Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
16. 1. 2019,
18.43

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

Marie Kondo pospravljanje digitalna tehnologija

Sreda, 16. 1. 2019, 18.43

5 let, 3 mesece

Kako pospraviti po svojih računalnikih, telefonih in drugih elektronskih napravah

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

delo, računalnik, urnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Japonska gurujka za pospravljanje Marie Kondo, ki zagovarja načelo, da urejeni prostori zbistrijo tudi pogled na življenje, poudarja, da je prav tako pomembno, da sčistimo svoje digitalno življenje.

Pred nekaj leti smo v slovenščini dobili prevod knjige Umetnost pospravljanja Marie Kondo, v kateri avtorica posreduje svojo izpiljeno metodo urejanja prostorov. Njeno delo pa je mogoče spremljati tudi na Netflixu v seriji z naslovom Tidying Up With Marie Kondo.

Japonska svetovalka za čiščenje Marie Kondo pa poudarja, da njene tehnike niso omejene samo na prostore domovanja, temveč jih je mogoče uporabiti tudi na drugih področjih življenja. O pospravljanju digitalnih okolij je spregovorila za spletno stran Esquire.

Japonska gurujka pospravljanja Marie Kondo poudarja, da njene tehnike niso omejene samo na čiščenje domovanja, temveč je njene tehnike mogoče uporabiti ne samo v fizičnih, temveč tudi v digitalnih prostorih. | Foto: Japonska gurujka pospravljanja Marie Kondo poudarja, da njene tehnike niso omejene samo na čiščenje domovanja, temveč je njene tehnike mogoče uporabiti ne samo v fizičnih, temveč tudi v digitalnih prostorih.

Začnimo pri fotografijah

Poudarila je, da je urejanje naših digitalnih prostorov prav tako pomembno, če ne še bolj kot ohranjanje čistih domov in nepotrebnega nereda. Začnimo pri fotografijah, svetuje gurujka pospravljenosti.

Digitalna tehnologija, ki omogoča tako rekoč neomejene posnetke in njihovo shranjevanje, lahko vodi tudi v nepregledno gomilico vizualno ovekovečenih podob, ki se med seboj neredko tudi ponavljajo. Marie Kondo pravi, da sama na koncu vsakega dneva pregleda fotografije in med njimi izbere najboljšo, druge pa izbriše.

omara, obleke, garderoba
Trendi Kako bo garderobna omara vedno urejena

Ohranjanje tistega, kar nam prinaša radost

Načelo ohranjanja le tistega, kar nam prinaša radost, po metodi KonMarie, velja tako za fizične prostore kot za računalnike ter druge tovrstne naprave. Vas informacija, ki jo imate na dosegu roke, resnično dela zadovoljne? To je, tako Marie Konda, pomembno vprašanje, ki si ga je pri urejanju digitalnih prostorov treba zastaviti.

Gurujka urejanja pravi, da digitalno čiščenje začnemo pri fotografijah. Marie Konda svoje na koncu vsakega dneva pregleda, izbere najboljšo, druge pa izbriše. | Foto: Thinkstock Gurujka urejanja pravi, da digitalno čiščenje začnemo pri fotografijah. Marie Konda svoje na koncu vsakega dneva pregleda, izbere najboljšo, druge pa izbriše. Foto: Thinkstock

Vsi kabli na eno mesto

Ob tem gurujka tudi svetuje, da vse polnilce, slušalke in druge naprave zbirajte na enem mestu in jih razvrstite glede na uporabo. Na ta način je namreč hitro mogoče prepoznati, kaj resnično sploh potrebujemo. Med vsemi kabli, ki jih hranimo, se tako hitro lahko najde tudi kakšen skrivnostnež. Torej tisti, za katerega ugotovimo, da ni več v uporabi.

"Organiziranje stvari po prednostnem redu pokaže, da so nekateri predmeti že izpolnili svoj namen in izkazalo se bo, da ste jih pripravljeni spustiti," je jasna Marie Konda.

Preberite še:

Janus House
Trendi Fasada iz gume: ugodna, vzdržljiva in zanimivega videza #video
mejkap, ličila, ličenje
Trendi Jesensko čiščenje torbice z mejkapom: kaj vse zavreči

 

 

Ne spreglejte