Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Petrol

Natisni članek

Petrol advertorial Nizkoogljična prihodnost toplogredni plini ogljični odtis okolje

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 7.00

2 meseca, 1 teden

Leto življenja v sozvočju z naravo: koliko ogljikovega dioksida ste prihranili?

Vsebino omogoča Petrol

Nedotaknjena narava je v luči vedno večjih podnebnih sprememb nekaj, kar moramo na vsak način varovati, saj nam vsem skupaj grozi, da se bo naš planet kmalu spremenil v neprijazno okolje. Narediti moramo vse, da o sprehodih po prelepi naravi, ki si jo delimo z risi, volkovi, pticami in drugimi živalmi, nekoč ne bomo samo še sanjali. Naši zanamci bi nam lahko očitali, kako neodgovorni smo bili, da nismo sprejeli nekaterih ukrepov, ki se bodo takrat zdeli povsem preprosti.

Če se bo temperatura ozračja v Sloveniji dvignila za okoli 3 stopinje Celzija nad temperaturo s konca 19. stoletja, se bo obremenitev zaradi vročine še stopnjevala. | Foto: Getty Images Če se bo temperatura ozračja v Sloveniji dvignila za okoli 3 stopinje Celzija nad temperaturo s konca 19. stoletja, se bo obremenitev zaradi vročine še stopnjevala. Foto: Getty Images

Temperatura ozračja se povečuje zaradi toplogrednih emisij. V Sloveniji vsako leto proizvedemo skoraj devet ton izpustov toplogrednih plinov na osebo. Za omejitev nevarnih posledic podnebnih sprememb bi morali izpuste zmanjšati na manj kot dve toni na osebo, saj v ogljično nevtralni družbi posamezniku pripada 1,7 tone ogljikovega dioksida letno (vir: Care4Climate). To pomeni, da je pred nami še kar nekaj dela.

Podnebne spremembe so zaenkrat videti neustavljive. Znanost sicer ima nekaj odgovorov, a prihodnost je v veliki meri še neznanka. Za rešitev podnebja sprejemamo rešitve na svetovni ravni, nekaj individualnih korakov pa lahko naredimo v vsakodnevnih situacijah in izbirah.

Soteska Vintgar je košček neokrnjene narave, ki jo moramo ohraniti za naše zanamce. | Foto: Getty Images Soteska Vintgar je košček neokrnjene narave, ki jo moramo ohraniti za naše zanamce. Foto: Getty Images

Veliko elementov in naših odločitev ima vpliv na podnebje. Kanadski strokovnjak za okolje Seth Wynes in ameriška znanstvenica Kimberly Nicholas sta v okviru študije švedske univerze Lund v reviji Environmental Research Letters objavila, katera dejanja so tista, s katerimi lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis in tako naredimo nekaj dobrega za okolje. Če so naše odločitve sprejete na podlagi preverjenih informacij, smo lahko prepričani, da smo naredili največ za ohranjanje narave. Nizkoogljična prihodnost je pojem, ki ga bomo slišali vedno večkrat in počasi se nam bo usedel v srce, saj je odgovoren odnos do okolja edina pot v lepšo prihodnost.

Kako zmanjšati svoj ogljični odtis in ohraniti naravo?

Med dejanji, ki najbolj prispevajo k zniževanju posameznikovega ogljičnega odtisa, sta naštela štiri stvari: prehranjevanje z rastlinsko hrano, izogibanje letalskim poletom, življenje brez avtomobila in – naslednji deluje malce presenetljivo – življenje v manjših družinah. Če se odpovemo avtomobilu, bomo prihranili 2,4 tone ogljikovega dioksida letno. Prehranjevanje z rastlinsko hrano pa prihrani 0,8 ogljikovega dioksida letno.

S tem bi se lažje približali scenariju 1,5 stopinje Celzija, ki predvideva omejitev segrevanja ozračja za 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven oziroma glede na drugo polovico 19. stoletja. Vsebnost toplogrednih plinov v ozračju se je močno povečala z razvojem industrializacije, še posebej izrazito pa od sredine 20. stoletja dalje. Več toplogrednih plinov v ozračju pa je vodilo do povečanega učinka tople grede ter do globalnega segrevanja. Povprečna globalna temperatura na zemeljskem površju se je v zadnjih 130 letih zvišala za okoli 0,85 ± 0,2 stopinje Celzija. (Vir: Care4Climate)

Oddih na oddaljenih destinacij lahko nadomestimo s počitnicami v Sloveniji. | Foto: Getty Images Oddih na oddaljenih destinacij lahko nadomestimo s počitnicami v Sloveniji. Foto: Getty Images

"Zavedamo se, da gre za zelo osebne odločitve, ampak ne moremo več spregledati dejstva, da ima naš življenjski slog velik vpliv na podnebje. Pomembno je, da se zavedamo, katere aktivnosti najbolj obremenjujejo okolje. Mogoče bodo te informacije spodbudile debato in opolnomočile posameznike," je raziskavo komentirala soavtorica Kimberly Nicholas.

Kaj je ogljični odtis?

Ogljični odtis je skupna količina toplogrednih plinov, ki nastanejo pri proizvodnji, uporabi izdelka ali storitve. Vključuje ogljikov dioksid in druge pline, vključno z metanom, dušikovim oksidom in fluoriranimi plini, ki zadržujejo toploto v ozračju in povzročajo globalno segrevanje. Običajno večji del posameznikovega ogljičnega odtisa izhaja iz transporta, bivanja in prehranjevanja. Podatki kažejo, da je za največ izpustov v EU odgovoren sektor energije (80,7 odstotka), od tega tretjino prispeva transport. Sledi kmetijstvo (8,7 odstotka izpustov), industrijska proizvodnja (7,8 odstotka) in upravljanje z odpadki (2,75 odstotka). (Vir: Evropski parlament)

Skrb za okolje prinaša tudi prihranke

Tudi energetske rešitve v domačem okolju lahko veliko prispevajo k ohranjanju narave in prehodu v nizkoogljično družbo. Ukrepom za zmanjšanje ogljičnega odtisa ponavadi sledijo tudi finančni prihranki.

Gospodinjstva predstavljajo približno 26 odstotkov končne porabe energije, in sicer z ogrevanjem in hlajenjem prostorov in vode, kuhanjem, razsvetljavo in električnimi aparati. Skoraj 70 odstotkov energije porabimo za ogrevanje in hlajenje prostorov, sledijo ogrevanje vode s 13 odstotki, električne naprave z 12 odstotki, kuhanje s petimi in razsvetljava z dvema odstotkoma.

Svoj dom nadgradite z vrhunskimi energetskimi rešitvami.

Globalno segrevanje moramo omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. | Foto: Getty Images Globalno segrevanje moramo omejiti na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. Foto: Getty Images

Naj bo naš dom energetsko učinkovit

Sektor stanovanjskih in poslovnih stavb porabi več energije kot promet in industrija, po izračunih mednarodne agencije za energijo je ta delež kar 42-odstoten.

Majhne spremembe in boljša toplotna izolacija nam lahko pomagajo zmanjšati ogljični odtis doma. Vedno več ljudi se odloča za gradnjo energetsko učinkovitih stavb ali za prenovo v skladu z načeli energetske varčnosti. Pred začetkom lahko opravimo tudi energetski pregled ali pa pokličemo strokovnjaka, ki oceni energetsko učinkovitost vašega doma. Energetsko učinkovite stavbe so prijazne do okolja in naših denarnic ter prijetnejše za bivanje.

Namestitev prezračevalnih sistemov, sončne elektrarne za pridobivanje električne energije in toplotne črpalke za ogrevanje stavb in sanitarne vode so med najučinkovitejšimi ukrepi za zajezitev ogljičnega odtisa našega doma. Priporočljiva je tudi uporaba LED-sijalk, varčnih gospodinjskih aparatov in

Za nakup sončne elektrarne izberite Petrol

Četrtino toplogrednih plinov proizvede promet

K povečanju vsebnosti CO2 v ozračju so največ prispevala fosilna goriva in civilizacijske spremembe ekosistemov, kot je uničenje gozdov. S tem se zmanjša zmožnost gozdov, da iz ozračja izločijo CO2. | Foto: Getty Images K povečanju vsebnosti CO2 v ozračju so največ prispevala fosilna goriva in civilizacijske spremembe ekosistemov, kot je uničenje gozdov. S tem se zmanjša zmožnost gozdov, da iz ozračja izločijo CO2. Foto: Getty Images

Razmislite, koliko in kako uporabljate prevozna sredstva, koliko potujete. Avtomobilu se ni treba povsem odpovedati, lahko pa več uporabljamo javni prevoz ali prilagodimo vožnjo tako, da čim manj obremenjujemo okolje (manj intenzivna vožnja, manj uporabe klime, manj vožnje po mestih) oziroma da se odločimo za hibridni ali električni avtomobil.

Izberite električno mobilnost, saj električni avtomobili zmanjšujejo onesnaževanje okolja. Promet namreč prispeva kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi, zato je od razvoja trajnostne mobilnosti močno odvisna prihodnost našega planeta. Prednosti uporabe električnih avtomobilov so številne. Polnjenje je cenejše, saj je električna energija cenejša od drugih pogonskih goriv.

Nakup novega avtomobila je odlična priložnost, da razmislite, kako lahko zmanjšate svoj ogljični odtis. Pri izbiri med bencinskimi, hibridnimi in električnimi avtomobili je treba upoštevati številne dejavnike, ki bodo določali, kako "čist" je vaš nakup. Razmislite, kje so javne polnilnice in kako boste uredili polnjenje v domačem okolju.

Izberite Petrolove rešitve e-mobilnosti

Preverite vse rešitve za brezskrbno in do okolja prijazno bivanje v svojem domu.

Ne spreglejte