Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 2. 2017,
20.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

Donald Trump Steve Jobs Sirija Apple iPhone digizgodbe

Sreda, 1. 2. 2017, 20.36

6 let, 6 mesecev

Zgodba o otroku sirskega migranta, ki je postal eden največjih vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Zamislimo si domišljijski scenarij – leto je 1949, a namesto Harryja Trumana v Beli hiši sedi Donald Trump. Pravkar je podpisal odlok o prepovedi imigracije iz sedmih muslimanskih držav, kar pomeni, da je Abdulfattah Jandali, Sirec, preklical načrtovano pot v ZDA. Jandali zato nikoli ni spoznal ljubezni svojega življenja in nikoli spočel otroka, ki mu je bilo kasneje ime Steve Jobs.

Steve Jobs | Foto: Reuters Steve Jobs Foto: Reuters

Tim Cook, direktor ameriškega tehnološkega podjetja Apple, je pred dnevi v odziv na odlok Donalda Trumpa o zajezitvi obiskov državljanov nekaterih muslimanskih držav v ZDA v javnem pismu vsem Applovim zaposlenim zapisal: "Apple ne bi obstajal brez imigracije."

Besede Tima Cooka imajo veliko težo ne le zato, ker za Apple v ZDA dela ogromno priseljencev iz držav z muslimansko večino, temveč tudi zato, ker je bil ustanovitelj Appla Steve Jobs potomec migranta iz Sirije.

Steve Jobs je podjetje Apple ustanovil aprila 1976. Podpisal se je pod številne legendarne naprave, v prvi vrsti pametni telefon iPhone, računalnike Mac(intosh), predvajalnik glasbe iPod, tablico iPad. | Foto: Reuters Steve Jobs je podjetje Apple ustanovil aprila 1976. Podpisal se je pod številne legendarne naprave, v prvi vrsti pametni telefon iPhone, računalnike Mac(intosh), predvajalnik glasbe iPod, tablico iPad. Foto: Reuters

Zgodba, ki jo poznajo le redki

Steve Jobs, rodil se je leta 1955, je bil posvojenec. Njegova biološka starša sta bila Abdulfattah Jandali, profesor asistent na univerzi v ameriški zvezni državi Wisconsin, ki se je v ZDA preselil leta 1949, in Američanka nemškega rodu Joanne Schieble.

Schieblova, ki je zanosila leta 1954, in Jandali sta se odločila, da otroka ne bosta obdržala, ker so njeni starši nasprotovali Joannini ljubezni do sirskega priseljenca. Na drugi strani je bilo sicer obratno – številčna in bogata družina Jandali, ki je prisegala na tradicionalne muslimanske vrednote, je Schieblovo sprejela toplo.

Levo Abdulfattah Jandali, desno Steve Jobs. | Foto: Levo Abdulfattah Jandali, desno Steve Jobs.

Mlada starša, Jandali je bil v času sinovega rojstva star 24 let, sta se odločila, da bosta otroka dala v posvojitev, imela pa sta le en pogoj – nova starša morata imeti univerzitetno izobrazbo. Schieblova in Jandali sta namreč menila, da je zelo pomembna.

Zgodilo se je ravno obratno – njun otrok je dom našel pri preprostih ljudeh. Paul Jobs je bil mehanik brez opravljene srednje šole, Clara Jobs pa knjigovodja. Biološkima staršema sta ob posvojitvi obljubila, da bosta fantu, ki sta mu dala ime Steven Paul Jobs, omogočila univerzitetni študij.

Paul in Clara Jobs | Foto: Paul in Clara Jobs

Paul in Clara Jobs pred Stevom nista nikoli skrivala dejstva, da je posvojen. Kasneje, ko je bil že svetovno znan tehnološki vizionar, se je večkrat razburil, če je Paula in Claro kdo omenil v istem stavku kot besedo posvojitelja.

Zanju je namreč rekel, da sta tisočodstotno njegova starša, o Jandaliju in Schieblovi, svojih bioloških starših, pa je govoril kot o spermiju in jajčecu.

S tem sicer ni mislil nič slabega, tako je pač bilo, je v biografiji Steva Jobsa, ki je izšla po njegovi smrti oktobra 2011, zapisal avtor Walter Isaacson. | Foto: Reuters S tem sicer ni mislil nič slabega, tako je pač bilo, je v biografiji Steva Jobsa, ki je izšla po njegovi smrti oktobra 2011, zapisal avtor Walter Isaacson. Foto: Reuters

Jobs svojega biološkega očeta ni spoznal nikoli, se je pa pri sedemindvajsetih letih prvič srečal s svojo biološko sestro Mono Simpson, drugim otrokom Abdulfattaha Jandalija in Joanne Schieble.

Ne spreglejte