Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 7. 2015,
15.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DRAJV aplikacija Vtisi Vtisi ocenili smo Matic Tomšič pametni telefoni avto

Četrtek, 2. 7. 2015, 15.27

2 meseca, 1 teden

Lahko z aplikacijo DRAJV postanemo boljši voznik?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preizkusili smo aplikacijo za voznike DRAJV, ki s senzorji pametnega telefona analizira vožnjo in jo ob koncu oceni s točkami. Nam lahko pomaga spremeniti vozne navade?

Aplikacijo DRAJV je za pametne telefone z Androidom in iOS izdala Zavarovalnica Triglav. Njen namen je postopno izboljševanje uporabnikovega upoštevanja načel varne vožnje in cestnoprometnih predpisov.

S senzorji, ki so v vsakem sodobnem pametnem telefonu, DRAJV spremlja in beleži štiri elemente vožnje – hitrost in upoštevanje hitrostnih omejitev, pospeševanje, zaviranje in silo v ovinkih. Kako aplikacija DRAJV deluje in oceni, ali voznik vozi varno ali ne, ter kakšne so njene preostale funkcije, smo na nekaj testnih vožnjah preizkusili tudi mi.

Priprave na vožnjo Prvi korak do potovanja z aplikacijo DRAJV je namestitev na pametni telefon. Uporabniki Androida jo boste našli tukaj, Applovih telefonov pa po novem – na voljo je šele nekaj dni – tukaj. Nato je treba ustvariti uporabniški račun ali pa se v aplikacijo prijaviti s Facebookom. Mi smo izbrali drugo možnost, saj je neprimerno hitrejša.

Že smo na prvi strani aplikacije, ki ima zelo pregleden in minimalističen vmesnik. Ko želimo začeti vožnjo, pritisnemo Začnite z vožnjo. Za čim večjo natančnost merjenja je treba telefon postaviti na ravno površino. Pri tem pomaga tudi indikator nagiba na zaslonu.

Pohvala ali graja Ko prispemo na cilj, na zaslonu telefona pritisnemo Zaključi snemanje vožnje. Aplikacija nam nato ponudi možnost, da vožnjo poimenujemo, in nas preusmeri na povzetek pravkar prevoženih kilometrov.

Pokaže nam trajanje vožnje in prepotovano razdaljo, čas, ko je bilo vozilo v prostem teku, povprečno in najvišjo hitrost ter podatke o morebitni prekoračeni omejitvi hitrosti. Vožnjo nato oceni z največ sto mogočimi točkami.

Če jih dosežemo 90 ali več, nas pohvali, sicer pa nas opozori, naj se v prihodnje bolj potrudimo, ali nas okrca, če smo naredili preveč napak (kot v našem primeru testne vožnje, pri kateri smo dosegli vsega 54 točk).

Kje smo ga polomili? Napake, zaradi katerih je trpela naša skupna ocena, lahko vidimo, če se z zavihka Povzetek premaknemo na zavihek Zemljevid. Pod prikazano potjo so z rdečimi prometnimi znaki označeni dogodki, ki so bili po mnenju aplikacije DRAJV v nasprotju z načeli varne vožnje.

Morda je za odtenek preveč občutljiva pri vožnji v ovinek, saj se nam resnično ni zdelo, da smo volan obračali preveč sunkovito.

Boljši v igri, boljši na cesti DRAJV shranjuje vse naše vožnje, pregledamo jih lahko v meniju Moje vožnje (srednja ikona spodaj). Ob njihovih imenih na seznamu vidimo tudi dosežene točke. Nabiranje voženj se lahko zaradi tega hitro spremeni v igro, pri kateri si z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih predpisov prizadevamo doseči več točk in izboljšati predhodni rezultat, pri tem pa nehote postajamo boljši, varnejši voznik.

V razdelku Moji podatki (prva ikona desno spodaj) lahko sicer vidimo tudi zbirko vseh rezultatov voženj, zbranih v določenem časovnem obdobju. Če se povprečje točk zvišuje, zagotovo ne postajamo slabši voznik.

Nagrada za varno vožnjo: cenejše avtomobilsko zavarovanje Dodatno motivacijo pri zbiranju točk voznikom uporabnikom daje Zavarovalnica Triglav, izdajatelj aplikacije DRAJV.

Ko opravimo deset voženj, daljših od treh kilometrov, z vključeno aplikacijo DRAJV prevozimo vsaj 300 kilometrov in dosežemo povprečje 90 točk, lahko zahtevamo kupon za popust pri avtomobilskem zavarovanju.

Ne spreglejte