SiolNET. Digisvet Novice
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ali so videli, česar ni bilo mogoče videti?

Zaradi mavrične jopice in torte so jo izključili iz šole

1,70

termometer

mavrica, Salvador | Mavrico so med drugim uporabili tudi novembra lani v Salvadorju kot simbol protesta proti nasilju nad ženskami. | Foto: Reuters
Mavrico so med drugim uporabili tudi novembra lani v Salvadorju kot simbol protesta proti nasilju nad ženskami. Foto: Reuters

Šola zatrjuje, da je ta dogodek le zadnji v vrsti "kršitev življenjskega sloga", za kar je predvidena izključitev, mati pa vztraja, da mavrica na fotografiji nima nobenega skritega ali dodatnega pomena.

Zagotovo niti 15-letna Kayla Kenney niti njena mati Kimberly Alford, ki je svojo hčer posnela med proslavo njenega rojstnega dneva v družinskem krogu in to ponosno objavila na Facebooku, nista slutili, da bo zaradi objave te fotografije Kayla morala zamenjati svojo srednjo šolo.

Takojšnji neusmiljeni ukrep

Le nekaj dni po tem, ko so fotografijo zagledali zaposleni v Kaylini zdaj že nekdanji zasebni krščanski srednji šoli Whitefield Academy, se je ravnatelj Bruce Jacobson odločil za drastičen ukrep: v elektronskem sporočilu je sporočil, da je Kayla izključena iz šole.

Jacobson je svojo odločitev utemeljil s tem, da je fotografija le ena v vrsti "kršitev življenjskega sloga" in da "prikazuje moralno držo in kulturno odobravanje v nasprotju s prepričanji šole".

Stroga pravila, a nejasna povezava

Šolska pravila omenjajo spolno usmerjenost in dopuščajo možnost kaznovanja, če vedenje učenk in učencev tudi zunaj šole ni skladno s prepričanji šole.

Toda Kimberly Alford še vedno išče pojasnilo, kako sta mavrična jopica in mavrična torta na fotografiji šolo pripeljali do tega drastičnega ukrepa, še poroča lokalna postaja WAVE3 iz mesta Louisville v ameriški zvezni državi Kentucky.

Mavrica ni samo simbol ene skupnosti

Mavrica je sicer pogosto simbol manjšinskih skupnosti neheteroseksualne usmerjenosti (skupnosti LGBT), a je Alfordova prepričana, da vsaka mavrica še ne pomeni tovrstne identifikacije.

To med drugim dokazuje tudi z računom za torto, kjer je torta opisana kot raznobarvna (assorted colors).

Kimberly Alford pravi, da prejema veliko podpore tako v živo kot na družbenih omrežjih.

Dovolili so ji zgolj prostovoljni izpis

Mati izključene učenke je vložila pritožbo, a je šola ne želi obravnavati in zavrača tudi srečanje. Edino, kar so ji dovolili, je, da svojo hčerko izpiše prostovoljno, saj s tem v uradnih evidencah ne bo zaznamka o njeni izključitvi.

Družina bo zdaj letno prihranila 7.800 ameriških dolarjev (dobrih sedem tisoč evrov), kolikor je znašala šolnina, saj se je Kayla prepisala v javno srednjo šolo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin