Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
24. 2. 2016,
13.27

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mobile World Congress 5G Evropska komisija Brazilija Mark Zuckerberg

Sreda, 24. 2. 2016, 13.27

4 leta, 2 meseca

Zakaj Marka Zuckerberga ne prepričajo napovedi komisarja Oettingerja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mobilno telefonijo pete generacije 5G naj bi v Evropi dobili do leta 2020, a štiri milijarde ljudi je na svetu še vedno nepovezanih.

Mobilna telefonija pete generacije (5G) je zagotovo ena od ključnih tem svetovnega kongresa mobilnih komunikacij (Mobile World Congress), ki do četrtka poteka v Barceloni.

Medtem ko proizvajalci komunikacijske infrastrukture tekmujejo pokazati, kdo je v svojih laboratorijih v tej smeri naredil največ, in sklepajo partnerstva z namenom doseganja prednosti pri tržnem vstopu, je na razstavnem prostoru ostalo v zraku ključno vprašanje: kdaj bomo vsega tega deležni tudi mi?

Ne nazadnje bo 5G temelj interneta stvari, ki je po mnenju mnogih naslednja panožna uspešnica in hrbtenica za eksplozivno rast količine mobilnega podatkovnega prometa, ki ga prinašajo internet stvari in več deset pričakovanih milijard povezanih naprav – od povezanih avtomobilov prek gospodinjskih naprav, mnogih vrst senzorjev do medicinske opreme za diagnostiko in zdravljenje. Pri uveljavljanju 5G bo evropska partnerica tudi Brazilija Uraden odgovor – ali vsaj oceno – je v okviru kongresnega dela barcelonskega dogodka ponudil evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther H. Oettinger, ki je v imenu Evropske komisije napovedal pripravo akcijskega načrta za uvedbo mobilne tehnologije pete generacije (5G) do leta 2020. Evropa bo pri tem sodelovala z Brazilijo, gospodarsko močno in veliko južnoameriško državo. Dogovor o sodelovanju sta podpisala Oettinger in brazilski minister za komuniciranje Andre Figueiredo.

Brazilija sicer ni prva država, s katero je Evropska komisija v okviru svojih prizadevanj in dejanj za uvedbo 5G sklenila podobne dogovore. Tako pri usklajevanju standardov in drugih dejanjih že sodelujejo z Japonsko, Južno Korejo in Kitajsko, dogovarjajo pa se še z Indijo in ZDA. Zuckerberg: 5G ne sme postati zgolj hitrejša povezava za bogate Toda v istem tem svetu, kjer je četrta generacija mobilne tehnologije 4G realnost, 5G pa na vedno bolj definirani poti, je več kot pol prebivalcev še vedno brez kakršnekoli povezave. "Panoga mobilnih komunikacij ne sme ignorirati skoraj štiri milijarde nepovezanih," je dan prej opozoril prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg, ki je na predvečer Mobile World Congressa presenetil zbrane na Samsungovi predstavitvi novih izdelkov v Barceloni.

Zuckerberg je na Samsungovem dogodku navdušeno zagovarjal navidezno resničnost (Virtual Reality) in nadgrajeno resničnost (Augmented Reality), pri njunem razvoju tudi sam intenzivno sodeluje. Toda kot predavatelj na kongresnem delu Mobile World Congress je izrazil razočaranje nad 5G, ki se "usmerja na povezovanje stvari namesto na nepovezane". Na tak način obstaja nevarnost, da bo 5G zgolj "hitrejša povezava za bogate".

Ne spreglejte