Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2022,
6.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

otroci internet

Torek, 8. 2. 2022, 6.00

2 leti, 2 meseca

Dan varne rabe interneta: Ali veste, kakšne nevarnosti prežijo na vaše otroke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dan varne rabe interneta | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

V torek, 8. februarja, ni le osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga obeležujemo v čast največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. 8. februar letos označuje tudi svetovni dan varne rabe interneta, ki je tematsko posvečen spletnim prevaram, zavajanju in neresničnim vsebinam na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Dogodek je sicer namenjen spodbujanju varnejše in odgovornejše uporabe spletnih tehnologij in mobilnih telefonov, zlasti pri najmlajših, letos pa poteka že 19. leto.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Čeprav je internet eden največjih in najpomembnejših izumov sodobnega časa, ki ga s pridom vsak dan koristimo tako odrasli kot otroci za zabavo, delo in izobraževanje, pa je hkrati lahko tudi nevarno okolje. Najbolj so običajno pri tem na udaru otroci in mladostniki, saj so bolj zaupljivi, običajno niso seznanjeni z vsemi potencialnimi nevarnostmi, ki se na internetu skrivajo, predvsem pa nimajo toliko izkušenj z uporabo in posledično negativnih izkušenj.

Na internetu lahko kdorkoli objavi praktično karkoli. Bodisi na spletnih straneh, družbenih omrežjih, v pogovornih aplikacijah ali na kateri drugi platformi. Mest je ogromno. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne. Včasih je za njimi skrit komercialni interes, lahko pa so celo škodljive in nevarne.

Dan varne rabe interneta | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Mladi so tako izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom, če se z njimi srečajo pa to lahko vpliva na njihovo duševno in fizično zdravje ter njihovo samopodobo. Glede na to, da mladi danes na internetu preživijo kar dvakrat več časa kot pred 10 leti, k čemur je veliko prispevala tudi uporaba pametnih telefonov, je verjetnost, da se bodo srečali z neželenimi vsebinami kar precejšnja.

Številke pravijo, da je danes že eden od štirih mladih žrtev takšne ali drugačne zlorabe prek spleta. Najbolj pogosto so to sovražna sporočila, ustrahovanje, grožnje, zmerljivke in žaljive besede, obstajajo pa še veliko hujše oblike spletnega nasilja, ki lahko vodijo celo v fizične zlorabe.

Najpogostejše nevarnosti, ki so jim na internetu izpostavljeni otroci:

  • Spletno nasilje, najpogosteje s strani vrstnikov
  • Neprimerna vsebina, na primer pornografske podobe
  • Zloraba osebnih podatkov in informacij oziroma kraja identitete
  • Spletne prevare in škodljiva programska oprema, kot so računalniški virusi
  • Srečevanje neznancev, ki lahko vodi v zalezovanje in nadlegovanje v resničnem svetu

Kako zaščititi najmlajše?

Obstaja sicer kar nekaj orodij, s katerimi lahko fizično onemogočite dostop do izbranih spletnih strani, vsebin in platform. A s tem naredite le en majhen korak, ki ga morate poleg tega ves čas dopolnjevati. Otroci ves čas odkrivajo nove platforme in skoraj nemogoče je blokirati prav vse. Hkrati jim s tem tudi omejite dostop do potencialno uporabnih vsebin.

Zato je veliko boljši pristop ozaveščanje in izobraževanje, da se otroci seznanijo z nevarnostmi in se zavedajo vseh potencialnih posledic, ki jih prinaša neprevidna uporaba interneta. Če bodo otroci znali sami kritično presojati spletne vsebine, bodo znali tudi ustrezno ukrepati in se obvarovati. Starš lahko veliko naredi že z rednimi pogovori o varnosti na internetu, kjer mora dati otroku vedeti, da se v primeru težav lahko vedno obrne nanj in mu zaupa še tako neprijetno stvar. Seveda pa je pri tem pomembno, da se najprej sam dobro informira o tehnologijah, ki jih uporablja njihov otrok.

Dan varne rabe interneta | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Učenje na zabaven način

V veliko pomoč na tem področju, tako otrokom kot staršem, so vsebine Da Vinci. Gre za poseben program oziroma videoteko, ki ponuja ogromno izobraževalnih vsebin iz različnih področij, vključno z varno uporabo interneta. Oddaja z naslovom 'Search it up', ki je bila nominirana tudi za prestižno nagrado Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost BAFTA, v 5-minutnih animiranih epizodah na enostaven in razumljiv način raziskuje različne pasti interneta in na ta način izobražuje otroke. Otroci se bodo tako seznanili s fenomenom interneta in morda na koncu še vas naučili, česa se morate paziti.

Videoteka Da Vinci, ki vsebuje več kot 300 ur izobraževalnih vsebin, je naročnikom storitev Telekoma Slovenije na voljo v slovenščini, dostopna pa je na NEO Smartboxu, v aplikaciji NEO in na spletnem mestu neo.si. Naročnina znaša 3,99 € na mesec, vendar pa je prvi mesec uporabe na voljo brezplačno in brez vezave, tako da lahko najprej program preizkusite brez obveznosti.

10 zlatih pravil za varno uporabo spleta:

  • Na internetu ne izdajajte svojih osebnih podatkov, niti podatkov svojih bližnjih (starši, sorodniki prijatelji …).
  • Ne objavljajte svojih zasebnih fotografij, niti fotografij svojih prijateljev.
  • Nikomur ne zaupajte svojih gesel, niti najboljšemu prijatelju.
  • Spoštujte spletno etiko in pravila lepega vedenja.
  • Nadlegovanje in žaljivi govor sta nedopustna.
  • Ne srečujte se z neznanci s spleta.
  • Če vas kdo nadleguje ali če na spletu naletite na neprimerno vsebino, to povejte bližnjim (staršem, učiteljem …).
  • Z uporabo interneta ne pretiravajte.
  • Z interneta ne prepisujte, vedno navedite vir.
  • Vse informacije na internetu niso resnične, zato vedno preverite več virov.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku. 

Ne spreglejte