Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2021,
14.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

hiša na ključ Pasivna hiša Nizkoenergijska hiša gradnja PR članek

Torek, 21. 12. 2021, 14.40

2 leti, 4 mesece

Pasivne hiše – varčne hiše masivne gradnje na ključ podjetja JUBHome

Oglasno sporočilo

Pasivne hiše danes predstavljajo priljubljen način moderne gradnje. Velikokrat slišimo, da je hiša pasivna, pa tudi nizkoenergijske hiše so mnogokrat predmet pogovora. Vendar obeh naštetih gradenj ne moremo enačiti. Glede na literaturo se pasivne in nizkoenergijske hiše razlikujejo po tem, koliko kilovatnih ur energije na kvadratni meter porabijo v enem letu.

Kakšna je razlika med nizkoenergijsko in pasivno hišo?

Vsaka država ima formalno, pa tudi nekoliko manj formalno definicijo nizkoenergijske hiše. Na splošno lahko rečemo, da je nizkoenergijska hiša tista, ki na leto za ogrevanje kvadratnega metra površine porabi od dva do šest litrov kurilnega olja.

Na drugi strani standard pasivne hiše natančno definira največje dopustne toplotne prehodnosti konstrukcij in stavbnega pohištva, ki je uporabljeno na ovoju stavbe. Poleg tega je jasno definirana tudi raven zrakotesnosti, odsotnost toplotnih mostov, največja dovoljena raba primarne energije za delovanje stavbe ter letna potrebna toplota za ogrevanje. Zadnja ne sme presegati 15 kWh/(m2).

Pasivna hiša | Foto: Pasivna hiša

Gradnja hiše na ključ s sistemom gradnje z izgubljenim opažem

Varčne hiše gradimo tudi v podjetju JUBHome. Gradnja hiše na ključ je visoko kakovostna in časovno ugodna, saj dela zaradi posebne tehnike grajenja, opisane v nadaljevanju, potekajo hitreje.

Gradnja hiše na ključ poteka s pomočjo posebne tehnike grajenja, ki jo imenujemo sistem gradnje ICF. Z njo poskrbimo, da bo sodobna hiša izdelana kakovostno in v najkrajšem mogočem času. ICF ali Insulated Concrete Form je sistem gradnje z izgubljenim opažem. Stena pasivne hiše je sestavljena iz votlih stenskih elementov JUBHome WALL, ki jih sestavlja grafitni EPS. V prostor, ki nastane med stenskimi elementi, vstavljamo vertikalno in horizontalno armaturo, prostor pa nato zalijemo s črnim betonom. Notranji in zunanji sloj iz grafitnega EPS v času gradnje uporabimo kot t. i. izgubljeni opaž, po betoniranju pa sloja predstavljata toplotno izolacijo. Sistem ICF-gradnje nam zagotavlja hitro izvedbo del, poleg tega pa kljub relativno tankim stenam omogoča zelo visoko toplotno izolativnost in zrakotesnost ovoja ter visoko toplotno stabilnost konstrukcije.

Prezračevanje pasivnih hiš z rekuperacijo

V pasivnih hišah ter nizkoenergijskih hišah podjetja JUBHome prezračevanje ponavadi poteka z rekuperacijo. Rekuperacija je način prezračevanja, ki je v skoraj ničenergijskih hišah pogosto uporabljen. Gre za sistem prezračevanja, kjer optimalno zračenje prostorov dosežemo s prisilnim prezračevanjem. Prezračevanje z rekuperacijo toplote zagotavlja nenehno izmenjavo zraka v prostoru. Pri prezračevanju pasivnih hiš in nizkoenergijskih hiš z rekuperacijo se vrne večji del toplote z ogrevanjem svežega zraka, ki ga vpihujemo v stavbo.

Nizkoenergijska hiša JUBHome se lahko pohvali tudi z dejstvom, da v njej ne more nastati plesen. Nastanek plesni je namreč pogojen s toplotnimi mostovi in netesnimi mesti, ki nastanejo na fasadi stavbe, ter vlago, ki kondenzira na hladnih površinah. V varčni hiši JUBHome je notranja površina obodnih sten skoraj enaka temperaturi zraka. Poleg tega pa je raven zračne vlage nadzorovana tudi s pomočjo vračanja toplote iz odpadnega zraka. Tudi vpliv toplotnih mostov na pasivnih hišah JUBHome je zanemarljiv.

Nizkoenergijska hiša | Foto: Nizkoenergijska hiša

Ogrevanje sodobne hiše s pomočjo toplotne črpalke

Varčne hiše podjetja JUBHome so dobro izolirane, stroški ogrevanja nizkoenergijske hiše pa so tako nižji. Za ogrevanje pasivnih hiš JUBHome v večji meri uporabljamo obnovljive vire energije. V največ primerih to pomeni, da se za ogrevanje skoraj ničenergijskih hiš uporablja toplotna črpalka, ki toploto za delovanje jemlje iz vode, zraka ali zemlje in jo nato s pomočjo električne energije dvigne na za ogrevanje primerno raven.       

Gradnja hiše na ključ z mislijo na naročnika

Gradnja hiše na ključ s sistemom izgubljenega opaža je enostavnejša in arhitekturno čistejša, kar omogoča lažje doseganje visokokakovostne izvedbe. S pomočjo masivne gradnje vam v podjetju JUBHome zagotavljamo energijsko varčnost ter visoko kakovost pasivne hiše. Pri nas se lahko stranke odločajo za gradnjo hiše na ključ, ponujamo pa tudi tipske projekte in individualno zasnovo gradenj.

Gradnja hiše na ključ | Foto: Gradnja hiše na ključ

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte