Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
5. 7. 2016,
14.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Mesec oblikovanja notranje oblikovanje stanovanja arhitektura oblikovanje

Torek, 5. 7. 2016, 14.59

6 let, 1 mesec

Iz gasilskega doma v stanovanje

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Do 70. let prejšnjega stoletja so newyorško stavbo uporabljali gasilci. V njej tako že dolgo ni več gasilskega doma, ampak stanovanje in fotografski studio.

Williamsburg je brooklynska soseska v New Yorku, trenutno zelo trendovska, pred časom pa je svoje mesto dobila tudi na lestvici hipsterskih mek.

Sodobno družinsko stanovanje v beli barvi, ki veliko pozornosti posvečena tudi dotoku naravne svetlobe (foto: http://www.tbddesignstudio.com). | Foto: Sodobno družinsko stanovanje v beli barvi, ki veliko pozornosti posvečena tudi dotoku naravne svetlobe (foto: http://www.tbddesignstudio.com).

Nekoč so ta del Velikega jabolka predvsem zaradi dostopnejših najemnin za stara stanovanja, nekdanje gasilske prostore in podobno naseljevali umetniki. A gentrifikacija je šla svojo pot tudi tu in tako je Williamsburg zamenjal več svojih obdobij. Na kratko: od soseske modrih ovratnikov oz. industrijskih delavcev do boemske oaze in hispterske meke ter današnje drage soseske, kjer radi živijo mladi in zaposleni, ki se lahko sprehodijo do različnih trendovskih barov in restavracij. Še vedno sicer velja za nekoliko "surovega", saj ne boste našli veliko dreves, stanovanja pa so urejena v nekdanjih skladiščih.  

Bivalni prostori so v dvignjenem delu stavbe (foto: http://www.tbddesignstudio.com). | Foto: Bivalni prostori so v dvignjenem delu stavbe (foto: http://www.tbddesignstudio.com).

Od ateljeja do stanovanja

V 70. letih prejšnjega stoletja je v nekdanjem gasilskem domu v Williamsburgu najprej nastal kiparski atelje. Potem ko je objekt kupil fotograf in najel arhitekturni studio TBD Architecture +Design Studio, sta v njem nastala stanovanje in fotografski studio.

Fotografski studio je v pritličju, v nekdanji garaži (foto: http://www.tbddesignstudio.com). | Foto: Fotografski studio je v pritličju, v nekdanji garaži (foto: http://www.tbddesignstudio.com).

Med prenovo je pritlična garaža postala delovni prostor in galerije, zgornji prostori pa bivališče z vrtom na strehi.  

Vrt na strehi (foto: http://www.tbddesignstudio.com). | Foto: Vrt na strehi (foto: http://www.tbddesignstudio.com).

Notranji prostori so svetli tudi po zaslugi velikega dotoka naravne svetlobe, kar pa ne zmanjšuje zasebnosti. To je bilo tudi eno od pomembnih izhodišč zasnove.

Notranji prostori se odpirajo navzven, vendar ne na račun zasebnosti 
(foto: http://www.tbddesignstudio.com). | Foto: Notranji prostori se odpirajo navzven, vendar ne na račun zasebnosti (foto: http://www.tbddesignstudio.com).

 | Foto:

Ne spreglejte