Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
8. 12. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

31

Natisni članek

Ethereum kriptovaluta bitcoin

Sobota, 8. 12. 2018, 16.00

5 let, 4 mesece

Velika kriza kriptovalut: kdor je kupil januarja, se danes lahko razjoče

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

31

Bitcoin | Bitcoin, ki predstavlja levji delež vrednosti trga kriptovalut, je v preteklosti že doživel obdobja pesimizma, padcev in stagnacije, a še nobeno ni bilo tako drastično kot zadnjih dvanajst mesecev. V tem času je bitcoin namreč izgubil kar 83 odstotkov rekordne cene, ki jo je dosegel v drugi polovici decembra 2017, za zdaj pa tudi nič ne kaže na to, da se bo strmoglavljenje kmalu ustavilo. Napovedati nadaljnje padanje cene ali morebitno ponovno rast je sicer tako rekoč nemogoče, saj je trg kriptovalut veliko preobčutljiv na zunanje dejavnike, zaradi katerih lahko cene divje nihajo celo iz minute v minuto. | Foto Thinkstock

Bitcoin, ki predstavlja levji delež vrednosti trga kriptovalut, je v preteklosti že doživel obdobja pesimizma, padcev in stagnacije, a še nobeno ni bilo tako drastično kot zadnjih dvanajst mesecev. V tem času je bitcoin namreč izgubil kar 83 odstotkov rekordne cene, ki jo je dosegel v drugi polovici decembra 2017, za zdaj pa tudi nič ne kaže na to, da se bo strmoglavljenje kmalu ustavilo. Napovedati nadaljnje padanje cene ali morebitno ponovno rast je sicer tako rekoč nemogoče, saj je trg kriptovalut veliko preobčutljiv na zunanje dejavnike, zaradi katerih lahko cene divje nihajo celo iz minute v minuto.

Foto: Thinkstock

Skupna vrednost celotnega trga kriptovalut je v petek, 7. decembra, prvič letos padla pod 100 milijard evrov. Bitcoin, ki je glede na ceno še vedno z naskokom najbolj dragocena kriptovaluta, na borzi Bitstamp zdaj stane samo 2.940 evrov. Natanko pred letom dni, 8. decembra 2017, smo medtem poročali, da je bitcoin na borzah skoraj že dosegel ceno 15.000 evrov

Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Čeprav je precej kriptovalut v zadnjih 24 urah videlo zelene številke rasti, je splošno stanje na trgu še vedno izrazito pesimistično. Cene večine največjih kriptovalut so ta teden namreč dodatno padle, in to precej.

Bitcoin je v zadnjih sedmih dneh izgubil še 20 odstotkov vrednosti, v zadnjem mesecu pa skupno skoraj 50 odstotkov. Ethereum oziroma ether je v enem mesecu padel še bolj, in sicer za blizu 60 odstotkov. Podobno strmoglavljenje cen je doživela tudi večina drugih najbolj prepoznavnih kriptovalut.

Kako iz 1.000 evrov narediti 63 evrov

Ethereum, kriptovaluta | Foto: Reuters Foto: Reuters
Ethereum oziroma ether, ki je ob bitcoinu najverjetneje najbolj znano ime na trgu kriptovalut, je od 13. januarja letos, ko je dosegel rekordno ceno blizu 1.400 ameriških dolarjev oziroma okrog 1.220 evrov, pa do danes, ko na borzah stane 77 evrov, padel za skoraj 94 odstotkov (podatek o ceni: Coinmarketcap.com).

Kdor bi v ETH na vrhuncu rasti cene vložil 1.000 evrov, bi do danes ustvaril kar 937 evrov izgube, vrednost njegove naložbe bi namreč znašala samo še 63 evrov

Bitstamp
Novice Eden najbogatejših Slovencev prodal podjetje, ki mu je prineslo milijone

Trg kriptovalut znova presegel magično mejo, a tokrat v obratni smeri

Celotna vrednost trga, ki je januarja letos na vrhuncu eksplozije cen kriptovalut počasi lezel celo proti bilijonu (tisoč milijardam) evrov, je zato prvič po avgustu 2017 padla pod magično mejo 100 milijard evrov, kar znaša okrog 113 milijard ameriških dolarjev.

Skupna vrednost vseh kriptovalut zdaj tako znaša le 94 milijard evrov - toliko je bil 9. januarja letos vreden zgolj ves ethereum v obtoku. 

Na seznamu najvrednejših kriptovalut po tržni kapitalizaciji so se v zadnjem obdobju zaradi nihanja in predvsem padcev cen zgodile določene spremembe. Med prvo peterico sta se zavihteli kriptovaluti stellar in tether, iz nje pa je izpadel bitcoin cash, ki se je pred časom sicer razcepil na ločeni kriptovaluti, bitcoin sv in bitcoin cash. Precej nizko je padel tudi litecoin. | Foto: Coinmarketcap.com Na seznamu najvrednejših kriptovalut po tržni kapitalizaciji so se v zadnjem obdobju zaradi nihanja in predvsem padcev cen zgodile določene spremembe. Med prvo peterico sta se zavihteli kriptovaluti stellar in tether, iz nje pa je izpadel bitcoin cash, ki se je pred časom sicer razcepil na ločeni kriptovaluti, bitcoin sv in bitcoin cash. Precej nizko je padel tudi litecoin. Foto: Coinmarketcap.com

Preberite tudi:

4th Pillar
Novice Izbrisana fotografija: kaj se dogaja v slovenskem kriptopodjetju 4th Pillar?
Euroton, kriptovalute
Novice Novost v znani slovenski trgovski verigi, toda ali je zanjo pravi čas?
Bitcoin Naslovna
Novice Premikati se je začela pozabljena gora denarja: huda ura za kriptovalute?
Satoshi Nakamoto
Novice Kdo je neznani genij z milijonom bitcoinov, ki se skriva že deset let?
Sebastian Greenwood
Novice Znani Šved, ki je Slovencem prodajal meglo, v primežu policije
Ne spreglejte