Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
18.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Android Auto Android

Sreda, 24. 11. 2021, 18.01

2 leti, 4 mesece

Android Auto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Android Auto | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Prvi sistemi za povezovanje avtomobila z mobitelom so omogočali zgolj prostoročno telefoniranje, kar je takrat bila nekako glavna funkcionalnost mobitelov. Z razvojem telekomunikacij so mobiteli postali naše osrednje naprave za navigacijo, poslušanje glasbe in razne oblike komunikacije, ki jih lahko s primerno rešitvijo varno uporabljamo tudi med vožnjo. Za mobitele z operacijskim sistemom Android je na voljo tovrstna rešitev Android Auto, ki jo privzeto podpira vse več proizvajalcev avtomobilov in ponudnikov avtomobilskih Hi-Fi oz. infotainment sistemov.

Preprosto povedano, Andorid Auto omogoča, da aplikacije svojega telefona poganjate prek sistema za infotainment vašega avtomobila, kar vključuje upravljanje s kontrolami na volanu ali zaslonu in glasovno upravljanje. Primarne funkcije so seveda telefoniranje, navigacija in glasba/podkasti/zvočne knjige, v povezavi s prepoznavo govora pa je mogoče uporabljati tudi aplikacije za sporočanje, med drugim WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Hangouts, Signal in Skype. Za glasbo in navigacijo sta seveda primarno podprti Googlovi rešitvi YouTube Music Premium in Zemljevidi (Maps), a sistem vključuje podporo tudi za številne konkurente, npr. Spotify in Deezer pri glasbi ter Waze pri navigaciji.

Android Auto | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Brezžično samo z novejšimi telefoni

Uporaba rešitve Android Auto je odvisna od posameznega telefona oziroma različice operacijskega sistema Android, pa tudi od sistema, ki je na voljo v avtomobilu. Prve razlike nastanejo že pri povezovanju, saj mobiteli z različicami operacijskega sistema pod 10 podpirajo zgolj povezavo prek USB kabla, ne pa tudi brezžične. Ta pa ne poteka prek Bluetootha, saj potrebuje bistveno večjo zmogljivost prenosa podatkov, tako da je mogoča zgolj z avtomobili, ki podpirajo povezavo prek WiFi na 5 GHz. Po vzpostavljeni povezavi med avtomobilom in mobitelom se izbrane aplikacije pojavijo na zaslonu avtomobila. Sam izbor si lahko nastavimo v nastavitvah na telefonu, saj najbrž ni potrebe po prikazu aplikacij, ki jih ne uporabljamo. Osnovne nastavitve so precej, hm, osnovne, napredne pa so na voljo v t.i. razvijalskem načinu (Developer Mode), ki je sicer povesem obvladljiv tudi za običajne uporabnike (razen tega, da je treba izbiro tapkniti 10x, da se sploh odpre).

Med uporabo Android Auto povsem nadomesti avtomobilove funkcionalnosti, kar ne pomeni zgolj, da namesto morebitne privzete navigacije uporablja Google Zemljevide, temveč da na zaslonu ni več dostopa do radia, gretja/klime, podatkov o prevoženih kilometrih in podobno. Vendar je preklapljanje med sistemoma preprosto prek ikone na zaslonu ali izbire prek volana in tudi takojšnje. Tako je mogoče uporabljati oba sistema glede na želje in potrebe, denimo avtomobilovo navigacijo, kadar ni mobilnega signala ali kaj podobnega. Pri večini je podprta tudi hibridna uporaba, če denimo Android Auto uporabljate za navigacijo, glasbo pa poslušate iz radia.

Višja varnost in boljši dostop do novosti

Telefoniranje je preprosto in če že sicer pogosto uporabljate glasovno izbiro, ne predstavlja nič novega. Ker Android Auto uporablja podatke vašega telefona in Googlovega računa, so seveda na voljo vsi vaši kontakti, prepoznava govora pa je pri Google Assistentu na precej visoki ravni. Podobno velja za Zemljevide, podkaste ali katero izmed številnih aplikacij radijskih postaj ali novic, nekoliko več truda pa je potrebnega pri narekovanju, vsaj pri komunikaciji v slovenščini, vendar ta hiba ni omejena zgolj na Android Auto in se bo še naprej postopno izboljševala. Najboljše pri tem je, da je telefon lahko ves čas pospravljen v predalu ali žepu, njegov zaslon pa prikazuje zgolj, da poganja Android Auto. Tako seveda nikoli nimate potrebe po prijemanju telefona in zrenju v zaslon, kar je bistveno pri zagotavljanju varnosti med vožnjo.

Android Auto | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Razvoj sodobnih telekomunikacijskih storitev je bistveno hitrejši od razvoja avtomobilov, predvsem pa povprečni uporabnik mobitel nadgradi bistveno pogosteje kot avtomobil. Pri tradicionalnih avtomobilskih pametnih infotainment sistemih so pogosto potrebne nadgradnje, ki lahko zahtevajo velike količine prenosa podatkov in tudi trajajo izjemno dolgo, sploh prenos zemljevidov, včasih pa so te nadgradnje tudi povezane z doplačili storitev pri proizvajalcu avtomobila. Z Android Auto te težave ni več, saj je ves sistem na mobitelu, ki se pri večini uporabnikov posodablja samodejno in tako lahko zmeraj ponudi najnovejše storitve.

Android Automotive

Android Auto že ima tudi neke vrste naslednika v Android Automotive, ki je na voljo v nekaterih vozilih z letnikom 2021, širša podpora pa je obljubljena za prihodnja leta. Android Automotive se od Android Auto razlikuje po tem, da je Android primarni operacijski sistem avtomobilovega sistema za infotainment, tako da telefon zgolj zagotavlja prenos podatkov in povezavo z Googlovim računom. Posledično je mogoča uporaba tudi z iPhonom. To predvsem pomeni, da ni potrebe po preklapljanju med sistemom avtomobila in Android Auto, saj je vse takoj na voljo na zaslonu oziroma prek glasovne izbire. Tako je precej preprosteje upravljati ogrevanje/klimo, dostopati do kamer za pomoč pri parkiranju, pa tudi prižigati luči in zaklepati vrata. Še več, številni proizvajalci avtomobilov za modele z Android Automotive obljubljajo tudi možnost odklepanja avtomobila z aplikacijo na telefonu oziroma z NFC, ko se približate.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte