SiolNET. Dom Oprema in dekor
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Prenosna klima - kaj je in kako deluje?

Oglasno sporočilo

Zadnja leta se zdi, da poletje poleg obilice sonca poskrbi tudi za vedno višji vzpon živega srebra na naših termometrih. Premagovanje poletne vročine postaja vse večji izziv, ki ga vse pogosteje rešujemo z nakupom klimatske naprave. Prijetno ohlajen prostor nam namreč omogoča večjo produktivnost pri vsakodnevnih opravilih, bolj kakovostno bivanje in bolj krepčilen spanec. Optimalno bi bilo, če bi si lahko v vsakem prostoru privoščili drugo klimatsko napravo, ker pa je to velik finančni zalogaj, je veliko ugodnejša, a nič manj učinkovita rešitev, prenosna klima.

Harvey Norman

Zakaj prenosna klimatska naprava?

Prenosne klime, tako druge vrste klimatskih naprav, poleg hlajenja navadno omogočajo tudi gretje, razvlaževanje in čiščenje zraka, a se od sestrskih različic vseeno v marsičem tudi razlikujejo. Kupci prenosnih klimatskih naprav se za to vrsto klime navadno odločijo iz več razlogov.

Visoko na prvo mesto se uvršča prihranek denarja. Prenosne klime so navadno tudi do polovico cenejše, kot denimo split sistemi, ugodnejše je njihovo vzdrževanje in ni stroškov z montažo. Poleg tega pa so še energetsko učinkovitejše, saj hladijo le tisti prostor, kamor so nameščene. Kot drugi najpogostejši razlog za nakup prenosne klimatske naprave kupci navajajo mobilnost. Prenosno klimo je zaradi njene priročne velikosti mogoče poljubno premikati iz prostora v prostor. Prav tako pa jo lahko brez večjih težav vzamete s seboj, ko se odpravite na vikend ali v počitniško prikolico. Med najpogostejše razloge nakupa pa se uvršča tudi dejstvo, da lahko z odločitvijo za mobilno verzijo klimatske naprave, pozabite na montažo. Zraven tega odpade prebijanje sten in spreminjanje videza prostora.

Kako deluje?

Da bi lažje razumeli delovanje prenosne klimatske naprave, je najprej potrebno vedeti, kako je le-ta zgrajena. Večina današnjih mobilnih klim ima sistem za hlajenje, torej uparjalnik, kondenzator in kompresor, vgrajen v matično enoto, iz katere pa je izpeljana cev za odvajanje toplega zraka.

Hladilni krog

Harvey Norman

Tako kot vse ostale klime, tudi prenosna različica deluje po principu t. i. hladilnega kroga. V osnovi je hlajenje s klimatsko napravo najlažje razložiti na sledeč način: klimatska naprava preko ventilatorja vsrkava topel zrak iz prostora, ga ohladi in usmeri na prosto (v primeru nastavitve ogrevanja pa je ravno obratno). Ključno vlogo v tem procesu odigra hladilno sredstvo, ki v procesu hlajenja menja svoje agregatno stanje, saj je v napravi izpostavljen različnim pritiskom in temperaturam.

Hladilno sredstvo je na začetku procesa hlajenja v tekoči obliki. Ko iz zraka sprejme toploto, se upari, zrak pa postane hladen. Ohlajen zrak nato preko ventilatorja potuje nazaj v prostor iz klimatske naprave, medtem ko gre hladilno sredstvo direktno v kompresor, kjer se ponovno utekočini. Pri tem se sprejeta toplota prenese iz hladilnega sredstva na zrak, ki se vpihuje iz prostora s pomočjo drugega ventilatorja. Taisti ventilator zatem poskrbi tudi za izpihovanje vročega in vlažnega zraka skozi odvodno cev na prosto, istočasno pa tekoče hladilno sredstvo potuje nazaj v zgornji del klimatske naprave.

Razmislek pred nakupom

Harvey Norman

Preden se odločite za nakup prenosne klimatske naprave, ki vam bo olajšala življenje v vročih poletnih dneh, je dobro vedeti, kakšno pravzaprav potrebujete. Najprej opredelite, za kakšno vrsto in velikost prostora potrebujete prenosno klimo. Ko enkrat opredelite prostor, kjer boste napravo uporabljali, potem izračunajte prostornino prostora, ki ga želite klimatizirati.

Kako izračunati prostornino prostora?

Verjamemo, da je preteklo že kar nekaj časa, ko ste nazadnje računali prostornino prostora, razen, če se s tem ne ukvarjate poklicno. Zato osvežimo spomin, kako enostavno je pravzaprav izračunati prostornino.

Najprej med seboj pomnožite dolžino in širino prostora, tako boste dobili njegovo površino. Rezultat nato množite še z višino in dobili boste volumen prostora (v m³). Zdaj pa morate za izračun moči klimatske naprave, ki jo potrebujete, prostornino prostora pomnožiti z močjo 25 W/m³.

Izračun moči prenosne klime:

prostornina prostora x 25 W/m³ = zahtevana moč klime za prostor

Osnovni primer:

Recimo, da je prostornina vašega prostora 60 m³. To pomeni, da boste za ustrezno hlajenje prostora potrebovali prenosno klimo z močjo 1500 W oz. 1,5 kW.

V primeru, da imate v prostoru veliko oken in vrat ali slabo izolacijo ali lego na sončni strani, potem morate v enačbi uporabiti moč 35 W/m³. Če pa se bo v prostoru zadrževalo tudi več ljudi, potem rezultatu katerekoli enačbe prištejte dodatnih 100 W hladilne moči na posamezno osebo.

Če vam računske enačbe niso po volji, potem se lahko nekoliko hitreje orientirate po spodnji tabeli, kjer je navedeno, koliko znaša minimalna moč klimatske naprave za določeno velikost prostora.

Velikost prostora (m²) Minimalna moč klimatske naprave (kW)

> 25

2,5

25 - 40

3,5

40 in več

4,5 ali 5

Kje kupiti ustrezno prenosno klimo?

Harvey Norman ponuja izjemen nabor učinkovitih, varčnih in naprednih prenosnih klimatskih naprav različnih cenovnih razredov. Oglejte si njihovo ponudbo in poiščite vašo rešitev za hlajenje, ogrevanje in razvlaževanje zraka. Privoščite si prijetno hladne poletne dni tam, kjer želite, saj vam prenosna klima omogoča ravno to.

Naročnik oglasnega sporočila je Harvey Norman

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin