Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
3. 10. 2014,
15.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Združeno kraljestvo Velika Britanija avtorske pravice

Petek, 3. 10. 2014, 15.39

7 let, 12 mesecev

Vsako kopiranje originalnih CD- in DVD-plošč še ni nujno nezakonito

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Združenem kraljestvu so začele veljati tri zakonske izjeme, ki med drugim pod določenimi pogoji dovoljujejo kopiranje avtorsko zaščitenih računalniških nosilcev slike in zvoka ter lajšajo citiranje.

Ena od teh izjem dopušča posameznikom, ki so lastniki zakonito pridobljenih avtorsko zaščitenih vsebin, izdelavo varnostne kopije ali kopije za pregledovanje na drugem mediju (na primer kopiranje vsebine CD-plošče na trdi disk ali USB-ključ), še vedno pa ne dopušča razširjanja teh osebnih kopij in njihovega deljenja z drugimi. Shranjevanje varnostne kopije v oblaku ne šteje za deljenje z drugimi, temveč za kopiranje za osebne namene, zato je od prvega oktobra tudi to dejanje zakonito.

Lastniki avtorskih pravic lahko v svoj bran uporabijo omejevalna sredstva, kot je DRM, in s tem omejijo kopiranje svojih del za zasebne namene, potrošniki pa se lahko pritožijo, če menijo, da so bila ta omejevalna sredstva uporabljena brez tehtnega razloga.

Na Otoku bo lažje citirati Dozdajšnja pravila v Združenem kraljestvu so dovoljevala citiranje avtorskega dela za namene poročanja in ocenjevanja, vključno s kritikami, od prvega dne letošnjega oktobra pa je v tej državi mogoče citirati katerokoli avtorsko zaščiteno delo za kakršenkoli namen – a le ob upoštevanju veljavnih določil pravične uporabe ter ustreznega in zadostnega navajanja vira. Novo zakonsko določilo teoretično velja za vsa avtorska dela, a se v praksi pojavijo praktične omejitve – primer so fotografije, ki jih ni mogoče smiselno citirati oziroma uporabiti le nekatere njihove dele, kot se to lahko naredi na primer pri besedilu.

Citiranje je v skladu s tretjo sprejeto izjemo dovoljeno tudi za namene parodije, karikature in imitacije, a je pri tem ostalo določilo o pravični uporabi, za katerega še ni najbolj jasno, kako ga bo interpretiralo britansko pravosodje. Vsekakor je namen tega varovalnega določila preprečiti nepošteno oviranje ali onemogočanje običajne komercialne uporabe avtorskega dela, poročajo britanski mediji.

Ne spreglejte