Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
16.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dom dekoracija rastline

Sreda, 7. 11. 2018, 16.02

5 let, 5 mesecev

S tropskim rastlinjem do lepših prostorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
maranta | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Sobne rastline pripomorejo k bolj čistemu zraku in njegovi cirkulaciji, ponudijo pa tudi element organskosti, ki je vedno dobrodošel. Glede na to, da se temperature zunaj počasi nižajo, narava pa se pripravlja na zimsko mirovanje, se lahko prihajajoči turobnosti spretno izognete, če v svojem domu najdete prostor za te tropske rastline.

dekor z džinsom
Trendi Uporaba starega džinsa pri okrasnih dodatkih

Sobno rastlinje vnaša v notranjost prostorov nekaj lepote in domačnosti. Z umestitvijo lepega rastlinja lahko ustvarite zanimive teksture, hkrati pa vabljivo, estetsko privlačno okolje.  Pri izbiri okrasnega rastlinja so možnosti neskončne, zato se ni treba omejevati.

Z nekaj domišljije in čuta za vzgojo rastlin lahko kar v dnevni sobi ustvarite svojo zeleno oazo. Po zadnjih smernicah je zelo priljubljena uporaba tropskega rastlinja, zato smo za vas pripravili štiri na pogled izjemno zanimive rastline, ki jim ogrevani prostori v obdobju kurilne sezone ne bodo škodovali.

Kraljeva begonija

Kraljeva begonija je izjemno lepa zimzelena sobna rastlina, saj ima velike srčaste liste v odtenkih zelene, rožnate in rdeče. Zaradi svoje razigrane pisanosti olepša marsikateri domači prostor, lahko pa deluje tudi kot lepo, "živo" ozadje pri sestavi tako imenovane vignette (vin-jet, op. p.). Ta pomeni majhen, slogovno oblikovan kotiček.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by گل و گیاه (@dostdarane_gologiyah) on

Najbolj ji ustreza, če jo postavitve na svetlo polsenčno mesto. Idealna temperatura za vzgojo begonije se giblje nekje med 15 in 26 stopinj Celzija. Od spomladanske do jesenske sezone jo zalivamo dvakrat ali trikrat na teden z mlačno vodo, v zimski sezoni pa bo dovolj, če jo zalijete enkrat do dvakrat na mesec.

Maranta

Podobno kot kraljevska begonija gre tudi pri maranti za zimzeleno trajnico. Krasijo jo barviti listi zelenih in belih barvnih odtenkov, na spodnji strani pa se po vsaj njihovi dolžini vijejo močni kontrasti "rdečkastih žil".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dria (@plantgazing) on

Zanjo je idealna sobna temperatura med 24 in 28 stopinj Celzija. Najbolje uspeva v polsenčnih prostorih. Njena skrivnost je v bogatih listih. Ti namreč v dnevni svetlobi stojijo pokončno, zvečer in ponoči pa padajo in "zaspijo".

Kaladij

Ta sobna rastlina je še posebej privlačna zaradi belo obarvanih listov. Na njenih širokih listih se prelivajo odtenki bele, rožnate in zelene. Za optimalno rast je najbolje ustvariti vlažne pogoje, temperatura prostora naj se giblje približno med 22 in 25 stopinj Celzija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Garden Collage Magazine (@gardencollage) on

Ker ima nežne, skoraj prosojne liste, bo potrebna večkratna tedenska oskrba v obliki pršenja listov.  Dobro uspeva v toplih, svetlih prostorih, vendar stran od neposrednega sonca.  Če bi zanjo našli primerno mesto na okenski polici, poskrbite za zaščito pred neposrednim soncem in sončnimi žarki, saj ji škodujejo.

Kaladij je najbolje zalivati z mehko mlačno vodo, še najbolje pa z deževnico. Ker ima kaladij rad vlažne pogoje, poskrbite, da ima ta v svojem lončnem podstavku vedno majhno količino vode.

Alokazija

Alokazija ima izjemno zanimive velike liste srčastih oblik, skozi katere tečejo "žile" v beli barvi. Njeni mesnati listi se pod primerno svetlobo lepo svetijo. Je ena izmed tistih sobnih rastlin, ki jih vidimo redko. Tako kot preostale omenjene rastline najbolje uspeva v svetlem in visoko vlažnem prostoru. Če ne drugače, lahko sami poskrbimo za vsakodnevno pršenje vode po njenih listih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JP Barretto (@jp.barretto) on

Uspeva v prostorih, kjer se temperature skozi vse leto gibljejo med 18 in 22 stopinj Celzija. V spomladanskih in poletnih mesecih je potrebno zalivanje vsaj trikrat na teden, v zimskih mesecih pa bo dovolj, če se njenemu zalivanju posvetimo dvakrat na teden.

Pri oskrbi ne pozabite na čiščenje

Pri skrbi za sobne rastline ne smemo pozabiti niti na redno brisanje listov, saj se na njih nabira veliko prahu, ki kazi njihovo podobo. Vsaj dvakrat na mesec z vlažno krpo iz bombaža ali mikrovlaken pobrišite njihove liste, odtrgajte ovenele in poškodovane, da bi naredili prostor novim. Ker gre za tropske rastline, redno pregledujte vlažnost zemlje, pazite, da se ta ne izsuši popolnoma. V nasprotnem primeru lahko odmrejo.

jesenski šopek
Trendi Z listnato zelenjavo do cvetličnih aranžmajev
Ne spreglejte