Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije NEO NEO Igre

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 7.31

3 leta, 1 mesec

Test na dlani: NEO Igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Neo Igre | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Pretočno igranje iger je bilo še pred dvema letoma bolj stvar znanstvene fantastike kot pa nekaj, kar bi lahko spravili v prakso. Igranje iger prek spleta, ne da bi za to potrebovali računalnik, prenosnik ali konzolo? Nemogoče, zagotovo je to neki trik.

Vendar pa je zadeva še kako resnična in danes praktično vsi večji založniki ponujajo svojo storitev. Dirko je nekako začel Sony, ko je prek storitve PlayStation Now ponudil igralcem možnost igranja iger PlayStation 3, nato pa so ponudbo razširili še na naslove PlayStation 4. Nato se je oglasil Google in za igralce prek računalnika ponudil Google Stadia, ki za igranje na daljavo nudi knjižnico računalniških iger. Zdaj so se prebudili še drugi in svojega dirkača v tekmi ima tudi Microsoft, ki z naročnino na Game Pass ponuja storitev X-Cloud, ki omogoča igranje računalniških iger na vrsti naprav: računalnikih, televizorjih in mobilnih telefonih, v podobno smer pa gre tudi trgovski gigant Amazon s storitvijo Luna.

Tehnologija je vsekakor impresivna, a vsem tem ponudnikom je skupno eno: ponudba ni na voljo v Sloveniji. Tako smo Slovenci in tudi nekateri drugi Evropejci ljubosumno pogledovali proti državam s to možnostjo in potrpežljivo čakali, da se zadeva pojavi tudi pri nas.

Tega čakanja je zdaj konec, a ne zaradi tega, ker bi se kakšen večji založnik nenadoma odločil ponuditi svoje strežnike tudi v našo podalpsko deželo. Slovenci smo namreč potrpežljiv narod, a smo znani tudi po tem, da smo radi neodvisni, in če nam nekdo nečesa noče ponuditi, zavihamo rokave in naredimo svoj izdelek.

Pretočno igranje v Sloveniji ima smisel, saj se lahko pritožujemo nad marsičem, a nad internetom nam ni jadikovati. Imamo zdrav internetni trg, na katerem se za našo pozornost tepe več ponudnikov, zaradi česar vladajo visoke internetne hitrosti po res dobrih cenah.

In ravno največji ponudnik interneta, Telekom Slovenije, je udaril po mizi in se odločil kot prvi ponuditi pretočno igranje tudi pri nas in tako Slovenijo čez noč preseliti na naslednjo stopnjo igričarstva.

Ko sem slišal najavo igranja v oblaku prek internetnega ponudnika v Sloveniji, je pri meni najprej na površje privrel dvom. Kako bomo Slovenci izkusili pretočno igranje visoke kakovosti, če pa to doslej v popolnosti ni uspelo niti največjim prekomorskim podjetjem? Telekom Slovenije je resda veliko podjetje, a Google je pravi gigant in poznavalci boste vedeli, da je Stadia skoraj pozabljena.

A glej ga zlomka, moja skepsa tokrat ni bila upravičena in zapisati moram, da je Telekomu Slovenije dejansko uspelo ustvariti privlačno storitev v oblaku, ki že od samega začetka ponuja presenetljivo veliko. Zadeva sicer ni popolna, a za začetek je več kot odlična in je presegla moja pričakovanja.

Telekom Slovenije je pretočno igranje vpeljal v svojo pametno škatlico NEO Smartbox, tako da nam za igranje ni treba ničesar dodatno nakupovati. Dostop do igranja preprosto opravimo prek NEO Smartboxa, se prijavimo v aplikacijo in zabava se lahko začne.

No, eno stvar vseeno moramo imeti pri roki. Gre za igralni plošček, ker igranja seveda ne moremo izvajati prek daljinca, saj bi bilo to praktično nemogoče. Telekom Slovenije na svojem spletnem mestu v nakup ponuja Logitechov plošček, ki pa je po obliki žal precej zastarel, svoji nalogi pa vseeno služi. Dobra novica je, da lahko uporabimo tudi druge ploščke, kot sta denimo Xboxov plošček ali pa plošček PlayStation DualShock, gumbi v igrah pa se nato tudi ustrezno spremenijo v novo obarvani kontrolni shemi.

Neo Igre | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Ko smo enkrat opremljeni, zaženemo storitev in znajdemo se v knjižnici iger, ki v startu ponuja natanko 50 naslovov. Po ponudbi se lahko premikamo s ploščkom, uporaba pa je povsem preprosta: izberemo igro in jo zaženemo. Kakšnih dodatnih nastavitev tu ne boste našli, je pa dobrodošla možnost ustvarjanja več profilov. Tako lahko storitev izkoristi več igralcev, ki lahko igrajo isto igro, vsakemu pa se napredek shranjuje ločeno. Pri nastavljanju profilov lahko izkoristimo tudi starševski nadzor in tako lahko starejši svojemu pomladku preprečijo igranje iger, ki so zanje morda preveč nasilne ali pokažejo kaj gole kože. Sicer je takšnih iger v trenutni ponudbi malo, a morda se to spremeni v prihodnje, ko pridejo nove igre.

Ponudba je raznovrstna, a ne pričakujte poplave najnovejših iger AAA. Med 50 igrami boste našli veliko manjših iger iz različnih žanrov, tako da je poskrbljeno za mlajše in starejše igralce. Igre, kot so LEGO Star Wars, Epic Mickey 2 in Snake Pass, so namenjene mlajšim, večinoma pa ponujajo tudi sodelovalno igranje, tako da se za enim televizorjem poigrata dva igralca. V misli ob tem pride slika očeta in sina, ki se skupaj podata skozi kakšno pustolovščino LEGO in se ob tem prešerno zabavata. Za družno zabavo boste morali priklopiti še en plošček, a za to boste morali dokupiti USB-vozlišče, saj ima NEO Smartbox samo en USB-vhod.

Vendar pa niso na voljo samo otroške zadeve, poskrbljeno je tudi za starejše. Igre, kot so F1 2018, Kingdom Come Deliverance, The Surge, Homefront the Revolution, Deliver Us to the Moon in Sherlock Holmes The Devils Daughter, pričajo o tem, da Telekom Slovenije ne namerava zabavati samo otrok, temveč tudi igralce, ki si želijo resnejše in dlje trajajoče zabave. Sicer bi prav prišla še kakšna igra AAA oz. naslov, ki bi bil resničen prodajalec ponudbe, toda, kakor sem zapisal: za začetek je ponudba odlična in se bo samo še nadgradila. Telekom Slovenije namreč za leto 2021 obljublja, da bomo vsaka dva meseca prejeli pet novih iger, kar pomeni, da bomo letos dobili dodatnih 30.

Neo Igre | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Kakšna je torej izkušnja? Naš test smo opravljali na optiki 50/10 in na ogromnem Samsungovem televizorju premera 75 palcev. Izkušnja je bila nemoteča. Igre tečejo pri ločljivosti 1080p in možnosti 4K za zdaj ni, tako da je na tako velikem premeru televizorja slika pri nekaterih igrah malce zamazana. Še posebej je bilo to opazno pri F1 2018, medtem ko je bil Kingdom Come Deliverance videti presenetljivo dobro. In da ne boste prišli na kakšno brihtno idejo, da bi med možnostmi igre preprosto spremenili ločljivost in bili nato deležni boljše slike, saj so te možnosti med nastavitvami zaklenjene.

Vendar pa je igralna izkušnja sicer povsem nemoteča. Med testiranjem nisem naletel na zatikanja ali zmanjšanje kakovosti slike, prav tako se ni nobena zadeva zrušila. Ko se igranja naveličamo, preprosto zapremo igro in NEO Smartbox nas prestavi na začetni zaslon, na katerem lahko nato izberemo drugo igro. Tudi nalaganje stopenj in zagoni iger so hitri, saj igre tečejo na oddaljenih SSD-diskih, tako da ne boste izgubljali časa z nepotrebnim čakanjem.

To je bilo moje prvo srečanje s pretočnim igranjem in malce smešen je občutek, ko samo vklopiš televizor in lahko že po nekaj klikih igraš izbrano igro. Ni čakanja na prenašanje podatkov in storitev vam nikjer ne vsiljuje nadležnih reklam ali dodatnih nakupov. Preprosto izberete igro, kliknete gumb za igro in uživate.

Neo Igre | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Telekom Slovenije je tako naredil nov korak k temu, da NEO Smartbox postane center zabave za celotno družino, saj so gledanju filmov in serij prek pretočnega igranja dodali igričarstvo. Dobra novica je tudi to, da je prvi mesec igranja NEO iger povsem brezplačen, nato pa boste za naročnino primaknili 8 EUR mesečno brez vezave. Kar je dobra cena – še posebej, če si doma ne lastite nobene konzole ali računalnika, pa bi vseeno včasih radi odigrali kakšno igro, ne da bi se vmes mučili z nameščanjem iger ali zapravljali denar za nakupovanje posameznih iger.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte