Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
11.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

1

Natisni članek

Dom in vrt pametni dom nasveti kuhinja

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 11.46

2 meseca, 1 teden

Kuhinja po meri za levičarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

1

kuhinja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Približno 15 odstotkov svetovnega prebivalstva je levičarjev, vendar so skoraj vse kuhinje narejene po merah, ki zadovoljujejo potrebe desničarjev. Če ste v procesu nakupa ali prenove kuhinje, potem izkoristite priložnost, da prilagodite kuhinjo svojim potrebam. Navsezadnje mora biti kuhinja odsev osebe, ki jo bo uporabljala, zato je skrajni čas, da kuhinjo funkcionalno oblikujete zase, in ne samo za izgled. 

Kako nehvaležno je živeti v svetu desničarjev, če ste levičar. Kar je povsem naravno za desničarsko večino, je lahko nerodno in neprijetno za levičarje. Desničarji se niti ne zavedajo, kako zelo je dom prilagojen njihovemu vsakdanjemu življenju.

Če pogledamo bolj podrobno - vse kljuke od vrat so večinoma obrnjene proti desni, kar pomeni, da morajo levičarji na žalost pri odpiranju uporabljati desno roko, če se želijo izogniti nerodnemu obračanju zapestja, piše spletna stran Houzz.

kuhinja
Trendi Razlogi, zakaj je odprta kuhinja kul

Prav tako se večina vrat odpira z desne strani proti levi, kar ni najbolj prikladno za levičarje. Niso pa samo vrata problem - vsakdanji pripomočki, kot je rezanje s škarjami, je lahko nadležno za levičarje, saj je večina modelov prilagojena desničarskim uporabnikom.

Premalo je zavedanja, kako težko je delati v kuhinji, ki ni izdelana po meri dominantnejše roke. O tem ne razmišljajo niti oblikovalci niti izdelovalci pohištva. Če ste levičarji, oblikujte kuhinjsko postavitev tako, da se bo prilagodila vašemu naravnemu gibanju in poseganju z levo roko. 

leva roka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Katera roka je dominantnejša?

Najboljši način za ugotavljanje, katera roka je dominantnejša, je, da naredite test. Ni nujno, da samo zaradi tega, ker ste levičar, da je tudi leva roka dominantnejša.

Namreč, ker levičarji živijo v svetu desničarjev, so se ti morali temu tudi prilagoditi. Veliko izmed njih zato bolje razvije motorične sposobnosti desne roke.

Test naredite preprosto tako, da na mizo postavite predmet in pozorno opazujte, s katero roko boste samodejno posegli po predmetu. Če je to leva roka, potem to pomeni, da je vaša leva stran dominantnejša, in obratno. 

V kuhinji naj bo vse na levi strani

Malenkosti so tiste, ki ustvarijo prijeten dom. Prilagajanje kuhinjskih omar lahko neprimerno izboljša delo v kuhinji. Oblikujte kuhinjske omare tako, da se bodo te odpirale na levi strani, kar bo za vas lažje in naravnejše.

Prav tako uporabite kuhinjsko pipo, ki ima odpiralno ročico postavljeno na levi. Delovne površine in odlagalni pult za mokro posodo postavite levo od korita, saj je gibanje na levo za vas naravnejše.

mikrovalovna pečica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne pozabite tudi na belo tehniko

Edina stvar, ki je univerzalna za oba pola je bela tehnika, ki jo razen hladilnika in mikrovalovne pečice odpiramo od zgoraj dol.

Za lajšanje dela si postavite vso opremo na svojo levo. Pomivalni stroj naj bo levo od korita, prav tako pečica in hladilnik.

Čeprav je večina slednjih narejena po meri desničarjev - vrata se namreč večinoma opirajo na desni, je vseeno mogoče kupiti hladilnik, ki bolj odgovarja levičarjem.

Najbolj nehvaležna kuhinjska naprava ostane mikrovalovna pečica, saj se vse odpirajo z desne proti levi in skoraj ni mogoče najti naprave, ki bi imela gumbe za grelne nastavitve na levi strani.

Kuhinjski pripomočki so prav tako pomembni

Kuhinjski pripomočki so prav tako pomembni za lajšanje dela. Kupite nože, odpiralce konzerv in druge pripomočke, ki so prilagojeni vaši levi roki.

Kam z jedilno mizo

Če vam prostorski tloris to dovoljuje, potem postavite jedilno mizo na levo stran kuhinje, tako da boste še vedno imeli dovolj prostora za nemoteno gibanje leve roke med obroki.

grelnik
Trendi Nasveti za čiščenje električnega grelnika vode
Čiščenje madežev iz vaših oblazinjenih površin
Trendi Čiščenje madežev z vaših oblazinjenih površin #video
Ne spreglejte