Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
26. 2. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

2

Natisni članek

zemljevid pametna ura otroci starši

Nedelja, 26. 2. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Ura MyKi: Nosi jo otrok, uporabljajo pa jo pravzaprav starši

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

2

MyKi, izdelek bolgarskega podjetja Allterco, je v lično zapestnico, ki spominja na pametno uro, zamaskirana sledilna naprava za otroke. Starši lahko prek aplikacije za MyKi za pametni telefon v vsakem trenutku vidijo lokacijo otroka, ki nosi to zapestnico. Ali kaj takega potrebujejo, bodo starši presodili sami. Mi lahko rečemo samo, da MyKi svoje edino delo opravlja zelo dobro.

Foto: MyKi | Foto: Foto: MyKi

Trije razlogi, zakaj bi kupili sledilno napravo MyKi

MyKi ima samo eno poslanstvo, a ga opravlja zelo dobro.

Zapestnica MyKi staršem, ki želijo vedno vedeti, kje je njihov otrok, ponuja kar nekaj uporabnih funkcij za določanje lokacije in sledenje morebitnemu premikanju otroka.

- V MyKi je vgrajen navigacijski modul GPS, ki vsako minuto posodobi stanje lokacije. Starši lahko lokacijo, kjer je otrok, na svojem pametnem telefonu preverjajo prek aplikacije MyKi Watch, ki jo morajo prej sinhronizirati z zapestnico. Prikaz otrokove lokacije je precej natančen, MyKi Watch namreč uporablja kar Googlov zemljevid (Google Maps).

V aplikaciji MyKi Watch. Kadar signal GPS ni na voljo, bo ura lokacijo preverila pri najbližji postaji telekomunikacijskega omrežja.  |  Foto: MyKi | Foto: V aplikaciji MyKi Watch. Kadar signal GPS ni na voljo, bo ura lokacijo preverila pri najbližji postaji telekomunikacijskega omrežja. | Foto: MyKi

- Testna MyKi je opremljena s kartico SIM z enoletno naročnino na mobilne storitve. Ura ima svojo telefonsko številko, ki jo lahko starši kadar koli pokličejo prek aplikacije MyKi Watch (zapestnica ima tako zvočnik kot mikrofon). To deluje tudi v obratno smer, zapestnica MyKi sprejme do pet telefonskih številk, ki jih lahko prek MyKi kliče otrok. Določiti je mogoče tudi številko za klic v sili, na katero otrok pokliče s pritiskom gumba SOS na zapestnici.

Pogled pod pokrovko ure MyKi, kjer pod baterijo najdemo kartico SIM. MyKi lahko odpremo z majcenim izvijačem, ki je priložen kompletu.  | Foto: Matic Tomšič Pogled pod pokrovko ure MyKi, kjer pod baterijo najdemo kartico SIM. MyKi lahko odpremo z majcenim izvijačem, ki je priložen kompletu. Foto: Matic Tomšič

- Ura ima senzor za prepoznavanje bližnjih predmetov. Nastavljen je tako, da se aktivira, če predmet v bližini izgine. Predmet je v tem primeru otrokovo zapestje. MyKi takrat staršem prek aplikacije javi, da je otrok uro snel.

- MyKi v aplikaciji staršem omogoča vzpostavljanje tako imenovanih varnih območij. To je lahko krog s polmerom sto metrov, v katerem je šola ali pa otroško igrišče, na primer. Če bo otrok območje zapustil, bo aplikacija starše na to opozorila.

Kadar je izklopljen, je zaslonček zapestnice MyKi videti kot zrcalce. Na zaslonu je narisan tudi vesel obraz, a sumimo, da ga bo dolgotrajna raba zapestnice MyKi zradirala. | Foto: Kadar je izklopljen, je zaslonček zapestnice MyKi videti kot zrcalce. Na zaslonu je narisan tudi vesel obraz, a sumimo, da ga bo dolgotrajna raba zapestnice MyKi zradirala.

- MyKi ima vgrajen tudi merilec pospeškov. Starši bodo prejeli opozorilo, če se bo otrok začel gibati nenavadno hitro (morda je vstopil v neznančev avtomobil, na primer). V aplikaciji MyKi Watch je mogoče vklopiti nastavitev, da starše ura v primeru premikanja otroka z več kot 50 kilometri na uri samodejno pokliče.

MyKi ima vgrajen še pedometer, merilec korakov. Starši lahko s tem preverjajo tudi, kako aktiven je čez dan njihov otrok.  |  Foto: MyKi | Foto: MyKi ima vgrajen še pedometer, merilec korakov. Starši lahko s tem preverjajo tudi, kako aktiven je čez dan njihov otrok. | Foto: MyKi

Uporaba je nezapletena.

Ko ima otrok zapestnico enkrat na roki, mu pravzaprav ni več treba početi ničesar razen oglašati se na morebitne telefonske klice staršev in skrbeti za to, da MyKi ostane na zapestju.

Tudi starši lahko ob prvotni nastavitvi zapestnice in aplikacije pozabijo na vse in samo še gledajo na zemljevid, ki prikazuje lokacijo otroka, ter upajo, da bodo druge funkcije MyKi potrebovali čim manjkrat.

Zapestnica MyKi ni predraga.

Sledilna naprava MyKi s kartico SIM in enoletno naročnino na mobilne storitve stane 139 evrov, brez kartice SIM (če jo priskrbimo sami, brez nje je ura tako ali tako neuporabna) pa 89 evrov.

Foto: MyKi | Foto: Foto: MyKi


Trije razlogi, zakaj se ne bi odločili za nakup zapestnice MyKi

MyKi je videti ceneno. Enajstletni nečak pravi, da je ne bi nosil.

Eden od razlogov, zakaj ura MyKi brez kartice SIM stane 89 evrov, je njen zelo plastičen videz. Ohišje se sicer zdi dovolj robustno, da bi lahko zdržalo najbrž neizogibne padce po tleh, a sicer je MyKi videti kot igračka, ki jo dobiš zraven pralnega praška.

Zapestnica MyKi v vseh barvnih kombinacijah.  |  Foto: MyKi | Foto: Zapestnica MyKi v vseh barvnih kombinacijah. | Foto: MyKi

Delni krivec za to so barvne kombinacije: naša testna ura je bila rumeno-rožnata. Enajstletni nečak je zatrdil, da je zagotovo ne bi vzel v šolo, všeč mu ni bila niti v drugih barvah. Res pa je sicer, da so ciljna skupina uporabnikov MyKi otroci med 4. in 10. letom.

Začetna nastavitev MyKi lahko požre nekaj živcev.

Nevešč uporabnik sodobne tehnologije bi lahko imel z začetno nastavitvijo zapestnice MyKi nekaj težav, saj povezava naprave z aplikacijo zahteva nemalo telovadbe z uporabniškimi imeni, gesli, e-poštnimi naslovi, kodami PIN, identifikacijskimi številkami. Ena od redkih pomanjkljivosti aplikacije MyKi Watch pa je, da ni na voljo v slovenskem jeziku.

Obstajajo aplikacije za pametni telefon, ki delo MyKi opravljajo enako dobro.

Aplikaciji, kot sta My Family GPS Tracker ali pa Lokator družine Life 360, staršem brezplačno ali pa za drobiž ponujata skoraj  enake funkcije kot sledilna naprava MyKi. Preprosteje ju je nastaviti, otrok pa bo tudi zagotovo prej snel zapestnico, kot pa se ločil od pametnega telefona.

Aplikacija Life 360 - Lokator družine | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Life 360 - Lokator družine Foto: Matic Tomšič

Pogoj za spremljanje lokacije otroka prek ene od omenjenih aplikacij je sicer, da ima svoj pametni telefon, a glede na to, da ga ima danes vse več otrok, tudi najmlajših, to ni prevelika ovira.

Ne spreglejte