Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 2. 2015,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

YouTube PewDiePie Matic Tomšič

Torek, 10. 2. 2015, 17.20

6 let, 6 mesecev

Zvezde YouTuba: Z odpiranjem igračk na leto zasluži do 17 milijonov evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lastniki nekaterih najbolj vplivnih in dobičkonosnih kanalov na portalu YouTube niso glasbeniki ali filmarji, temveč komentatorji računalniških iger in kritiki igrač. Kdo zasluži največ?

Ko je spletna stran YouTube uporabnikom omogočila naročanje na vsebino priljubljenih kanalov z videoposnetki, ni najbrž nihče pričakoval, da bodo v neverjetni mednarodni prepoznavnosti začeli uživati komentatorji videoiger in posamezniki, ki pred kamero odpirajo igračke. Pa vendar se je zgodilo točno to – po podatkih portala Social Blade, ki primerja statistiko kanalov na YouTubu, si uporabniki najraje ogledujejo in se naročajo na vsebine, ki jih na portal nalagajo osebe, za katere je praktično vsak dan božič.

Z igranjem do YouTubovih milijonov Med statističnimi podatki, ki jih upravlja spletna stran Social Blade, je ob klikih in naročnikih tudi letni prihodek. Tega kanali na YouTubu prinašajo glede na število ogledov oglasov, ki praviloma spremljajo naložene videoposnetke, njihovi lastniki pa lahko svoj zaslužek še oplemenitijo z dodatnim oglaševanjem v samih videoposnetkih in pridruževanjem agencijam, ki v zameno za delež dobička skrbijo za njihovo promocijo. O kakšnih zneskih govorimo?

Glede na seznam 25 najvplivnejših kanalov na YouTubu največji letni prihodek, od približno 1,1 do kar 17,3 milijona evrov, z aktivnostjo in ogledi ustvarja DisneyCollectorBR. Kanal, ki je posvečen odpiranju in komentiranju igračk s tematiko Disneyjevih risank, upravlja neznana ženska (uporabniki YouTuba zaradi njenega naglasa ugibajo, da je doma iz špansko govoreče države).

Kanal DisneyCollectorBR je glede na število ogledov videoposnetkov na 6., glede na število naročnikov pa šele na 173. mestu, a ga Social Blade na prvo mesto po vplivnosti postavlja zaradi aktualnosti vsebine in zelo hitre rasti podpore med uporabniki YouTuba. PewDiePie, kanal s 34 milijoni naročnikov in največjim številom ogledov, švedskemu igralcu strašljivih iger Felixu Kjellbergu letno prinese od 900 tisoč do 14,2 milijona evrov prihodka. Med največjimi zaslužkarji so še LittleBabyBum (vsebine za najmlajše), Stampylonghead (videoigre), Popularmmos (prav tako videoigre, predvsem Minecraft) in Blucollection (odrasel moški, ki se igra s plastelinom Play-doh).

Ne spreglejte