pridobivanja elektrike. Že danes se z namestitvijo solarnih sistemov za proizvodnjo električne energije gospodinjstva lahko odločijo za prehod na samooskrbo z električno energijo. Presežek te pa shranjujejo v hranilnikih Tesla Powerwall in jo porabijo v nočnem času in času njene zmanjšane proizvodnje ter tako povečajo svojo preskrbljenost z lastnim virom električne energije. Čeprav so hranilniki velika naložba, bo v prihodnosti le ta smiselna, če se boste odločili za postavitev sončne elektrarne.

Pot do samozadostnosti v kombinaciji sončne elektrarne in hranilnika električne energije. | Foto: Bojan Puhek Pot do samozadostnosti v kombinaciji sončne elektrarne in hranilnika električne energije. Foto: Bojan Puhek

Čeprav lahko sončne celice zmanjšajo vaše račune za energijo, običajno ne shranjujejo presežne energije, ki jo ustvarite za kasnejšo uporabo. Razen če sistemu dodate hranilnik električne energije Tesla Powerwall, ki zagotavlja energetsko varnost vašega doma in neodvisnost od omrežja.

Kaj je hranilnik Tesla Powerwall in kako deluje?

S sončno elektrarno lahko proizvajate več električne energije, kot jo dejansko porabite v svojem domu, ta se pošlje nazaj v električno omrežje. Ko namestite hranilnik Powerwal, lahko ta višek električne energije shranite, namesto da jo pošljete v omrežje. Shranjeno energijo uporabite pozneje, ko sončni kolektorji ne proizvajajo dovolj električne energije, da bi zadostili energetskim potrebam vašega doma. Hranilnik Powerwal podpira večje obremenitve, zato lahko uporabnik s pomočjo hranilnika napaja večje število priključkov oz. naprav, ki jih v določenem trenutku potrebuje.

Tesla Powerwal je najbolj izpopolnjen baterijski shranjevalnik, ki hrani višek pridobljene električne energije, uporabnik pa jo nato koristi v svojem domu, ko jo potrebuje, oz. tako poveča moč svojega priključka na električno omrežje v času konice.

Hranilnik električne energije Tesla Powerwall je v kombinaciji s sončnimi celicami optimalna rešitev na poti k samozadostnosti.

Hranilnik Tesla Powerwall je mogoče namestiti na tla ali steno, tako v notranjih prostorih kot na prostem. | Foto: Bojan Puhek Hranilnik Tesla Powerwall je mogoče namestiti na tla ali steno, tako v notranjih prostorih kot na prostem. Foto: Bojan Puhek

Hranilnik Tesla Powerwall lahko deluje v povezavi s sončno elektrarno ali pa v povezavi z virtualno elektrarno, t. i. NGEN platformo. V primeru, da se uporabnik odloči za agregacijo preko platforme, se hranilnik Powerwall polni večinoma v nočnem času oz. takrat, ko je omogočena dobava cenejše elektrike.

Zakaj se postavitev hranilnikov Tesla Powerwall splača?

  • Ker skladiščijo presežek električne energije, ki jo čez dan proizvede vaša sončna elektrarna, porabite pa jo v času zmanjšane proizvodnje sončne elektrarne.
  • Ker z istočasno vključitvijo v NGEN platformo dobavljate električno energijo po najnižjih cenah.
  • Ker ne potrebujete nujno sončne elektrarne, da plačujete poceni električno energijo, dobavljeno iz NGEN platforme.
  • V primeru izpada električne energije bo sistem to zaznal ter se avtomatsko vklopil v način delovanja Powerwalla za napajanje vašega doma.

NGEN Žirovnica.
Trendi Kako že danes do poceni elektrike?

Pot elektrike do naših domov

Preden prižgemo luč, jo morajo elektrarne za nas proizvesti. Proizvedeno energijo je možno shraniti v NGEN platformi, električno omrežje pa jo lahko uporabi za uravnavanje nihajoče energije v gospodinjstvih, ki so opremljena s Powerwall hranilniki, in jo v času energetskih viškov na trgu dobavljajo po bistveno nižji ceni preko platforme NGEN.

Če pa električno energijo proizvajamo tudi sami s pomočjo solarnih sistemov, se bo vsa odvečna energija shranjevala v hranilnik. Lahko pa jo delimo tudi z drugimi, tako da se jo pošlje v NGEN platformo. Tako lahko vsi proizvajamo, shranjujemo in delimo obnovljivo energijo ter tako pomagamo skrbeti za zdrav planet.

Na spletni strani www.mojabaterija.si lahko vsak v živo spremlja samozadostnost Slovenije. | Foto: Na spletni strani www.mojabaterija.si lahko vsak v živo spremlja samozadostnost Slovenije.

Kako deluje sistem NGEN, je skozi otroške oči predstavljeno v videu.

Se sprašujete, ali bo hranilnik Powerwall koristil vašemu domu?

Hranilnik Powerwall je odlična naložba za vse, ki želijo preiti na samooskrbo z električno energijo in ne želijo biti odvisni od dviga cen elektrike, ki smo ji priča. Prav tako so najboljši način za povečanje količine obnovljive energije, ki jo uporablja vaš dom. V nadaljevanju izpostavljamo le nekaj ključnih prednosti namestitve hranilnika Powerwall.

Hranilnik Powerwall uporabljajte s pomočjo aplikacije, ki omogoča nastavitve prioritet delovanja. Nastavite, kdaj boste porabili shranjeno energijo, v živo spremljajte svojo porabo, preverjajte stanje za pretekle dni ... Vidite lahko vašo dejansko samozadostnost. | Foto: Bojan Puhek Hranilnik Powerwall uporabljajte s pomočjo aplikacije, ki omogoča nastavitve prioritet delovanja. Nastavite, kdaj boste porabili shranjeno energijo, v živo spremljajte svojo porabo, preverjajte stanje za pretekle dni ... Vidite lahko vašo dejansko samozadostnost. Foto: Bojan Puhek

Energetska neodvisnost

Če živite na območju, kjer so pogosti izpadi električne energije, boste s hranilnikom lahko brez skrbi, saj bo poskrbel, da bodo vse nujne naprave delovale – tudi takrat, ko sosedom zmanjka elektrike.

Sončne celice prenehajo proizvajati električno energijo, ko sonca ni. Ko pa svojemu sončnemu sistemu dodate hranilnik, vaši sončni kolektorji napajajo vaš dom in polnijo vašo baterijo.

Manjši ogljični odtis

Ko namestite hranilnik, lahko uporabite vso čisto energijo, ki jo proizvajajo vaši sončni paneli. Če ta sončna energija ni shranjena v hranilniku, boste morali energijo pridobiti iz omrežja, ki se običajno proizvaja z uporabo fosilnih goriv. Združevanje sončne energije s hranilnikom je najboljši način, da zagotovite, da vaš dom ohranja manjši ogljični odtis in da ga približate samooskrbi.

Prihranek na računu za elektriko

Namestitev hranilnika vam lahko pomaga tudi pri varčevanju na računu za elektriko. Ko sonce ne bo proizvajalo električne energije, boste lahko koristili tisto, ki se je čez dan shranila v hranilniku. Presežek proizvedene energije boste namesto v omrežje shranjevali v Powerwall, kar vam omogoča večji nadzor nad tem, kako porabite svojo energijo in kam gre vaš presežek.

Ko imate hranilnik, se lahko odločite za uporabo shranjene energije v času, ko je elektrika najdražja. To vam omogoča večje prihranke pri računu za elektriko. Poleg tega lahko z vključitvijo v NGEN platformo električno energijo kupujete po bistveno nižjih cenah in na ta način tudi polnite hranilnik Powerall.

Za povprečno gospodinjstvo je optimalna rešitev kombinacija sončne elektrarne in treh hranilnikov. Prednost hranilnikov Tesla Powerwall je tudi v tem, da se jih preprosto dodaja, ko se poraba gospodinjstva poveča. | Foto: Bojan Puhek Za povprečno gospodinjstvo je optimalna rešitev kombinacija sončne elektrarne in treh hranilnikov. Prednost hranilnikov Tesla Powerwall je tudi v tem, da se jih preprosto dodaja, ko se poraba gospodinjstva poveča. Foto: Bojan Puhek

Izklopite se iz omrežja, priklopite se na hranilnik

Ko sončni paneli postajajo vse bolj priljubljeni, uporabniki, ki nameščajo hkrati sisteme za shranjevanje energije, ugotavljajo, da jim ti edinstveni hranilniki omogočajo, da kar najbolje izkoristijo svoje sončne sisteme in prihranijo proizvedeno energijo za meglene dni, za noči, za povečanje priključne moči na električno omrežje v času konice in za energetsko neodvisnost v času izpadov elektrike iz omrežja. Naj vaš dom napaja obnovljiva energija, ki se je čez dan shranila v hranilniku. Za vse, ki imajo nameščene sončne celice, so hranilniki Powerwall fantastičen način za stabilizacijo energetskega sistema in uživanje v bolj zanesljivem sistemu v prihodnjih letih.

Lahko se samo usedete in sprostite, medtem ko sončni sistemi še naprej polnijo vaš hranilnik.

Vas zanima možnost montaže hranilnika Tesla Powerwall na vaši hiši?

Strokovna ekipa podjetja NGEN vam bo na podlagi vaših potreb, analize in predhodnega ogleda svetovala glede optimalne velikosti sončne elektrarne, kapacitete baterijskega hranilnika, same namestitve celotnega sistema in to tudi kakovostno izvedla. Pokličite jih ali pošljite povpraševanje!

Telefon: 04 581 20 20

Email: powerwall@ngen.si

Ne spreglejte