Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
12.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Amon

Torek, 9. 9. 2014, 12.23

4 leta, 10 mesecev

IFA 2014 – inovacije zaradi inovacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
IFA 2014 je kljub številnim novostim pokazala na pomanjkanje domišljije, ki bi obiskovalce popeljala do občudovanja z odprtimi usti. Splošen vtis je, da vsako podjetje izdeluje vse ter upa na preboj.

Naslednji internetni balon je pred vrati Zadnje leto ali dve je v tehnologiji spremljan en – sicer vedno bolj razvejan, a vseeno en – trend. Vsesplošna povezanost uporabnika s spletom. Naj gre za običajnosti, kot so spremljanje vsebin ali poslovno udejstvovanje, šport, sproščanje doma ali zdravstvena nega – naprave in napravice so prodrle v vse pore našega življenja. Če se je prvi internetni balon pletel okoli nevzdržnih poslovnih modelov in milijonskih investicij na "lepe oči", se naslednji formira okoli zbiranja uporabnikovih podatkov in njihove preprodaje (ki jo vsi po vrsti seveda zanikajo).

Vsi delajo vse Ne glede na to, ali pod drobnogled vzamemo prvovrstna velikana, kot sta Sony ali Toshiba, ali pa zasledovalce, kot so Huawei, Thomson ali Acer – presečna množica izdelkov njihovega portfelja je izjemna: tablice, pametni telefoni, pametne ure ter različne oblike nosljivih napravic so pravzaprav rdeča nit, ki ji sledijo vsi. Homogenost v dizajnu ter izjemna zmogljivost že na cenejšem delu ponudbene premice laika pravzaprav zmede in postavi pred paradoks izbire. Na IFI je mogoče videti nekaj sto različnih pametnih telefonov in tablic, ki so zgolj kvadri različnih barv in z različnimi logotipi (ter različno oblečenimi hostesami, ki jih budno pazijo).

Še več podatkov Nosljive naprave so tik pred totalnim tržnim razmahom – ne le Google, LG in Motrola, tudi podjetja, ki jih povezujemo s popolnoma drugimi produkti – npr. Epson, Philips in Sony so se podali v tekmo s svojimi interpretacijami pametnih ur in zapestnic, ki merijo vse mogoče – od srčnega utripa, številka korakov do porabljenih kalorij in spalnega cikla. Seveda je to prava zakladnica podatkov, ki bodo v "pravih" rokah omogočile bolj učinkovito oglaševanje in spremljanje uporabnikovih navad.

Inovacije zaradi inovacij – z malo dodane vrednosti Ne glede na to, da je avtor zapriseženi ljubitelj vsega, kar ima lučke in tipke (ter se lahko poveže v splet), se je težko otresti občutka, da je velik del predstavljenih naprav – od ukrivljenih televizorjev z ločljivostjo 4k do zvočnikov v obliki vaz in (pre)pametnih hladilnikov zgolj poizkus izdelovalcev, da povečajo prodajo stvari, ki jih v bistvu ne potrebujemo. Če smo včasih napravo zamenjali, ko je ta prenehala delovati, smo danes postali žrtve agresivnega trenda, ki ga lahko imenujemo "inovacija zaradi inovacije same". Na nek način gre za kockanje za prihodnost, kjer podjetja stavijo na veliko število konj v upanju, da bo vsaj eden od njih odtekel najhitreje in po pravi poti.

Ne spreglejte