SiolNET. Digisvet Tehnik
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple še naprej kraljuje na trgu tabličnih računalnikov

0

termometer

Tablice Tehnik
Foto: Telekomov Tehnik

Čeprav so bili nekateri mnenja, da bo trg tabličnih računalnikov kmalu usahnil, se to ni zgodilo. Na njem je še danes veliko dogajanja in verjamemo, da bomo tudi v prihodnjih letih še lahko našli nove in nove tablice.

Da je dogajanje na trgu tabličnih računalnikov še vedno pestro, kažejo podatki o dostavah tablic v tretji četrtini letošnjega leta (gre sicer za predhodne podatke, tako da so lahko končni do neke mere drugačni), ki jih je posredovalo podjetje International Data Group (IDC). Ti kažejo na to, da je bilo v tem obdobju dostavljenih 47,6 milijona tablic, kar je 24,9 % več kot v istem obdobju lani. Trg tablic je torej še naprej precej velik. Je pa res, da je še vedno manjši od trga pametnih mobitelov, na katerem je bilo v tretji četrtini leta dostavljenih kar 353,6 milijona naprav.

Poglejmo si IDC-jeve podatke o dostavah tablic v tretjem četrtletju letošnjega leta nekoliko podrobneje. Sodeč po njih je bil v zadnjem obdobju še posebej uspešen Apple, ki je že vse od svojega prvega iPada v ospredju na trgu tablic. Dobro je šlo v zadnjem obdobju tudi velikemu rivalu Samsungu. Tudi Huawei in Lenovo pa sta lahko zelo zadovoljna, saj sta beležila precejšnjo rast na letni ravni.

Apple je v tretji četrtini letošnjega leta dostavil 13,9 milijona tablic. Lani v istem obdobju 11,8 milijona. 13,9 milijona dostav je bilo dovolj, da je zavzemal kar 29,2 % tržnega deleža in s tem še naprej gospodaril na trgu tabličnih računalnikov. V tretji četrtini lanskega leta je Apple sicer beležil še nekoliko večji tržni delež, in sicer 31,1 %.

Ta ameriški tehnološki velikan je imel v tretjem četrtletju v prodaji več tablic. A najbolj pogosto je dostavljal iPad iz leta 2019. Na spodnji sliki je 11-palčni iPad Pro.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Samsung je v tretji četrtini letošnjega leta dostavil 9,4 milijona tablic. Pri tem južnokorejskem podjetju so lahko s tem rezultatom zelo zadovoljni, saj so število dostav povečali kar za 89,2 %, če primerjmoa letošnjo in lansko tretje četrtletje.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Samsung je sicer ponovno splezal na drugo mesto med proizvajalci tablic. Verjamemo pa, da si želi v prihodnosti zasesti tudi prvo.

Tretji najuspešnejši v tretji četrtini leta, ko je govora o dostavah tablic, je bil Amazon.com oziroma Amazon. Ta je dostavil 5,4 milijona tablic. Približno toliko kot v istem obdobju lani, ko jih je 5,5 milijona. Najbolj sta šli v promet tablici Fire HD 8 in Fire HD 8 Plus.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Huawei je v tretji četrtini letošnjega leta dostavil precej manj mobitelov kot v istem obdobju lani (22 %). Nad tem verjetno ni zadovoljen. Je pa lahko dosti bolj zadovoljen nad poslovanjem na trgu tabličnih računalnikov. V letošnjem tretjem četrtletju je namreč dostavil 4,9 milijona tablic, kar je 32,9 % več kot v istem obdobju lani. Huawei je povečal količino dostav tablic na številnih koncih sveta.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Lenovo se je v letošnjem tretjem četrtletju zelo izkazal. Dostavil je kar za 62,4 % več tablic kot v istem obdobju lani. Lani v tretjem četrtletju jih je 2,5 milijona, v letošnjem pa 4,1 milijona. S Samsungom sta tako skupaj zabeležila izjemno rast. Tim Cook in druščina nad tem verjetno niso pretirano zadovoljni.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Če kupujete novo tablico, vas vsekakor vabimo, da si ogledate našo ponudbo tablic. V njej lahko najdete tako Applove kot tudi Samsungove, Huaweijeve in Lenovove tablice. Potrudili pa se bomo, da bomo v prihodnosti v ponudbo dodajali nove zanimive modele.

Tablice Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin