SiolNET. Dom Pametni dom
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z ledom si lahko olajšate marsikatero gospodinjsko delo

0,11

termometer

ledene kocke
Foto: Thinkstock

Z ledom si lahko na povsem preprost in hiter način poenostavite dolgočasna gospodinjska dela, ki se jih ponavadi vsi izogibamo. Z njegovo vsestransko uporabo boste skrajšali čas likanja svojih oblek, pa tudi skrb za zalivanje rož bo popolnoma odveč.

čiščenje kadi in kabin Dom Odstranjevanje vodnega kamna in umazanije iz kadi in prh

Led lahko postane vaše najljubše sredstvo pri oskrbi doma, saj ga lahko uporabite pri čiščenju in negovanju sobnih rastlin, z njim pa boste prihranili tudi veliko časa, ki ga namenjate odstranjevanju madežev s tekstila in likanju perila. Z uporabo že samo ene ledene kocke lahko poskrbite za boljše vzdrževalne navade v svojem domu.

madeži na oblačilih Foto: Thinkstock Odstranjuje madeže s tekstila

Vsakemu se kdaj zgodi, da se med slastnim obrokom po nesreči popacka. Težava nastane, ko s hrano umažemo lep kos oblačila, ki bi ga z višjim programom strojnega pranja lahko povsem uničili.

Z ledom se tovrstnim težavam lahko popolnoma izognete in celo prihranite denar za kemično čiščenje.

Na splošno velja, da se madeže najlažje odstranjuje z vročo vodo in uporabo pralnih detergentov, vendar lahko pri nekaterih vrstah madežev s tovrstnim postopkom zadevo še poslabšate.

Beljakovinske hrane ne gre prati v vroči vodi, ker se lahko ob stiku z vročino samo še bolj "zažre" v tkanino ali tekstil. Madežev paradižnikove omake in kečapa ne poskušajte odstranjevati z vročo vodo, ker se bo hrano tako samo še bolj vpila v oblačilo.

Pri občutljivejših oblačilih je bolje uporabiti nižje temperature, zato je neposreden nanos ledu primernejša izbira. Na svež madež položite kocko ledu, ki naj se začne taliti neposredno nad madežem. Poskrbela bo, da se bodo sestavine v hrani skrčile in razbile.

Seveda bo treba kos perila naknadno oprati še v pralnem stroju, vendar po programu, namenjenem pranju tega oblačila. Ne bo vam treba zvišati pralne temperature.

žvečilka na tekstilu Foto: Thinkstock

Led prav tako odstranjuje zalepljene žvečilne gumije, ki lahko popolnoma uničijo oblačilo, da to ni več uporabno. Položite led neposredno na žvečilko. Ta jo bo skrčil in zamrznil. Z ledom lahko to naredite tudi pri preostalem tekstilu, na katerega se zalepi žvečilka.

Potipajte žvečilko. Ko je ta povsem trda oziroma zamrznjena, jo počasi s pomočjo kuhinjskega noža odlepite oziroma olupite. Tovrstna metoda vaših oblek ne bo poškodovala niti malo.

Led v sušilni stroj, če se vam ne da likati

Še en izjemen trik uporabe ledu za perilo, da vam ga ne bo treba likati. Če se vam nekam mudi in nočete izgubljati dragocenega časa z likanjem, lahko v sušilni stroj skupaj s perilom vržete še kocke ledu, vendar ne pretiravajte. Uporabite največ tri kocke ledu, odvisno od tega, koliko oblačil sušite.

sušilni stroj Foto: Thinkstock

Sušilni program nastavite na najvišjo temperaturo, ki bo led v procesu sušilnega programa stalila, pri tem pa bo nastala para, ki bo obenem "likala" in mehčala vaše zmečkano perilo.

Trik seveda deluje, če želite posušiti samo določene kose oblačil. Boben ne sme biti poln perila, saj se bodo obleke v nasprotnem primeru mečkale, pri čemer vam led ne bo kaj dosti pomagal.

zalivanje rož z ledom Foto: Thinkstock Zalivanje rož z ledom

Marsikdo ne zna oceniti, koliko vode potrebuje njegova sobna roža. Nepravilna količina vode med zalivanjem ji lahko kvečjemu škoduje, tako da začne počasi umirati.

Če se želite izogniti težavam pri zalivanju, lahko namesto tega tedenskega opravila v zemljo sobnih rastlin zakopljete kocke ledu.

Ta se bo talil počasi, zato bo rastlina postopoma dobivala potrebno količino vode za normalno rast.

S tem boste ravno tako poskrbeli, da bo roža dobivala ravno pravšnjo količino vode za rast, zato vam čezmerno ali preredko zalivanje ne bo več povzročalo preglavic.

To metodo lahko uporabite tudi takrat, ko se odpravljate na krajše počitnice in nočete, da bi vam rože v času odsotnosti venele. Pri manjših rastlinah bosta zadostovali že od ena do dve kocki ledu, pri večjih pa od tri do pet, odvisno od velikosti.

Zaradi težkega pohištva poteptane preproge

Včasih naslanjamo pohištvo na preprogo, pri čemer se tkanina preproge popolnoma splošči oziroma zmehča in je videti kot nekakšna udrtina.

Ta neljubi pojav lahko preprečite tako, da na mesto položite kocko ledu in pustite, da se ta stali. Tkanina preproge bo vodo vpila, se razširila in se povrnila v prvotno stanje.

domače živali Dom Prilagajanje doma potrebam vaših hišnih ljubljenčkov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin