Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
14.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi Google LG ocenili smo Andrej Pirnat

Sreda, 18. 11. 2015, 14.07

2 meseca, 1 teden

Nexus 5X: nadgradnja, ki smo jo čakali dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Težko pričakovani Googlov telefon Nexus 5X ima vse, kar imajo največji: izvrsten zaslon, hiter procesor in (končno) odličen fotoaparat. Škoda le, ker ga še vedno pestijo nekatere kronične težave.

Čeprav je nabral že kar nekaj kilometrine, Googlov Nexus 5 še kar velja za enega najpopularnejših androidnih telefonov. Še vedno ga odlikujejo brezčasen dizajn, najnovejša različica Androida in tehnične lastnosti, ki tudi danes brez večjih težav "prebavijo" najzahtevnejše aplikacije, svoj čas pa so tako ali tako parirale najdražjim telefonom.

Po dveh letih od svojega izida pa je zdaj končno dobil svojega pravega naslednika, Nexusa 5X. Lani so pri Googlu v navezi z Motorolo sicer lansirali Nexusa 6, ki pa je kot križanec med tablico in telefonom (t. i. phablet) bolj začel novo linijo izdelkov kot nadaljeval pot po ustaljenih tirnicah. Ker v Sloveniji Motorola nima uradnega zastopnika, ga pri nas niso prodajali, bodo pa morda njegovega naslednika Nexusa 6P, ki ga je za Google letos izdelala kitajska multinacionalka Huawei.

Večji, širši in težji … a še vedno plastičen Ampak vrnimo se k telefonu, ki smo ga imeli pod drobnogledom. Nexus je zrasel, pa je tudi odrasel? Lastniki prejšnje različici bodo takoj opazili razliko v velikosti in dizajnu, ki ni več tako elegantno minimalističen. Je pa še vedno plastičen, kljub drugačnim trendom konkurence, ki se vedno bolj nagiba k uporabi aluminija, stekla in drugih odpornih materialov.

Če Nexus 5X želi ohraniti kolikor toliko spodobno ceno, mora pač nekje varčevati. Najlažje to stori pri ohišju. Milijonarji najverjetneje tako ali tako ne boste posegali po Nexusu, ki se nikoli ni uvrščal v najvišji cenovni razred in je vedno meril na širše množice uporabnikov. Imajo pa plastični telefoni tudi svoje prednosti. Poleg tega, da so lažji, je tudi manj možnosti, da se zdrobijo, če padejo po tleh (preverjeno!).

V trgovini boste šli mimo njega Videz Nexusa 5X sicer ni nič posebnega. Mnogi bi celo rekli, da je v primerjavi s predhodnikom nazadoval v svojem stilu. Tudi sami smo takšnega mnenja. Videti je nekoliko preveč generičen in na trgovinski polici preprosto ne izstopa.

Nadležna je tudi nerodna postavitev gumba za uravnavanje glasnosti. Ta je zdaj na isti stranici kot gumb za vklop telefona, kar ga naredi skrajno nepriročnega za upravljanje. Prej ste imeli oba gumba vedno na dosegu ene roke, zdaj pa morate za znižanje oziroma zvišanje glasnosti roko vsakič premakniti. Poleg tega obstaja velika verjetnost, da se boste z dlanjo večkrat naslonili na gumb in ga tako pritisnili po nesreči (nam se je to na testu zgodilo večkrat).

Ima pa ohišje ponovno izvrsten oprijem, tako da vam telefon ne bo prav pogosto letel in drsel iz rok, česar za iPhone, na primer, ne moremo trditi.

Zaslon je v rangu najboljših … Ampak telefona navadno ne kupujemo (samo) zaradi njegovega videza. Bolj nas zanimajo druge lastnosti, ki morda niso opazne na prvi pogled. In prav pri teh so člani družine Nexus običajno blesteli. Zgodba se tu ni spremenila.

Najprej navduši velik LCD-zaslon, tokrat zaščiten s četrto generacijo trdoživega stekla Gorilla Glass. Zaslon je v diagonalo zrasel na 13,2 centimetra, kar ga naredi večjega od iPhona 6S ter ga postavi ob bok velikanoma Galaxy S6 in LG G4. Za ostrino in kakovost slike skrbi visoka ločljivost 1080p oziroma 1920 x 1080 slikovnih pik, matrika IPS pa sliko opremi z nekoliko naravnejšimi barvami.

Morda se bo našel kdo, ki bo zaslonu očital "sprane" barve (posledica IPS, ki ima v nasprotju z matriko OLED manj globoko črno barvo), a dejstvo je, da je takšna slika precej bolj prijazna (in zdrava) za oči kot tista na zaslonih z izjemno velikim kontrastom.

… zvočnik pa čaka še dolga pot Škoda, da se po kakovostnem zaslonu ne zgleduje tudi zvočnik. Ta je sicer boljši kot pri prejšnjem modelu, a še vedno daleč od spodobnega. Ne bo se zgodilo malokrat, da bo bolj kot na sodoben stereosistem zvok spominjal na mučno cviljenje pokvarjene violine.

Je pa res, da Nexus ni osamljen primer, saj podobna težava, z nekaj svetlimi izjemami, pesti tudi veliko večino preostalih pametnih telefonov.

Trmasti Google še vedno ne omogoča podpore SD-karticam Večna težava Nexusov je tudi omejenost s pomnilnikom. Pri Googlu se namreč kot pijanec plota držijo načela, da njihov telefon pač ne potrebuje razširitvene reže za pomnilniško SD-kartico. Pravijo, da zaradi prijaznejše, bolj tekoče uporabniške izkušnje in lepšega, bolj minimalističnega videza. Vse lepo in prav, a kaj ko "škrtarijo" tudi z vdelanim notranjim pomnilnikom. Očitno k minimalizmu ne stremijo le pri zunanjosti …

Nexus 5X je tako na voljo v 16- in 32-gigabajtni izvedbi, toplo pa vam priporočamo, da posežete po drugi. Ko boste enkrat obiskali Googlovo trgovino z aplikacijami ter posneli nekaj fotografij in videov, bo še to kmalu premalo. Res škoda, da ne ponudijo vsaj 64- ali celo 128-gigabajtne različice. Morda prihodnje leto.

Procesorske moči je dovolj, delovnega spomina premalo Googlovi inženirji so bili nekoliko radodarnejši pri procesorski moči. 5X poganja šestjedrni 1,8-gigaherčni Qualcommov procesor Snapragon 808 (večji brat Nexus 6P se lahko pohvali s procesorjem Snapdragon 810), ki poskrbi za gladko delovanje aplikacij in hitro odzivnost osrednjih menijev. Brez zatikanja "prebavi" tudi grafično najzahtevnejše programe in igre, a le za določen čas.

Če pri poganjanju teh ostanemo predolgo, se telefon začne pregrevati in mu moramo nameniti nekaj počitka. Podobno velja tudi za dolgotrajno snemanje videa v najvišji ločljivosti (4K). Kakšno minuto ali dve še gre, potem pa se telefon počasi spremeni v razbeljeno ploščico, ki bi jo lahko uporabili namesto štedilnika.

Seveda ne gre za vse kriviti procesorja. Če bi imel telefon še kakšen gigabajt delovnega spomina več (ima dva GB), se te težave verjetno ne bi pojavljale.

Lepe fotografije tudi zvečer Velika pomanjkljivost dozdajšnjih Nexusovih naprav je bila kamera oziroma fotoaparat. V imenu konkurenčne cene in nižjih proizvodnih stroškov so pri Googlu največ bližnjic iskali prav na tem področju. Tokrat so rekli, da bo drugače in da bodo poskrbeli tudi za fotografske navdušence. Niso lagali. Fotoaparat je doživel močno potrebno osvežitev.

Na sprednji strani je tokrat nameščena kamera s 5 MP, na hrbtni pa kamera z 12 MP. Čeprav ne zajema tako kakovostnih slik kot tista pri iPhonu, je vseeno primerljiva z najboljšimi androidnimi telefoni. Fotografije so ostre, nasičene z barvami in bodo zadovoljile vsakega nedeljskega fotografa. Prijetno presenečenje so bile tudi fotografije, ki so nastale v slabši osvetlitvi, torej ob mraku in zvečer.

Zelo kakovosten je tudi video, ki ga lahko posnamemo v ločljivosti 4K, ima pa nekaj težav s stabilizacijo slike.

Ko so prenavljali fotoaparat, pa bi lahko tudi privzeto aplikacijo za zajemanje slik. Ta je ostala praktično nespremenjena in deluje zastarelo. Sploh v primerjavi z najboljšimi telefoni drugih proizvajalcev (HTC, Sony, Apple). Že z manjšo posodobitvijo bi namreč fotoaparat lahko naredili še bolj funkcionalen in uporaben.

Primere fotografij, nastalih ob različnih svetlobnih razmerah, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Android M velik poudarek namenja varnosti Od samega začetka je ena največjih prednosti naprav Nexus neokrnjena različica operacijskega sistema Android. To pomeni najčistejšo obliko Googlovega operacijskega sistema brez mnogokrat nepotrebnih in reklamnih aplikacij, ki jih najdemo na preoblečenih Androidih drugih proizvajalcev telefonov.

Lastniki Nexusov so vedno tudi prvi uporabniki, ki prejmejo najnovejše posodobitve Androida, medtem ko morajo lastniki Galaxyja in Xperie na to čakati več mesecev ali še dlje. In kot vemo, je telefon vreden toliko, kolikor je vredna njegova programska oprema.

Na Nexusu 5X (in 6P) teče Android 6.0, podnaslovljen Marshmallow. Kdor ima v svojem žepu Nexusa 5, je verjetno že seznanjen z njim, saj je posodobitev na voljo že kakšen mesec, nove funkcije pa smo pod drobnogled vzeli tudi na našem portalu.

Nekaj jih je vredno omeniti ponovno.

Dovoljenja za aplikacije (App Permissions): Vsaki nameščeni aplikaciji zdaj lahko natančno določite, do katerih preostalih aplikacij oziroma podatkov sme dostopati in do katerih ne. S stališča varnosti zelo dobrodošla lastnost.

Obogateno "guglanje" (Now on Tap): Sistem umetne inteligence, ki zna z držanjem tipke za domači zaslon "prebrati" vašo trenutno vsebino zaslona in vam s pomočjo Googlovih iskalnih algoritmov na spletu poiskati navezujoče informacije.

Zavihki po meri (Custom Tabs): Ko znotraj določene aplikacije kliknete na spletno povezavo, se vam ta odpre kar znotraj iste aplikacij, tako da vam ni treba več preklapljati med različnimi aplikacijami.

Baterija, ki se hitro izprazni in hitro napolni Velika novost, ki jo prinaša novi Nexus, je priključek USB-C. Gre za nov standard, ki ga bodo v prihodnjih letih prevzeli vsi telefoni in računalniki, stari polnilci micro USB pa z njim niso kompatibilni, saj je drugačne oblike (še najbolj spominja na iPhonov priključek Lightning). Glavna prednost je vsekakor hitrejše polnjenje baterije. Že desetminutno napajanje bo namreč bateriji dalo kar štiri ure življenja.

Hitri polnilec pri Nexusu 5X pride še kako prav, saj baterija ob normalni uporabi zelo redko zdrži ves dan. K sreči se vsaj hitro napolni, težava je le, da morate polnilec vedno nositi s sabo.

Ali naj ga kupim? Če ste privrženec družine Nexus in vztrajno iščete nadomestek za svojo staro petico, vas 5X nikakor ne bo razočaral. Ima dovolj novosti, ki vas bodo zaposlile za nekaj časa, hkrati pa znano okolje, ki bo omogočilo preprost prehod.

Če se vam ne mudi tako zelo, svetujemo, da še malo počakate. Morda se bo v naših trgovinah pojavil tudi močnejši brat 6P, ki se ponaša predvsem z boljšo baterijo in hitrejšim procesorjem.

Ocena: 8

Ne spreglejte