Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon

Petek, 11. 4. 2014, 10.36

7 let, 12 mesecev

Velikost ni pomembna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tekmovanje med izdelovalci mobilnih telefonov se seli v areno vsebin. V času, ko vse naprave znajo vse in so si med seboj podobne tudi na pogled, tehnične podrobnosti niso več pomembne.

Kaj sploh še ostane velikim? Nakup mobilnega telefona v osnovi temelji na racionalni primerjavi merljivih lastnosti naprave – kako velik je zaslon, kako dolgo zdrži baterija, koliko megapikslov ima fotoaparat itn. Medtem ko so bile še včeraj razlike med posameznimi modeli istih in različnih proizvajalcev lahko velike, je danes ponudba izrazito enovita. Vsak današnji pametni mobilnik je nekajkrat zmogljivejši od včerajšnjega namiznega računalnika in za nas opravlja vse od dela tajnice, osebnega trenerja, fotografa do didžeja. Tudi vse popularne aplikacije so tako ali tako prisotne na vseh platformah, zato tudi aplikativnih razlik med mobilniki v bistvu ni več. Kaj sploh še ostane velikim?

Storitve Kot nakazuje poteza Samsunga, ki danes globalno (tudi v Sloveniji) na trg pošilja svoj novi prvenec Galaxy S5, je novi segment diferenciacije vezan na vključene vsebine oz. storitve. Samsungova iniciativa z novim Galaxyjem združuje obširen nabor dostopa do plačljivih vsebin in storitev. Uporabniki bodo tako bogatejši za 50-gigabajtni dostop do oblačne podatkovne shrambe Dropbox (za obdobje dveh let), trimesečni dostop do premijskega članstva na poslovnem socialnem omrežju LinkedIn, trimesečni dostop do naprednega dostopa do zapisovalne storitve Evernote ter enoletni premijski dostop do športnega servisa Runkeeper.

Vsebine Močan del globalne ponudbe (ki se sicer od trga do trga lahko tudi razlikuje) so tudi vsebine, med katerimi prednjači celoletni brezplačni dostop do poslovnega tednika Bloomberg Businessweek in polletni dostop do dnevnika Wall Street Journal. Med vsebinskimi dobrotami se najde še bonus za nakup dodatkov v igri Cut the rope 2 in nekaj brezplačnih aplikacij – aplikacija za izmenjavo kontaktov Flick Dat in opravilna rešitev EasilyDo Pro. Celotna vrednost vseh naštetih storitev in vsebin je tako skoraj polovico prodajne cene telefona.

Korist za vse Tovrstna prodajna taktika je zasnovana zelo domiselno in koristi vsem udeležencem v verigi. Vsaj določen del uporabnikov bo Galaxy S5 izbral ravno zaradi teh dodatnih vsebin. Veseli jih bodo vsi, večina jih bo vsaj delno tudi uporabljala. Sčasoma se bodo nanje navadili in veliko jih tudi po poteku brezplačnih obdobij in/ali menjavi mobilnika ne bo odpovedalo. Tovrstna veriga ustvari neskončni cikel uporabe vsebin/storitev in njene monetizacije.

Mega kaj? Zanimivo bo videti, kako bo na to vsebinsko podprto ofenzivo odgovoril Apple, ki bo pozneje letos po vseh napovedih razkril vsaj iPhone 6. Inči, megapiksli in glasovni asistenti, ki so jezikovno tako ali tako siromašni, niso več pomemben dejavnik. V svetu, v katerem vsaka napravica lahko stori vse, bo pomembna le še vsebinska animacija uporabnika.

Ne spreglejte