Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

dom oprema dekoracija nasveti

Nedelja, 4. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Kako vnesti več topline v dom v hladnih jesenskih mesecih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
jesen v domu | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prihod hladnejših in turobnejših dni ponuja priložnost, da v notranjost svojih domov vnesemo nekaj topline. Topli in vabljivi prostori lahko pomagajo do boljšega počutja in sproščenosti. S preprostimi okrasnimi dodatki lahko ustvarite udobno zavetje, s katerim boste lažje prebrodili dolgo zimo, ki šele prihaja.  

jesenski šopek
Trendi Z listnato zelenjavo do cvetličnih aranžmajev

Jesen je čas leta, ko v prostorih znova zažarita domačnost in toplina. Prehod v novo sezonsko obdobje še ne pomeni, da morate pri tem popolnoma preoblikovati notranjost domovanja in za to porabiti večjo vsoto denarja. Eden od najenostavnejših načinov za ustvarjanje udobnega jesenskega doma je, da preprosto dodate nekaj dodatkov v toplejših odtenkih in bogatejših teksturah.

Umaknite fluorescentno svetlobo in jo zamenjajte s toplo rumeno

Majhne spremembe, kot je zamenjava žarnic, pripomorejo k boljšemu počutju. Ustrezna osvetlitev je eden od pomembnih elementov bivanja, saj močno vpliva na vzdušje prostora in ne nazadnje tudi naše počutje in udobje.

rumena svetloba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravna svetloba je zelo pomembna, a ker je te jeseni in pozimi precej manj kot v poletnih mesecih, pomeni, da moramo luči prižigati že v poznem popoldnevu.

Da bi bilo vzdušje kar najbolj prijetno, močne fluorescentno-bele žarnice zamenjajte, ker v tem času delujejo premočno in so zato povsem nepotrebne. Zamenjajte jih za žarnice v rumenkastih in oranžnih odtenkih, ki ustvarijo podobno svetlobo, kot jo oddaja ogenj, ki je sinonim za toploto. S toplimi, mehkejšimi toni boste lažje poustvarili prijetnejši ambient.

Sveče za bolj romantično vzdušje

Okrasne dišeče sveče so hiter in poceni dodatek, ki prav tako izboljša občutek udobja. Ker je izbira skoraj neskončna, se ni treba bati, da ne bi našli tiste, ki ustreza vašemu okusu. Te je prav tako mogoče dobiti v različnih oblikah, velikostih in na različnih podstavkih, tako lahko res lahko pripomorejo k lepše urejenemu jesenskemu domu.

dišeče sveče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tudi sami lahko izdelate svoje podstavke za sveče. Višje steklene kozarce ali svetilke napolnite z jesenskimi plodovi, kot so kostanj, želod, lešniki, koruza in bučna semena, nato vanje postavite še svečo, ki diši po jeseni. Namesto plodov lahko uporabite tudi suho cvetje. Kupite sveče, ki imajo močnejše, izrazitejše vonjave, da bi še bolj razvajali svoje čute.

Posegate po takšnih, ki so narejene iz mešanice začimb, cimeta, jabolk, bučk, vanilje, celo čokolade, borovcev, listja, pomaranč in mandarin. Po želji lahko nakapljate tudi par kapljic eteričnega olja, ki ga imate radi. Sveče strateško razporedite po prostoru tako, da boste med gibanjem vsakič znova vdahnili bogat vonj jeseni.

V spalnicah zamenjajte tanke posteljnine za debelejše

Če še niste, so prihajajoči dnevi skrajni čas, da zamenjate svoje poletne prešite odeje s toplejšimi. Odenite jih v posteljnino iz debelega bombaža. Ta naj bo v pisanih vzorcih, veliko naj bo rdeče, rumene, oranžne in zelene.

posteljna rjuha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne bo odveč, če čez svojo posteljo položite tudi dekorativno odejo, narejeno iz volnenih materialov. To prav tako lahko uporabite tudi v dnevnih prostorih. Postavite jo čez svoje površine za sedenje, tako jo boste imeli vedno na dosegu roke, če si boste zaželeli popoldanski počitek. Ravno tako boste k večjemu udobju pripomogli, če iz omar vzamete dekorativne vzglavnike. Več kot jih boste imeli, prijetnejše bo ležanje ali sedenje.

Naravo povabite v svoj dom

Jeseni narava ponuja bogate barve in barvne odtenke, ki jih lahko v obliki šopkov, cvetja in zelenjave vključite v svojo notranjost. Sami izdelajte šopke in cvetlične aranžmaje iz rastlinja, ki še cveti v tem času.

Ovenelih šopkov nikar ne vrzite stran, ampak jih raje posušite in jih v svoj dom pozneje vključite kot del okrasnega dekorja. Tudi te lahko odišavite z eteričnimi olji. Svoj prostor na policah, komodah in stopniščih lahko najdejo tudi majhne bučke.

jesenski šopek | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prav tako ne bo odveč, če v svojem domu najdete mesto za zimzeleno sobno rastlino ali dve. Proti koncu jeseni narava počasi izgublja zelenje, vse se pripravlja na mirovanje, zato je lepo, če nekaj tega prinesete v svoj dom. Sobne rastline bodo prostor poživile, še posebej, ko bo zunaj vse pusto in dolgočasno.

Razvajajte svoje čute

Jesenski popoldnevi so primerni za nekaj lastnega razvajanja. Pripravite si toplo kopel ali prho, oblecite svoja najljubša topla, mehka oblačila. Počivajte in uživajte ob pitju toplega napitka, v ozadju pa naj vas spremlja dobra glasba. Ob mirnih dneh si boste lažje napolnili moči za nove podvige, ki jih prinaša vsakdanje življenje.

divji kostanj
Trendi Divji kostanj ni užiten, a pomaga pri marsičem
Ne spreglejte