Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
20.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Sony Xperia XA1 pametni telefon Sony

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 20.12

6 let, 6 mesecev

Sony Xperia XA1

Test: Kako dober pametni telefon dobimo za 6 evrov na mesec?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Zadnjih nekaj dni nas je na vsakem koraku spremljala Xperia XA1, Sonyjev predstavnik cenovnega razreda za kupce, ki za pametni telefon ne želijo zapraviti gore denarja. Če smo čisto iskreni, se je izkazal bolje od naših pričakovanj, zasluge za to pa grejo predvsem zelo dobremu oblikovanju in kameri, ki zna v pravih pogojih in z malo potrpežljivosti narediti odlične fotografije. 

Pametni telefon Xperia XA1 je eden od treh Sonyjevih letošnjih izidov v cenejši seriji pametnih telefonov XA1 (ob njem sta na trgu še Xperia XA1 Plus in Xperia XA1 Ultra) in neposredni naslednik lanskega modela Xperia XA.  | Foto: Matic Tomšič Pametni telefon Xperia XA1 je eden od treh Sonyjevih letošnjih izidov v cenejši seriji pametnih telefonov XA1 (ob njem sta na trgu še Xperia XA1 Plus in Xperia XA1 Ultra) in neposredni naslednik lanskega modela Xperia XA. Foto: Matic Tomšič

Pet razlogov, zakaj bi priporočili nakup pametnega telefona Sony Xperia XA1:

Odličen občutek pri držanju naprave v dlani in pri pospravljanju telefona v žep. 

Pred skoraj dvema tednoma smo v opisu Sonyjevega vrhunskega pametnega telefona Xperia XZ Premium zapisali, da bi Sony lahko počasi posodobil škatlasto obliko svojih mobilnih naprav.

Enako menimo tudi v primeru tokratnega preizkušenca, Xperia XA1, a to ni toliko bistveno, ker ima ta pametni telefon pomembno lastnost - je namreč precej manj obilen od modela XZ Premium, to pa jeziček na tehtnici odločno prevesi na stran funkcionalnosti, ne videza.

Telefon XA1 je ozek in tanek, to pa pomeni, da tudi v dlani sedi odlično. Uporaba z eno samo roko bo tudi za uporabnika z manjšimi dlanmi in krajšimi prsti samoumevna od prve minute lastništva. Naprava se zelo dobro počuti tudi v hlačnem žepu, kjer še zdaleč ne bo tako moteča kot veliki telefoni, na primer omenjena Xperia XZ Premium.

Sony se bi pri modelu XA1 sicer lahko zgledoval po Samsungu ali LG-ju ter stanjšal robova nad in pod zaslonom (leva fotografija), ki sta, milo rečeno, ogromna. S tem bi Xperio XA1 skrajšal še za dodaten centimeter, morda celo dva, ter iz njega naredil zelo dober kompaktni telefon, kakršnega si želi marsikateri uporabnik. A Xperia XA1 ni telefon za 800 oziroma 700 evrov kot Samsung Galaxy S8 ali LG G6, zato mu tega tudi ne zamerimo. Bomo pa, če bodo pozabile slediti trendom, morda to zamerili naslednjim generacijam.  | Foto: Sony Mobile Sony se bi pri modelu XA1 sicer lahko zgledoval po Samsungu ali LG-ju ter stanjšal robova nad in pod zaslonom (leva fotografija), ki sta, milo rečeno, ogromna. S tem bi Xperio XA1 skrajšal še za dodaten centimeter, morda celo dva, ter iz njega naredil zelo dober kompaktni telefon, kakršnega si želi marsikateri uporabnik. A Xperia XA1 ni telefon za 800 oziroma 700 evrov kot Samsung Galaxy S8 ali LG G6, zato mu tega tudi ne zamerimo. Bomo pa, če bodo pozabile slediti trendom, morda to zamerili naslednjim generacijam.  Foto: Sony Mobile

Čeprav je telefon Xperia XA1 skoraj v celoti izdelan iz plastike - kovinska sta zgornji in spodnji rob - ni videti ceneno, tudi občutek pri držanju je prav prijeten.

Nikar pa naprave na gladko podlago, ki je pod naklonom, tudi najmanjšim, ne odlagajte z zaslonom navzdol, saj bo takoj začela drseti in bo, če ne boste dovolj hitri, padla na tla. 

Več kot soliden fotoaparat. 

Senzor fotoaparata pametnega telefona Sony Xperia XA1 ima 23 milijonov slikovnih pik, kar je celo več od premijskega modela Xperia XZ Premium.  | Foto: Matic Tomšič Senzor fotoaparata pametnega telefona Sony Xperia XA1 ima 23 milijonov slikovnih pik, kar je celo več od premijskega modela Xperia XZ Premium. Foto: Matic Tomšič

Čeprav 23 milijonov slikovnih pik oziroma "megapikslov" Xperie XA1 še ne zagotavlja kakovostnih fotografij (Samsungov Galaxy S8 jih ima navsezadnje polovico manj, pa je trenutno eden najboljših telefonskih fotografov), zna Xperia XA1 v pravih pogojih - to sta v prvi vrsti dnevna svetloba in mirna roka - narediti precej dobre in podrobnosti polne fotografije. Oglejte si spodnjo vzorčno galerijo slik:

Fotogalerija
1 / 10

Dodatni plus je namenski gumb za sprožilec fotoaparata, ki ga najdemo na desnem robu telefona. Ob malce daljšem pritisku nanj se, kadar je naprava zaklenjena, samodejno zažene aplikacija fotoaparata.

Z uporabo gumba namesto sprožilca na zaslonu tudi lažje ohranimo mirno roko, kar je pomembno, saj kamera Xperie XA1 ne pozna optične stabilizacije slike.  | Foto: Matic Tomšič Z uporabo gumba namesto sprožilca na zaslonu tudi lažje ohranimo mirno roko, kar je pomembno, saj kamera Xperie XA1 ne pozna optične stabilizacije slike.  Foto: Matic Tomšič

Kaj pa snemanje videoposnetkov? Nič posebnega - Xperia XA1 zna zajeti za srednji cenovni razred standardno ločljivost 1080p pri 30 slikah na sekundo:

Razmeroma dolgoživa baterija in priključek USB-C. 

Pogled na seznam tehničnih lastnosti bo morda koga zaskrbel, saj razkriva, da je zmogljivost akumulatorja oziroma baterije telefona Xperia XA1 "samo" 2.300 miliamperskih ur.

A prave bojazni tu ni, saj je naprava precej manj energetsko potratna kot marsikateri tekmec, kaj šele dražji telefon. Glavni razlog za to so zaslon, ki prikazuje sliko v razmeroma nizki ločljivosti, pa tudi malce manj zmogljive komponente. 

Med našim preizkusom smo Sony Xperia XA1 polnili približno vsakih 30 ur, kar je precej sprejemljivo. Pametni telefon podpira hitro polnjenje baterije s priloženim polnilcem - od nič do 70 odstotkov se napolni v manj kot pol ure.

Veseli nas, da je Sony pametni telefon Xperia XA1 pripravil na prihodnost in ga opremil s priključkom USB-C. Ta postopoma postaja standard industrije in že zelo kmalu najverjetneje ne bo več telefona, ki bi bil brez njega. Na tem področju ima Xperia XA1 prednost pred nekaterimi najbližjimi tekmeci, ki še vedno vztrajajo pri priključkih microUSB.  | Foto: Matic Tomšič Veseli nas, da je Sony pametni telefon Xperia XA1 pripravil na prihodnost in ga opremil s priključkom USB-C. Ta postopoma postaja standard industrije in že zelo kmalu najverjetneje ne bo več telefona, ki bi bil brez njega. Na tem področju ima Xperia XA1 prednost pred nekaterimi najbližjimi tekmeci, ki še vedno vztrajajo pri priključkih microUSB. Foto: Matic Tomšič

Zanesljivo in hitro delovanje.

Procesor Mediatek Helio P20, ki poganja pametni telefon Xperia XA1, je v večini scenarijev primerljiv z bolj znanimi procesorji znamke Qualcomm srednjega razreda, na primer s Snapdragonom 625. 

Čeprav znamka Mediatek ne slovi ravno kot najhitrejša ali najzanesljivejša, se XA1 v praksi izkaže bolje od pričakovanj. Upamo si trditi, da bo za povprečnega uporabnika, ki visi na Facebooku in Instagramu, tu in tam požene YouTube, kakšno igro, urejevalnik dokumentov ter spletni brskalnik, Xperia XA1 enako uporabna kot trikrat dražji pametni telefon. 

V pomoč je tudi Sony, ki je prečistil svoj, nekdaj s celo vrsto neuporabnih aplikacij in plavajočih oken nasmeteni uporabniški vmesnik. Zdaj je veliko bolj preprost, pregleden in uporabniku takoj ob prvem vklopu telefona ponudi aplikacije in orodja, ki jih bo nato dejansko uporabljal ves čas.  | Foto: Matic Tomšič V pomoč je tudi Sony, ki je prečistil svoj, nekdaj s celo vrsto neuporabnih aplikacij in plavajočih oken nasmeteni uporabniški vmesnik. Zdaj je veliko bolj preprost, pregleden in uporabniku takoj ob prvem vklopu telefona ponudi aplikacije in orodja, ki jih bo nato dejansko uporabljal ves čas.  Foto: Matic Tomšič

Veliko telefona za razmeroma ugodno ceno.

Cena pametnega telefona Sony Xperia XA1 je v prodaji brez vezave in popustov 279 evrov, v naročniški akcijski ponudbi pa ga je trenutno mogoče dobiti tudi za 5,95 evra mesečno s 24-mesečnim obročnim odplačevanjem. 

Dejstvo je, da lahko za polno ceno Xperie XA1 iz tujine, predvsem Kitajske, naročimo boljši telefon. A testiranec, ki ga lahko na domačem trgu še isti dan, ko se zanj odločimo, dobimo tako rekoč v vsakem večjem kraju, bi moral biti za marsikaterega kupca tudi zaradi razmeroma nizkega mesečnega obroka precej privlačna izbira. 

Tehnične lastnosti pametnega telefona Sony Xperia XA1

Sony Xperia XA1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Dimenzije in teža: 145 x 67 x 8 milimetrov (dolžina x širina x globina), 143 gramov
Zaslon: diagonala 5,0 palca (12,7 centimetra), tehnologija IPS, ločljivost 720p (720 x 1.280 slikovnih pik)
Procesor: Mediatek MT6757 Helip P20, osem jeder (štiri pri frekvenci 2,3 gigaherca in štiri pri frekvenci 1,6 gigaherca)
Delovni pomnilnik RAM: 3 GB
Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat, čaka nadgradnjo na Android 8.0 Oreo
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB 
Fotoaparat: 23 milijonov slikovnih točk zadaj, samodejno ostrenje, zaslonka f/2.0; 8 milijonov slikovnih točk spredaj, zaslonka f/2.0 (manj je bolje)
Videokamera: snemanje v ločljivosti 1080p (Full HD) pri 30 slikah na sekundo
Možnosti povezave: LTE, Wi-Fi, microUSB, bluetooth 4.2, NFC
Navigacija: GPS, GLONASS
Baterija: zmogljivost 2.300 miliamperskih ur, podpira hitro polnjenje baterije

Pet področij, kjer se pametni telefon Sony Xperia XA1 zagotovo ne bi branil izboljšav:

Nizka ločljivost zaslona.

Ločljivost slike na zaslonu Sony Xperia XA1 je 720 x 1.280 (ali 720p) slikovnih pik. Čeprav nas med uporabo to ni pretirano motilo, bi si več ostrine vendarle želeli med ogledovanjem videoposnetkov in predvsem fotografij, ki smo jih posneli z Xperio XA1. Na zaslonu telefona so namreč videti bistveno slabše kot na računalniku.

Maksimalna svetlost zaslona je popolnoma zadovoljiva, a jo je mogoče ročno nastaviti šele, ko v nastavitvah izklopimo samodejno prilagajanje okoliški svetlobi (prilagodljiva svetlost oziroma Adaptive Brightness). To je dobro vedeti, preden telefon odnesemo na servis, češ da zaslon ni dovolj svetel. | Foto: Matic Tomšič Maksimalna svetlost zaslona je popolnoma zadovoljiva, a jo je mogoče ročno nastaviti šele, ko v nastavitvah izklopimo samodejno prilagajanje okoliški svetlobi (prilagodljiva svetlost oziroma Adaptive Brightness). To je dobro vedeti, preden telefon odnesemo na servis, češ da zaslon ni dovolj svetel. Foto: Matic Tomšič

Če Sony že vztraja pri ločljivosti 720p, bi bila cena naprave lahko nižja. Najbližja tekmeca Xperie XA1, Honor 8 Lite in Huawei P10 Lite, imata zaslona z ločljivostjo full HD (1.080 x 1.920 slikovnih pik), a staneta približno enako. 

Odsotnost čitalnika prstnih odtisov.

Ker ga ni, moramo napravo odklepati na klasične in zdaj, ko so nas čitalniki prstnih odtisov s svojo hitrostjo dodobra razvadili, zamudne načine: z vnašanjem kode PIN ali risanjem vzorcev. Alternativa je, da telefon pustimo odklenjen, česar pa nikakor ne priporočamo.

Čitalnik prstnih odtisov je pri dražjih pametnih telefonih znamke Sony vgrajen v gumb za vklop naprave. Tukaj ne bi imel dovolj prostora. | Foto: Matic Tomšič Čitalnik prstnih odtisov je pri dražjih pametnih telefonih znamke Sony vgrajen v gumb za vklop naprave. Tukaj ne bi imel dovolj prostora. Foto: Matic Tomšič

Fotoaparatu zmanjka sape v načinu makro in nekaj težav, ki tarejo skoraj vse pametne telefone Sony. 

Večkrat smo opazili, da ima fotoaparat kar nekaj težav pri lovljenju in ostrenju motivov, ki so sicer na ravno pravšnji oddaljenosti za makroposnetek (objekt v ospredju izostren, ozadje zamegljeno). Pogosto je potrebnih kar nekaj poskusov, da naredimo fotografijo, s katero smo zadovoljni.

Xperia XA1 trpi tudi za Sonyjevim sindromom pretiranega ostrenja robov na fotografijah, ki lahko kljub 23 milijonom slikovnih točk povzroči opazno izgubo kakovosti in znižano raven podrobnosti. Poglejte primer:

Sony Xperia XA1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Čas bi tudi že bil, da Sony posodobi aplikacijo fotoaparata, ki ima precej špartanski uporabniški vmesnik.

Napredni samodejni način fotografiranja v večini primerov delo res opravlja dobro, a občasno motiva ne oceni pravilno in takrat bi želeli meni za izbiranje načinov fotografiranja - pokrajina, ozadna osvetlitev, na primer - kot ga ponuja precej drugih telefonov.

Poigramo se sicer lahko tudi s povsem ročnim fotografskim načinom, ki omogoča nastavljanje več parametrov fotografiranja, a pogosto za to pač ni časa, marsikateri uporabnik pa s takšnim fotografiranjem tudi ni seznanjen. 

Občasno čuden zvok pri opravljanju telefonskih klicev. 

Glas človeka na drugi strani slušalke se je občasno zdel pokvečen, a ne v smislu, da je bila kakovost signala ali povezave slaba, temveč kot da je sogovornik nenadoma začel govoriti z globljim glasom in da je v votlini, v kateri precej odmeva.

To se je sicer zgodilo redko, a ne samo pri klicih prek mobilnega omrežja, temveč tudi v pogovorih prek aplikacij, kot sta Facebook Messenger in Viber. Naš glas je bil medtem običajen, so potrdili sogovorniki. | Foto: Matic Tomšič To se je sicer zgodilo redko, a ne samo pri klicih prek mobilnega omrežja, temveč tudi v pogovorih prek aplikacij, kot sta Facebook Messenger in Viber. Naš glas je bil medtem običajen, so potrdili sogovorniki. Foto: Matic Tomšič

Konkurenca v tem cenovnem razredu je huda. 

Največja nevarnost telefonu Sony Xperia XA1 na trgu preti iz Kitajske, na našem trgu pa je udejanjena predvsem v obliki naprav sestrskih znamk Huawei in Honor.

Tekmeci s podobnimi cenami (Huawei P10 Lite, Honor 8 Lite, tudi lanski Honor 8) ponujajo vsaj tako dobre, če ne še boljše fotoaparate, kakovostnejše zaslone in čitalnike prstnih odtisov, jih pa Xperia XA1 zagotovo "nese" z vidika ergonomije in uporabniškega vmesnika, ki je po našem mnenju boljši pri Sonyju kot Huaweiu in Honorju.


Preberite tudi:

Sony Xperia XZ Premium: lahko najboljši Sony ta hip premeša štrene Galaxyjem in iPhonom?

Ne spreglejte