Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
15.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dekoracija vrta Vrt Vrt dekoracija okras

Sreda, 14. 8. 2013, 15.23

2 meseca, 1 teden

Vrt okrasite z mozaikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Če niste za minimalizem, potem je mozaik zagotovo ena od možnosti za dekoracijo vrta.

Mozaik lahko izdelamo na različnih vrtnih posodah, vrtnih svetilkah, dimniških kapah, stenah, klopeh na tleh in na velikih zabojih. Najobičajnejša posoda za mozaik je keramični lonec.

 | Foto: Uporabiti moramo glinen lonec, ki je odporen proti mrazu. Če ima glazure, je treba njegovo notranjost prevleči z zaščitnim slojem. Na tak način vlaga iz notranjosti ne bo prodirala navzven in koščki mozaika ne bodo odpadali. Za izdelavo mozaične dekoracije je dobro uporabiti lepilo in fugirno polnilo, ki sta odporna proti vlagi in mrazu.

Izberemo pa lahko tudi kakšno med plastičnimi posodami, ki na zunaj natančno posnemajo številne druge materiale, kot na primer glino, kamen, baker in podobno. Njihova prednost je, da so lahke, mozaik pa lahko izdelamo na katerikoli od njih. Na tak način jih bomo tudi individualizirali, jih okrasili po svojem okusu in z njih izbrisali pečat množične neunikatne proizvodnje.

Kamnite ali starinske posode se je treba lotiti drugače kot navadnega cvetličnega lonca. Sploh če gre za velike dimenzije, teh ni smiselno z mozaikom prekriti v celoti.

 | Foto: Veliko bolje bodo delovali kontrasti, izmenjajoči predeli, prekriti z izbranimi koščki in gola površina posode. Na ta način bo dekoracija veliko bolj dinamična. Velike posode okrašene z mozaikom so na vrtu lahko zanimive središčne točke, vanj lahko prinašajo kiparske poudarke.

Okrasje za vse okoliščine

Ob načrtovanju mozaikov moramo upoštevati videz posode in rož. Odtenki sestavljenih koščkov morajo biti izbrani po določeni logiki. Ta je lahko kontrastna ali komplementarna. Za bolj zadržani videz dekoracije izberemo naravne in nežne odtenke, če pa si želimo močnega vtisa potem je potrebno uporabiti močne in svetle barve.

Zadržan in geometrijski mozaik bo bolje komuniciral z obrezanimi drevesi in rastlinami, poudarjenimi čistimi linijami. Dinamičen in abstraktnejši vzorec bo dopolnjeval velike polne in sijoče cvetove rastlin. Seveda pa se lahko odločite tudi za eklekticizem.

Ob zasnovi imejte v mislih podobo vrta v vseh letnih časih, na ta način boste lahko oblikovali njegovo podobo za vse okoliščine.

Ne spreglejte