Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 10. 2017,
14.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

1

Natisni članek

digizgodbe navigacija Google Apple

Četrtek, 19. 10. 2017, 14.06

4 leta, 11 mesecev

Zakaj bodo po Sloveniji kmalu vozili ti kombiji?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

1

Med 23. oktobrom in 19. novembrom bo na slovenskih cestah mogoče srečati nevsakdanje vozilo, ki bo imelo na strehi pritrjeno kopico instrumentov. Šlo bo za vozilo, najverjetneje kombi, ameriškega tehnološkega podjetja Apple, ki podobno kot pred nekaj leti njegov tekmec Google s posnetki cest in njihove okolice izpopolnjuje svojo navigacijsko storitev Apple Maps. 

Eden od kombijev z označbo Apple Maps, ki so po ZDA začeli voziti že pred dvema letoma. Na slovenskih cestah bomo sodeč po dozdajšnjih opažanjih tovrstnih vozil na evropskih cestah najverjetneje videli "domače" znamke vozil in ne Chevroletov, GM-jev in Dodgejev.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Eden od kombijev z označbo Apple Maps, ki so po ZDA začeli voziti že pred dvema letoma. Na slovenskih cestah bomo sodeč po dozdajšnjih opažanjih tovrstnih vozil na evropskih cestah najverjetneje videli "domače" znamke vozil in ne Chevroletov, GM-jev in Dodgejev. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kje?

Kot je razvidno na spletni strani https://maps.apple.com/vehicles/, bo Applov kartografski cestni projekt najprej potekal v Ljubljani in okolici. Apple bo po obhodu vseh regij, ki so navedene na zgornji spletni strani, objavil termine za nove lokacije. 

Zakaj?

Sodeč po opisu projekta na uradni spletni strani, kjer Apple zatrjuje, da bodo zakrili obraze mimoidočih pešcev in registrske številke avtomobilov, bo pridobljene materiale Apple najverjetneje uporabil za tridimenzionalni prikaz cest in ulic v svoji aplikaciji za mobilne naprave Apple Maps ter morda tudi za izboljšanje natančnosti navigacije z aplikacijo Apple Maps. 

Smo kaj takega pri nas že videli?

Podoben projekt je v Sloveniji pred leti že izvedel ameriški tehnološki gigant Google in večino slovenskih cest vključil v svoj interaktivni spletni zemljevid Street View (Ulični pogled). 

Pred leti smo lahko Googlove avtomobile s 360-stopinjskimi kamerami videli tudi pri nas. Google je storitev Street View oziroma Ulični pogled v Sloveniji sicer omogočil v začetku leta 2014.  | Foto: Reuters Pred leti smo lahko Googlove avtomobile s 360-stopinjskimi kamerami videli tudi pri nas. Google je storitev Street View oziroma Ulični pogled v Sloveniji sicer omogočil v začetku leta 2014. Foto: Reuters

Ne spreglejte