Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
21. 12. 2021,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

4

Natisni članek

Gremo na sonce Gremo na sonce raziskava EasyPark električna vozila parkiranje

Torek, 21. 12. 2021, 21.55

1 leto, 11 mesecev

Ali tudi vas najeda iskanje prostega parkirnega mesta?

Več kot polovica Evropejcev razmišlja o električnem avtu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

4

električna polnilnica | Voznikom električnih vozil je premalo polnilnih postaj, vsem pa je premalo parkirnih mest. | Foto Gregor Pavšič

Voznikom električnih vozil je premalo polnilnih postaj, vsem pa je premalo parkirnih mest.

Foto: Gregor Pavšič

Tisti, ki električni avto že imajo, vidijo velik izziv v zagotavljanju zadostnega števila polnilnih postaj, je pokazala evropska raziskava skupine EasyPark. Prav vsem voznikom pa reden glavobol povzroča iskanje prostega parkirnega mesta.

Lastniki električnih avtomobilov pogrešajo več javnih polnilnih postaj (18 odstotkov) in se pritožujejo, da je obstoječe polnilne postaje težko najti (13 odstotkov) ali da je na njih polnjenje prepočasno (prav tako 13 odstotkov), je še pokazala raziskava na vzorcu 16.574 anketirancev v 14 evropskih državah – poleg Slovenije še Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska, Švica in Združeno kraljestvo.

Jacob van Zonneveld, PlugSurfing, polnjenje, električni avtomobili
Novice Dizelski avtomobili v mestih nam krajšajo življenje za dve leti #intervju

Na jugu Evrope je težje najti parkirni prostor kot na severu

Vozniki od mobilne prihodnosti pričakujejo, da ne bodo izgubljali časa z iskanjem parkirnega mesta (48 odstotkov) ali načina, kako ga plačati (31 odstotkov), in da se ne bodo stiskali na ozkih parkirnih mestih (40 odstotkov).

V državah na jugu Evrope je delež tistih, ki imajo težave z iskanjem prostega parkirnega mesta, občutno nad evropskim povprečjem – v Španiji, Italiji in Franciji dosega 50 odstotkov, v skandinavskih državah pa bistveno nižjih 22 odstotkov. Približno tretjina vprašanih parkirno mesto išče od pet do 20 minut.

promet, zastoj, Washington
Novice Cilj je zmanjšati, preusmeriti in izboljšati poti

Gotovina navzdol, kartice in mobilne aplikacije navzgor

Pandemija je spremenila tudi navade voznikov pri plačevanju parkirnine. Delež gotovinskih plačil pada, vedno več pa je plačil parkirnine s karticami in mobilnimi aplikacijami.

Vozniki si želimo, da bi za iskanje parkirnega prostora in plačilo uporabnine porabili čim manj truda in časa. | Foto: Ana Kovač Vozniki si želimo, da bi za iskanje parkirnega prostora in plačilo uporabnine porabili čim manj truda in časa. Foto: Ana Kovač

Več kot polovica vprašanih (natančneje 55 odstotkov) pričakuje sisteme za usmerjanje na prosto parkirno mesto, 42 odstotkov jih želi rešitev za samodejni obračun plačevanja parkirnine (četrtina izmed njih pričakuje, da bi bile take rešitve že integrirane v vozilo), skoraj trije od desetih bi želeli možnost vnaprejšnje rezervacije prostega parkirnega mesta, vsak šesti si želi avtomobil, ki bi znal samodejno parkirati.

ZDA, promet, New York
Novice "Zmanjševanje ogljičnega odtisa še ne pomeni popolnega zavračanja fosilnih goriv"

Na Švedskem so mobilne aplikacije za parkiranje najbolj priljubljene

Z mobilnimi aplikacijami parkirnine plačuje 29 odstotkov Evropejcev – manj na jugu in več kot 40 odstotkov v skandinavskih državah. V Sloveniji je delež enak evropskemu povprečju, a je med voznicami delež za sedem odstotnih točk višji kot pri voznikih.

Uporabniki mobilnih aplikacij jih za plačilo parkirnine cenijo predvsem zato, ker se jim ni treba "ukvarjati" s kovanci. | Foto: STA , Uporabniki mobilnih aplikacij jih za plačilo parkirnine cenijo predvsem zato, ker se jim ni treba "ukvarjati" s kovanci. Foto: STA ,

Kot še ugotavlja raziskava skupine EasyPark, so med posameznimi državami velike razlike. Tako je na Švedskem, ki gre pospešeno v smer brezgotovinske družbe, ta delež skoraj 70 odstotkov. Uporabniki teh aplikacij predvsem cenijo, da se jim ni treba ukvarjati s kovanci (32 odstotkov v evropskem povprečju in 43 odstotkov v Sloveniji) in da lahko tudi na daljavo prilagajo trajanje svojega parkiranja (28 odstotkov), so še pokazali rezultati raziskave.

Ne spreglejte