SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wozniak: Oblačne shrambe niso odporne proti vladnemu nadzoru

2

termometer

Soustanovitelj Appla Steve Wozniak opozarja, da uporabniki podatkovnih oblakov še zdaleč niso varni pred pogledi vsiljivcev, kot je obveščevalna agencija NSA.

Ponudniki storitev shranjevanja v oblak, kot je Dropbox, so od oktobrskega vdora ameriške NSA in britanske GCHQ v servisa Googla in Yahooja deležni precej manjšega zaupanja javnosti in udrihanja s strani medijev. "Ko podatke shraniš na oddaljeno lokacijo in ne na svoj računalnik, jih tistemu s pravim orodjem pravzaprav ponudiš na pladnju," pravi Wozniak.

Eden od pionirjev Appla je zaskrbljen zaradi dejstva, da se vse več IT podjetij odloča za selitev dela svojih storitev v oblak. "Mnogi tega ne bodo želeli slišati, a z oblakom so se odpovedali deležu popolnemu nadziranju vsebin." Storitev s servisom iCloud sicer ponuja tudi Apple.

Raziskava ameriškega medija The Wall Street Journal je pred kratkim pokazala, da se je za spremembe na strojnem in programskem področju po razkritju oktobrskega vohljanja NSA in GCHQ odločilo kar 54 odstotkov ponudnikov storitev shranjevanja v oblak, številni s sedežem v Evropi pa se naj bi že soočali s prvimi strogimi regulacijami poslovanja.

Iz Cisca, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev mrežne opreme, ki z infrastrukturno podporo vzdržuje precej oblačnih shramb, pa so nedavno sporočili, da v sklopu projekta Cloud Fusion razvijajo lasten, popolnoma neprebojen oblak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin