Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
21.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tablica Lenovo tablični računalnik Vtisi Vtisi ocenili smo

Torek, 16. 4. 2013, 21.37

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Lenovo Thinkpad Tablet 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tablica iz Lenova je zanimiv poskus združevanja dveh svetov, tabličnega in tistega prenosnih računalnikov. Lični paket zaokrožijo osma okna in tipkovnica.

Moramo priznati, da je Lenovo med izjemami, ki se ne ustraši igranja s tehnološkimi koncepti, ki nato resnično ugledajo luč sveta in najdejo pot do uporabnika. Tako smo na eni strani že preizkusili prenosnik Yoga, ki precej spretno vključuje tablične elemente in tokrat dobili v roke Thinkpad Tablet 2, tablico, ki vključuje elemente črnih delovnih škatlic – prenosnikov Thinkpad. Nekoliko presenetljiva kombinacija igrače in strojčka, ki naj bi bil namenjen resnemu delu. Preberite si, kako se obnese.

Nevpadljivost delovnega strojčka Začetni vtis ni bil najboljši, a seveda so bili Thinkpadi vedno precej nevpadljivi in niso stavili na snobovstvo Applovih izdelkov. Precej ostri koti, z izjemo tistega, ki je skrival pisalo, črna barva hrbtne strani, ki se je odtisi ne branijo, in ravno prava teža skoraj šeststotih gramov, ki je značilna za tablice. Na vrhu najdemo vhoda za SIM- in SD-kartici, gumb za zaklep zaslona in zagon, na levi strani je vhod USB 2.0 in priklop za polnjenje, na desni pa vhod za slušalke, gumbi, s katerimi uravnavamo glasnost in zaklenemo samodejno nagibanje zaslona. Na dnu naprave je še vhod za kabel HDMI.

Pa se poglobimo še v notranjost. Naravnost navdušuje vzdržljivost baterije, ki bo tudi po osmih urah neprestanega igranja še vedno oddajala energijo, kar je skoraj dovolj za potovanje z vlakom od Murske Sobote do Kopra, ki lahko traja tudi več kot devet ur. Nič, raje se z letalom odpravite čez Atlantik, tam bo odlična baterija zadostovala.

Bolehno procesorsko srce Petdeset gigabajtov diska, od katerih jih je uporabniku na razpolago 27, je za nekatere več kot dovolj, za druge pa vedno premalo, a ti lahko dodatne podatke vedno hranijo tudi na USB-ključu. Dva gigabajta pomnilnika sta dovolj, razočara pa procesor Intel Atom Z2760 z 1,8 gigaherca. Sicer se ne segreva in je predvsem zaslužen za prej hvaljeno energetsko vzdržljivost, osnovne aplikacije poganja zadovoljivo, večje število zavihkov v Internet Explorerju ali pa v enem od konkurenčnih brskalnikov pa ga že naprezajo in povzročajo nadležno zatikanje.

Odlična thinkpadovska tipkovnica Res je, v tako majhnem paketu dobimo vse prednosti operacijskega sistema Windows 8. Pogled Metro zasije v funkcionalnosti, ki ne pride do izraza na osebnih računalnikih, v sicer ne pretresljivi ločljivosti 1366 x 768, a prava prednost tablice se skriva v dodani, značilno thinkpadovski tipkovnici.

Ta je na otip plastična, malce neudobna in nagnetena, dokler je ne začnemo primerjati s konkurenčnimi tabličnimi tipkovnicami. Tedaj se zavemo, da izjemno dobro zaznava naše sprehajanje po tipkah, trije ločeni gumbi nadomeščajo miško, kurzor pa premikamo z rdečo paličico na sredi, ki zaznava dotik. Smetana na torti je dodano pisalo, ki je nujno potrebno za klikanje po namizju, ves paket pa je resnično funkcionalen. Nekoliko nas je zmedlo le to, da tipka Fn učinkuje drugače kot na večini tipkovnic in jo moramo pritisniti za dostop do tipk F1, F2 …

Kako se obnese kot fotoaparat?

Tablica več kot očitno ni namenjena večjim fotografskim in režiserskim podvigom, dokaze pa si lahko ogledate v fotogaleriji in videoposnetku.

Kako se obnese kot kamera?

Ni vse zlato, kar se sveti Moramo vas opozoriti, da je stojalo, ki tablico drži nad tipkovnico, nestabilno in povsem neprimerno za kakršnokoli prenašanje, če temu dodamo še visoko ceno tablice, se štorasti raje držite trdnih površin. Ugotovili boste, da Thinkpad Tablet 2 na koncu delovnega dne ni slaba naprava, a tekmeci za manj denarja ponujajo boljšo uporabniško izkušnjo. Resda nimajo funkcionalnosti, ki jo ponuja operacijski sistem Windows 8, a za pisarniško delo bomo še vedno potrebovali zmogljivejše prenosnike, za igro in občasno delo pa bi raje odšteli manj in si želeli bolj tekočega delovanja.

Splošna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti:

Dimenzije: 262,6 mm x 164,6 mm x 9,8 mm Teža: 590 g Procesor: dvojedrni Intel Atom Z2760 1,8 GHz Grafika: PowerVR SGX545 Delovni pomnilnik: 2 GB Shranjevanje podatkov: 32 GB Operacijski sistem: Windows 8 Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 Zaslon: 10,1-palčni WXGA IPS zaslon na dotik z ločljivostjo 1366 x 768 točk Fotoaparat: zadaj 8 MP, spredaj 2 MP Kamera: snemanje v ločljivosti 720p Baterija: Li-polimer Priključki, vhodi, izhodi: 1 x USB 2.0, 1 x mini HDMI, TP Tablet 2 Dock, micro USB 2.0, Micro SD

Ne spreglejte