Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
10.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Balkon terasa Dvorišče gradnja prenova doma dom

Petek, 26. 10. 2018, 10.30

5 let, 5 mesecev

Materiali, s katerimi lahko olepšamo zunanje površine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
zunanji prostori | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izbira prave talne obloge za vaše terase, balkone in dvorišča vključuje sprejemanje kar nekaj težkih odločitev, pri čemer boste imeli največ dela prav z izbiro materiala, ki bo ustrezal tako naravnim pogojem, vremenskim razmeram kot vašemu okusu, obenem pa bo v skladu z vašimi denarnimi zmožnostmi. 

dekorativni beton
Trendi Estetika industrijskega betona v notranjosti doma

Zunanji prostori najlepše pridejo do izraza, če odražajo osebni slog, materiale in barve okolja, kjer imate postavljeno svoje domovanje. Pri izbiri materiala, ki vam najbolj ustreza, je treba upoštevati, da bo izbrani material najvidnejši element, prav tako pa osnova za preostale elemente, ki jih boste vključili v kasnejšo fazo prenove ali gradnje. 

lepo dvorišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izbira materiala odvisna od terena

Kateri material izbrati, je povsem odvisno od tega, kaj želite obložiti, od tega, ali gre za teraso, dvorišče ali površine za sedenje na vrtu. Material mora biti dovolj trpežen glede na funkcionalno uporabo, ob tem pa se mora seveda skladati z okolico in predvsem kvadraturo prostora. Prav tako je izbira odvisna od prostorskega načrta, terena in naravne sestave tal, torej tega, ali gre za dvorišče ali vrt. 

Na terasah in balkonih že dolgo niso priljubljene samo ploščice za zunanjo uporabo, ampak tudi les in celo navaden "goli" beton. Les je prava izbira predvsem za tiste, ki imate zunanje površine pokrite, saj ga lahko nestanovitno vreme čez čas uniči oz. poškoduje. 

Pri lesenih oblogah potrebno veliko načrtovanja

Les, predvsem na zunanjih površinah, je videti zelo lepo, saj deluje kot naravni podaljšek zunanjega dela domovanja, ki se lepo staplja z okolico. Če bi želeli zunanje površine obložiti z lesom, imejte v mislih, da boste morali posegati po tršem lesu, saj je ta bolj trpežen, vzdržljiv in odporen proti vremenskim razmeram. Prav tako bo od vrste lesa odvisna cena, ki je lahko kar visoka. 

lesena terasa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iskanje pravega lesa pa ni odvisno samo od terena, ampak boste morali poskrbeti tudi za to, da bodo lesene deske narejene kakovostno in brezhibno, predvsem pa, da bo izdelava pri vseh deskah povsem enaka oziroma identična in brez vidnih poškodb.  

Tu boste morali biti še posebej pazljivi in pregledati prav vsako desko, saj po videzu ne smejo preveč odstopati druga od druge, ker bo končni videz nekonsistenten, lahko pa deluje tudi zelo nepovezano.    

lesena terasa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tudi samo polaganje vam bo vzelo veliko načrtovanja, saj je treba les položiti na pravi način. V ospredju naj bo zagotavljanje zračnosti lesa, ne pozabite pa niti na odtakanje vode, ki se nabere ob večjih nalivih in dežju. 

Pri lesu v primerjavi s preostalimi materiali bo treba vložiti tudi več truda v vzdrževalno oskrbo in vsaj sezonsko preverjati konstrukcijo, da bi se izognili večjim poškodbam, kot so odstopanje lesa od glavnega okvirja konstrukcije, njegovo lomljenje in gnitje. Prav tako bo pri nekaterih vrstah lesa treba redno oljenje za zagotavljanje boljše površinske zaščite in ohranjanje lepega videza lesa.

Beton je vsestranski

Beton je eden najbolj vzdržljivih, vsestranskih in odpornih materialov, kar jih lahko uporabite za svoje zunanje prostore. Uporabimo ga lahko za praktično karkoli. Je cenovno dostopen in do okolja prijazen material. Zelo dobra izbira je, če je zunanji videz vašega doma moderen in minimalističen. 

beton | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri izbiri betona je najpomembnejše, da začetno fazo njegove umestitve izpeljete na pravi način. Upoštevati je treba naravni teren površine in nagib okolice. Pri samem mešanju betona je treba poskrbeti za njegovo konsistentnost in predvsem gostoto, ker lahko, če ta ni prava, ob vrsti drugih naravnih dejavnikov tvegate možnost razpok.  

Za beton je treba pripraviti teren. V bližini nikakor ne sme biti rastlinja ali celo dreves, ker ga lahko ob rasti korenin začnejo izpodrivati. Prav tako je v fazah sušenja potrebno redno zalivanje, saj voda iz njega hlapi in posledično zmanjšuje njegov volumen, sile, ki delujejo nanj, pa ga vlečejo, zaradi česar razpoka. 

betonske razpoke | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če med postopkom sušenja ne poskrbimo za vlažnost betona, se bodo razpoke kaj hitro pokazale, še posebej če gre za nameščanje betonskih površin na neravnih terenih. V kasnejših obdobjih bo zato potrebna njegova obnova oziroma sanacija.

Beton je najboljša izbira, če imate v okolici doma veliko površino, ki jo je treba obložiti, a za to nočete porabiti velike vsote denarja. Primeren je za dovoze in samostojne terase na vrtovih. 

Ker je zelo vsestranski in ga je mogoče dobiti v praktično vseh oblikah, ni razloga, da bi za svoje površine uporabili povsem navaden beton. Če ga uporabite v obliki betonskih plošč ali tlakovcev, lahko z njimi izdelujete različne vzorce, s čimer poskrbite za dodajanje in izboljšanje vizualne podobe okolice. 

Naravni kamen na vrtovih 

Naravni kamen je na voljo v številnih oblikah in velikostih. Z združevanjem različnih vrst tlakovcev ali plošč, izdelanih iz naravnega kamna, v istih ali podobnih barvah boste svojemu dvorišču ali terasi zagotovili kontrast in element naravne strukture.

Uporaba naravnega kamna pride najlepše do izraza, če ga uporabite za tlakovane vrtne potke med svojim rastlinjem in zelenjavnimi gredicami. Izbira naravnega kamna je primerna tudi za tiste, ki imajo manjšo kvadraturo zunanjih površin.

naravni kamen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če prostora za sedenje primanjkuje, imate pa vrt, lahko z naravnim kamnom kar v središču vrta ustvarite oazo za sedenje. Kamen se bo z okolico zlil, deloval bo kot povsem naraven element, vi pa boste pridobili dodatne površine za sproščanje. 

Način, da ga položite in še bolj poudarite naraven videz, je, da kamne oziroma kamene plošče pri polaganju med seboj nekoliko odmaknete drugo od druge, da bo med njimi začela rasti naravna fuga v obliki trave. 

Ne glede na izbiro materiala se igrajte z vzorci

Ne glede na izbiro materiala, ki ga želite uporabiti za olepšanje svojih dvorišč, teras, vrtov in balkonov, pojdite iz ustaljenih okvirov tradicionalne postavitve v en vzorec in isto smer, saj vam bo to pomagalo razbiti monotonost velikih površin. Ustvarjajte vijugaste linije različnih velikosti in debelosti.

dvorišče in potke | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polaganje materialov vam omogoča, da z njimi izdelujete vrsto vzorcev in se igrate z njihovimi različnimi postavitvami. Spremenite smer, ustvarjajte vzorce, vključite več materialov hkrati. Tako boste ustvarili edinstveno teksturo in razbili naravnost okolice, ki je lahko velikokrat dolgočasna. 

Osredotočite se na malenkosti in detajle. Še posebej bodite pozorni na barve, relief in širino spojev materialov. Ravno tako poskušajte material na čim boljši način povezati s preostalimi elementi dvorišča. 

moderno dvorišče
Trendi Ideje za ustvarjanje modernega dvorišča
Ne spreglejte