Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 6. 2013,
17.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi test

Četrtek, 6. 6. 2013, 17.20

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: LG Optimus G

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko bo čas, da se moj zvesti Galaxy S2 upokoji, bom naslednika zagotovo iskal tudi pri drugem velikem Korejcu. Z Optimusom G me je LG namreč dokončno prepričal v pravilnost njihove androidne vizije.

Pri oceni zunanjosti telefona LG Optimus G moram znova omeniti telefon Galaxy S2. Težko je namreč biti nepristranski, ko pa črna opekica z izjemo manjkajočega fizičnega gumba za domači zaslon pravzaprav zelo natančno replicira obliko Samsungovega nekdanjega prvaka. Nekateri so jo ljubili, nekateri sovražili – sam se prištevam med prve. Nerodnežem telefona sicer ne priporočam, saj je steklen zadek (zapuščina Nexusa 4) videti precej krhek, nadstandardno krušljivi pa so glede na javkanje po forumih tudi robovi.

Telefon je milo rečeno ogromen, a so stranske tipke lahko dosegljive tudi uporabnikom z manjšimi dlanmi (preizkušeno iz prve roke). Lepo bi bilo sicer videti, da bi se LG po Samsungu zgledoval tudi po zapolnitvi na sprednji ploskvi, saj bi nanjo z lahkoto stlačil (vsaj) 5-palčni zaslon.

Zadovoljiti smo se morali s 4,7-palčnim, ki zmore sliko za nameček risati le v ločljivosti 768 (nenavadno, da) x 1280 pikslov, a nič ne de – zaslon je namreč eden od temeljev, na katerih bo svoj opus gradil Optimus G.

Pod primatskim steklom brli pedigrejski primerek, matrika True HD-IPS+, ki zmore prikazati zelo ostre kontraste in žive odtenke, pri stopnji svetlosti 75 odstotkov ali več pa je telefon uporaben tudi ob neposredni sončni svetlobi. Kritika sicer leti na samodejno uravnavanje svetlosti – enigmo, ki je mobilnemu sektorju še ni uspelo razvozlati. Morda bo koga zmotil tudi preklop v način varčevanja, saj je zaslon mogoče zatemniti do te mere, da je težko razločiti celo črno-bel tekst. Mene ni, ker sem imel stalno pri roki polnilec.

Silni megaherci ne bodo ostali neizkoriščeni Baterijo prazni sistemski čip Snapdragon S4 Pro, ki na eni ploščici kombinira štirijedrni procesor Krait s frekvenco 1,5 gigaherca in grafični srček Adreno 320. Oba poznamo že zelo dobro.

Jelly Beanu 4.1.2. družbo dela prenovljen LG-jev uporabniški vmesnik Optimus. Tokratna različica nosi oznako 3.0. in je videti bolj odraslo, bolj sterilno od preteklih barvitih preoblek Androida, ki marsikomu niso bile po godu.

Najbrž je odveč poudarjati, da je delo z Optimusom G zahvaljujoč odlični Qualcommovi tranzistorski potički bolj podobno igranju. Štirijedrni CPU je preprosto preveč zmogljiv za klice in tipkanje kratkih sporočil, a nikakor ni treba, da večina jeder ves čas brni v prazno – v načinu Eco je mogoče njihovo aktivnost omejiti na minimum in tako zmanjšati porabo energije, ravno nasprotni učinek pa lahko uporabnik doseže z obilno rabo funkcionalnosti QSlide, ki Samsungov deljen zaslon pelje še stopničko višje, saj je zadeva zaradi možnost nastavljanja transparentnosti in delovanja aplikacij v ozadju še malenkost bolj intuitivna. Ker lahko, sem v načinu QS istočasno poganjal brskalnika Opera in Chrome ter obenem v aplikaciji Planet TV predvajal pogovorni šov Ellen.

(Bodimo iskreni – zadeva ni šla nikamor, a ne zato, ker Optimus G ne bi mogel prebaviti večopravilnosti, temveč zato, ker v kopalnico Wi-Fi ne "vleče").

Še ena omembe vredna pritiklina je LG-jeva nadvse prilagodljiva beležka QuickMemo, do katere dostopamo z istočasnim stiskom obeh gumbov za uravnavanje glasnosti. Njena osrednja namembnost je dodajanje lastnoročnih zapiskov na elemente, kot so vnosi v imeniku, fotografije in preostale tekstovne in slikovne datoteke. Prezrite slabo igranje in si oglejte predstavitveni videoposnetek, ki ga je LG objavil ob lanskem lansiranju prvega telefona s QuickMemom, Optimusa L7.

Multimedija? Optimus G podpira praktično vse znane multimedijske formate, tudi FLAC, DivX HD in MKV. Privzeti predvajalnik videa je ena od aplikacij, ki se odlično razumejo z večopravilnim menedžerjem QSlide. Deljenje zaslona z drugimi napravami je mogoče bodisi prek aplikacije SmartShare DLNA bodisi priključka HDMI, a je treba v tem primeru dokupiti adapter, ki podpira povezavo predstandarda MHL (cena tega znaša približno 15−20 evrov). Predvajanje videa je ena od aktivnosti, ki baterijo obremenijo najbolj, a razloga za preplah ni pravzaprav v nobenem primeru. Čeprav je na papirju zmogljiva manj od litijevih skupkov v paradnih konjih konkurenčnih blagovnih znamk, sem telefon ob stalni povezavi s spletom, približno 65-odstotni svetlosti in precej pogostim igračkanjem prvič po uvodnem polnjenju na 220V ponovno priključil šele čez slabih 48 ur. Zadovoljen!

Kako se obnese kot fotoaparat in videokamera? Ob testiranju fotografskih zmogljivostih telefona nisem bil vzhičen, saj razen bombončkov, ki uporabniško izkušnjo glede na prejšnje generacije Optimusov popeljejo še raven višje, kakovost izdelkov nikakor ne presega G-jevih v fotografiji najbolj podkovanih sodobnikov – S4, One in iPhone 5. Prej bi ga postavil ob bok telefonu, ki si ga lastim sam (znova omenjam S2!), saj med fotografijami z izjemo dimenzij (Optimus G razpolaga s 13 megapiksli) ni pravih razlik.

To seveda ne pomeni, da so slike neprebavljive – ravno nasprotno, ob uporabi bliskavice oziroma dobri naravni svetlobi je šum praktično neobstoječ, je pa res, da je nastavljanje vrednosti ISO najbolje prepustiti avtomatiki oziroma jo držati na minimumu, saj so fotografije v nasprotnem primeru hitro podobne peskovniku. To velja predvsem za posnetke v notranjosti prostorov brez uporabe bliskavice, kjer ne pomagata niti izenačevanje beline in manipulacija izpostavljenosti.

Za trenutek se osredotočimo na netehnični vidik fotografiranja z Optimusom G oziroma na funkcijo, ki bo prvo uro ukvarjanja s telefonom vir neznanske zabave – glasovno upravljanje sprožilca. Zadeva se odzove na pet prednastavljenih ukazov (med drugim "LG" in "Cheese", preizkušeno pa tudi na "Šimšimšimi" in oponašanje mačk) in je idealna za skupinske portrete, na katerih se lahko tako znajde tudi nesojeni fotograf.

Video: še vedno čakamo na vsesplošen preskok, ki bo tudi mobilnim telefonom omogočil snemanje v ločljivosti 1080p pri več kot 30 slikah na sekundo. Optimus G ima pri snemanju videa z vklopljenim kontinuiranim ostrenjem težave z občasno destabilizacijo slike, kar je lepo vidno tudi v spodnjem posnetku.

Bi ga kupil tudi sam? Če bi si trenutno želel zamenjave, bi se Optimus G zagotovo znašel v ozkem krogu kandidatov. Na daljši rok bi težavo sicer lahko predstavljala nezmožnost razširitve pomnilnika, saj je uporabniku na voljo "le" 25 gigabajtov prostora (7 je rezerviranih za operacijski sistem in LG-jevo programsko kramo), obenem pa je 32-gigabajtni model telefona tudi edini, ki je in najbrž tudi vedno bo na voljo.

Bo to odbilo kupce, ki želijo prenosno skladišče glasbe in videa, ki zmore omenjene vsebine tudi predvajati? Morda. Sam vem, da se ob testiranju kateregakoli vrhunskega telefona po zgolj nekaj potegih po zaslonu še nikdar nisem tako hitro počutil tako zelo domače.

Splošna ocena: 9

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike:

Dimenzije: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm Teža: 145 g Zaslon: 4,7-palčni (11,9 cm), True HD IPS, ločljivost 768 x 1280 pikslov, Gorilla Glass 2, 16 M barv Procesor: štiri-jedrni Krait proizvajalca Qualcomm Grafični procesor: Adreno 320 Delovni pomnilnik: 2 GB RAM Shranjevanje podatkov: 32 GB (25 GB na voljo uporabniku), brez reže za kartico SD Povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC, S-Beam Omrežje: HSDPA(+), LTE Operacijski sistem: Android 4.1.2 Jelly Bean Fotoaparat: 13 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike, HDR, glasovni ukazi Video: 1080p@30fps Baterija: Li-Ion 2.100 mAh Ostalo: MicroSIM reža

Ne spreglejte