Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
17.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Amon

Torek, 9. 9. 2014, 17.41

4 leta, 10 mesecev

IFA 2014 – posebneži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V trendu vse bolj homogenih napravic so nekatere rešitve še toliko bolj izstopale in hkrati pokazale na zmogljivosti tehnološko oplemenitenega in (še bolj) povezanega življenja.

Sonyjev senzor za tenisače Tehnologija nedvomno še ni rekla zadnje, ko gre za šport. Aplikacije, namenjene fitnesu, v naših pametnih mobilcih so le začetek. Sony, doslej povsem nedejaven na področju športa, je predstavil poseben senzor, namenjen igralcem tenisa. Lahek (tehta zgolj osem gramov) in skoraj neopazen dodatek za malenkost podaljša ročaj loparja (senzor seveda zahteva nov lopar, ki je pripravljen nanj), ki se pretvori v precej zmogljivo analitično orodje. Ta se manifestira v aplikaciji za mobilca, ki natančno spremlja posameznikovo igro. Izmeri hitrost žogice, s katerim delom loparja je bila zadeta, hitrost zamaha, tudi tip udarca, ki ga je igralec izvedel. Vse v realnem času in s pregledno statistiko, ki – vsaj v teoriji – omogoča izboljšavo igre. Za dobrih 150 evrov (v to ni vštet nov lopar) bo na prodaj prihodnje leto.

Žepni DJ Alcatel je predstavil svoje videnje pametnega telefona za glasbene navdušence, še posebej tiste, ki radi ustvarjajo. Hero 2 se na daleč zdi bolj kot kakšna Nintendova igralna konzola kot pametni telefon. Dvojni zaslon, ki temelji na školjčnem dizajnu, se z aplikacijo Magic Flip DJ pretvori v mini prenosno mešalno mizo, ki na spodnjem zaslonu ponuja nadzor tonov in zvočnih posebnosti, zgornji pa zrcali podobo navideznih predvajalnikov. Ne glede na to, ali se bo aplikacija izkazala za koristno ali ne, pa je Alcatelov poskus nedvomno med prvimi, ki izkoriščajo notranjo stran pokrova mobilnika.

Digitalna jutra Philips je poskrbel za digitalni korak na področje osebne nege. Njegove nove brivnike spremlja interaktivna aplikacija, ki izkorišča vgrajen fotoaparat na tablicah oziroma pametnih telefonih. S tem uporabnik zajame sliko lastnega obraza, aplikacija pa nato predlaga sloge brkov in brade, ki so najbolj ustrezni. Jutranji obisk kopalnice že dolgo ni bil tako zabaven. Tudi kuhanje kave bo morda kmalu videti povsem drugače – eden od predstavljenih modelov je prav tako spremljala aplikacija za tablico, s katero lahko uporabnik izbere, kakšen bo omamni napitek, regulira količino kave in mleka – vse z vizualno dovršeno aplikacijo, prijazno na dotik.

Upravljanje doma iz naslanjača Grundig je svoje videnje digitalnega življenjskega sloga popeljal še dlje. Vsa nova linija izdelkov bele tehnike – od hladilnikov, pomivalnih strojev, hladilnikov in pečic – je namreč zmožna komunicirati s centralizirano aplikacijo. Ta omogoča celovito in natančno upravljanje vseh naprav prek pametnega telefona, tablice ali celo televizijskega zaslona. Vstopna ovira je za zdaj razmeroma visoka cena naprav, a razstavljeni koncept je resnično praktičen in pričakujemo lahko, da bo tovrstno upravljanje v nekaj letih samoumevno.

Retrospektiva Zgodovina se rada ponavlja tudi na področju tehnologije. Davno pozabljene LP-plošče se vračajo – sicer v zelo omejenem obsegu, a vendarle, zato so se na trgu spet znašli gramofoni. Tudi klasičen radijski sprejemnik, ki ga je predstavil Philips, ste najbrž nekoč že videli pri kakšnem starejšem sorodniku. Dizajnerski vplivi pretekle dobe pa so vidni tudi na področju bele tehnike.

Ne spreglejte