Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 1. 2014,
10.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

triki

Nedelja, 19. 1. 2014, 10.51

6 let, 1 mesec

Japonski triki za dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Riž v sladkorju, da sladila ne načne vlaga, je le ena od praktičnih skrivnosti urawaza, japonskih trikov vsakdana, praktičnih tehnik, uporabnih doma.

Trike za reševanje vsakdanjih domačih nezgod in zagat Japonci danes poznajo pod imenom urawaza. Gre za praktične tehnike vsakdana, ki jih v spominu in praksi ohranja ustno izročilo, na Japonskem pa ga je popularizirala televizijska oddaja Ito-ke no Shokutaku (Jedilna miza družine Ito) iz leta 1997. V tedenskih oddajah Ito-ke, v katerih so gostili različne japonske zvezde, so vsakemu izmed nastopajočih pripisali eno od družinskih vlog, gledalcem pa so predstavili nenavadne uporabe predmetov vsakdana in najrazličnejše domače trike.

Avtorica Lisa Katayama knjige Urawaza: Skrivnosti namigov in trikov za vsakdan trdi, da je besedo urawaza skovala industrija videoigric v 80. letih. Z njo so opisali trike in možnosti, ki so jih odkrili nadobudni igralci, z njimi so postali nepremagljivi ali pa so vsaj občutno izboljšali svoje rezultate. K razširjeni uporabi novonastale besede, ki je naslovila različna področja življenja, predvsem pa že dolgo poznane domače trike, je pripomogla prav omenjena televizijska oddaja, še v svojem delu zapisuje Katayamajeva. V 90. letih je imela oddaja visoko gledanost, skoraj 30-odstotno.

V letih, ki so sledila, so znanja, združena pod besedo urawaza, našla svojo pot tudi na spletu in v knjižnih izdajah, ki so popisale ter zapečatile marsikatero znanje preteklosti, ki so ga ohranjali ob predajanju čez generacije, v vsakem obdobju pa so seveda dodajali in tudi zdaj dodajajo nove. Za bolj zapletene je mogoče na spletu najti tudi videoposnetke.

Nad domače črepinje s kosom kruha Znanje urawaze med drugim ponuja kar nekaj možnosti, ki jih je mogoče uporabiti ob domačih nezgodah. Ena takšnih pravi, da se črepinj porcelanaste skodelice, ki se je razletela na stotine majhnih drobcev, ni dobro lotiti z metlo ali sesalcem. Japonska modrost namesto tega predlaga kos kruha, saj bo ta "polovil" vse majhne in ostre drobce.

Robove poškodovane zgoščenke Japonci narahlo natrejo z navadno zobno pasto, ki jo nato sperejo z vodo. Za najučinkovitejše brisanje notranjosti vetrobranskega stekla avtomobila je najbolje uporabiti spužvo, ki jo sicer uporabljamo za tablo.

Se vsakič znova, ko si želite prišiti gumb, trudite s koncem sukanca, ki ga ne morete in ne morete spraviti v šivankino uho? Nič lažjega. Ko odrežete želeno dolžino niti, jo na tenko prevlecite z lakom za nohte. Utrjena konica bo, kot bi mignila, skočila v šivanko. Lak za nohte bo morda postal del vašega šivalnega pribora.

Če se vam je na jakni, hlačah ali jopici zataknila zadrga, jo osvežite z razpršilom WD-40. Zadrgo nekajkrat na rahlo zaprite in odprite, da se snov enakomerno razporedi.

Manjše madeže na stenah, tiste od dima ali kapljic iz otroških stekleničk, lahko obrišete s sredico dan ali dva starega kruha. Bolj bo učinkovit kot navadna krpa.

Razbito steklo na tleh boste lahko s tal pobrali s koščkom vlažne vate, saj bo ta dosegla še tako drobne koščke. Če pa boste razbili jajce, ga obilno posujte s soljo. Počakajte deset minut in vse skupaj očistite. Da se testo ne bo lepilo za valj, ga ovite v kos najlonk.

Ste popisani po roki? Sledove kemijskega svinčnika ali flomastra lahko odpravite z vlažno vrečko črnega čaja.

Ne spreglejte