Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
16.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

terasa arhitekturni nasvet arhitektura

Četrtek, 21. 9. 2017, 16.09

6 let, 1 mesec

Arhitekturni nasvet

Terasa: zakaj bi jo sploh imeli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

terasa | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec prosi za nasvet o terasi: zanima ga, kakšne so njene prednosti. 

V bralčevi družini imajo glede terase različna mnenja, ne morejo se namreč odločiti, ali jo sploh potrebujejo. Zanima jih, kakšne so prednosti terase. Živijo v večstanovanjskem objektu in se poigravajo tudi z mislijo o zasteklitvi obstoječe terase in njeni spremembi  v kuhinjo. Bralec sicer vprašanju ni priložil nobenih izmer ali skice. 


Terasa velja za pomemben prostor v domu. Je nekakšen most, ki združuje notranjost in zunanjost našega doma. V izvedbi je lahko pokrita, nepokrita, zaprta ipd.

V večstanovanjskih objektih je terasa običajno v obliki balkona, pri družinskih hišah pa je drugačna in predstavlja nekaj več. Je zunanji podaljšek pritličja, je zunanji podaljšek nadstropja, je izkoristek ravne strehe kot odprtega bivalnega prostora, je ločilo med bazenom in notranjostjo, je prostor zavetrja, prostor poletne ohladitve ipd. 

Večji občutek prostornosti in stik z zunanjostjo

Izvedbo terase predlagam zato, ker nam ta poveča občutek prostornosti in hkrati omogoča stik z zunanjostjo znotraj našega doma za vsakdanjo rabo ali zgolj za občasno. Na primer za piknik, sončenje, branje knjige, meditacija, igranje pod nebom ipd. 

Pri nas so terase najpogosteje obložene z lesom, keramiko in kamnom. Srečujemo pa vedno več kombinacij tlakovane in zelene terase v smislu zelene strehe. Ta ima prednost predvsem v  estetskem izgledu, okoljski sprejemljivosti ter izboljšanem bivalnem okolju. 

Če pa vam v stanovanju primanjkuje prostora, se lahko odločite obstoječi balkon uporabiti za jedilnico ali pa kot podaljšek premajhne kuhinje. To se v največ primerih zgodi z rušenjem obstoječe stene, ki meji na balkon, medtem ko se tlak balkona dvigne za višino toplotne izolacije. Namesto balkonske ograje se vgradi steklena stena od tal do stropa. S tem posegom se pridobi prostor za večjo kuhinjo. Pri tem je treba upoštevati veljavne predpise.   

Prilagam nekaj primerov teras (pokrite, odkrite, zaprte, odprte, modernistične, rustikalne, lesene, kamnite ipd):

 

 

#architecture #design #exterior #exteriordesign #interiordesign #interiores #decor #modern #terrace #idea

A post shared by Housam Marrawi (@lovely_architecture) on

 

terasa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

terasa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

VPRAŠAJTE ARHITEKTA
Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO: Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov.  

Ne spreglejte