Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefon Android

Petek, 28. 6. 2013, 12.39

8 let

Vse več mobilnih zlorab, predvsem na Androidu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Število mobilnih zlorab še nikoli ni bilo tako visoko kot danes, največ zlorab pa se zgodi na operacijskem sistemu Android, ki beleži kar 92 odstotkov vseh zlorab.

Hitri prsti ustvarjalcev zlonamernih programov in izdelovalcev pametnih telefonov so se znašli sredi tekme, zadnji podatki podjetja Juniper Network pa razkrivajo, kdo je boljši v tej tekmi – tisti, ki prežijo na nič hudega sluteče uporabnike. S tretjim poročilom o mobilnih grožnjah, ki so ga pri družbi Juniper Network izdali v teh dneh, so razkrili, da je v obdobju od marca 2012 do marca 2013 število mobilnih zlorab poskočilo za vrtoglavih 614 odstotkov, medtem ko je ta porast v istem obdobju lani znašal "le" 155 odstotkov.

Vsi si želijo Android Poročilo sloni na analizi več kot 1,85 milijona mobilnih aplikacij in ranljivosti mobilnih operacijskih sistemov. Opažajo, da so kiberkriminalci postali pravi podjetniki, pri delu jih spremljata "zdrava pamet" in preračunljivost. Raje, kot da bi vdrli v vsak sistem, si želijo najbolj priljubljenega – Android. Android namreč dominira na trgu pametnih telefonov, kjer ima po poročanju analitičnega podjetja Canalys kar 60 odstotkov kolača. Za primerjavo: podatki istega podjetja kažejo, da ima Apple 19 odstotkov tega trga, Microsoft pa le en odstotek manj. Po podatkih Juniperja, je kar 92 odstotkov vseh mobilnih zlorab usmerjenih na Android.

Pomembne so nadgradnje operacijskega sistema Večina uporabnikov operacijskega sistema Android ni nadgradila zadnje različice sistema, kar je še eden od razlogov priljubljenosti tega operacijskega sistema pri kiberkriminalcih. Samo štirje odstotki uporabnikov omenjenega operacijskega sistema so v zadnjem mesecu nagradili svoj sistem, pri tem pa je vredno omeniti, da vsaka nova različica prinaša tudi večjo varnost. Vseeno pa to še ne pomeni, da noben operacijski sistem ni ranljiv – Juniper opaža tudi porast zlorab na jabolčnem iOS-u.

Z jeznimi ptiči do okužbe Večina napadov oziroma zlorab se zgodi prek SMS-sporočil z zlonamernim programom, tudi prek neresničnih instalacij, najbolj priljubljena metoda pa je prek aplikacij. Največ se jih zgodi prek aplikacij Google Play, Skype, Adobe Flash in Angry Birds. In kako zmanjšati verjetnost za mobilno zlorabo? Z nadgradnjo operacijskih sistemom, z zavračanjem aplikacij, ki želijo dostopati do naših osebnih podatkov, ki jih hranimo v pametnem telefonu, tudi s pretakanjem aplikacij z nepreverjenih in nepoznanih spletnih tržnic.

Ne spreglejte