Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 6. 2023,
10.12

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

Partis

Torek, 20. 6. 2023, 10.12

10 mesecev, 1 teden

Umrl lastnik in glavni programer Partisa, ki se dokončno zapira

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Partis | Nekateri uporabniki so zaradi pogostih izpadov delovanja že dve leti izražali dvome, ali bo portal Partis sploh še kdaj tak, kot je bil. | Foto Matic Tomšič

Nekateri uporabniki so zaradi pogostih izpadov delovanja že dve leti izražali dvome, ali bo portal Partis sploh še kdaj tak, kot je bil.

Foto: Matic Tomšič

Upravljavci slovenskega spletnega portala za deljenje piratskih in drugih datotek Partis so sporočili, da je pred slabima dvema tednoma umrl lastnik domene partis.si in glavni programer Partisa, ki je bil znan po vzdevku antiloop. To je bil zadnji udarec, so zapisali v objavi na Facebooku, in oznanili, da je zgodbe ene najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani zadnjih dveh desetletij tako rekoč nepreklicno konec. Partis bo od zdaj obstajal le še kot kanal v pogovorni aplikaciji Discord. 

Pred dvema mesecema smo poročali, da naj bi glavni administrator Partisa doživel hujšo nesrečo, zaradi katere naj bi njegovo življenje viselo na nitki, ogrožen pa je bil tudi nadaljnji obstoj spletne strani, saj je šlo za osebo, ki pri Partisu v rokah drži večino niti. Šlo naj bi za osebo, znano po vzdevku antiloop.

14. junija so drugi upravljavci Partisa v objavi na Facebooku nato razkrili, da je antiloop, ki je bil tudi lastnik domene partis.si, umrl teden dni prej. S tem se bo, so zapisali, zapečatila tudi usoda Partisa.

Smrt glavnega programerja je bila le zadnji žebelj v krsto sicer še vedno izredno obiskanega slovenskega spletnega portala – po podatkih analitičnega portala Similarweb kljub velikim težavam z delovanjem še vedno na 34. mestu najbolj priljubljenih spletnih strani v Sloveniji –, ki bo zdaj dokončno ugasnil, so zapisali.

Izpostavili so dejstvo, da si Partis nikoli ni zares opomogel od dogodka, ki je napovedal začetek konca. Marca 2021 je požar zajel francoski podatkovni center, kjer je imel gostovanje podatkov urejen tudi Partis. Takrat so izgubili tako rekoč vse, so pri Partisu zapisali na Facebooku. 

Med razlogi za sporadično nedostopnost portala so se v zadnjih dveh letih med drugim omenjali tudi neobstoj varnostnih kopij, kar naj bi bil razlog, da je bil požar v Franciji za Partis tako uničujoč, nezainteresiranost vodstva portala za nadaljevanje projekta, in pomanjkanje sredstev za nadaljnje vzdrževanje portala.

Zgodba portala Partis.si, ki je na spletu še vedno dostopen, vendar so (piratske) datoteke nedosegljive, klik na tako rekoč karkoli pa povzroči le neskončno nalaganje, je s tem končana, bo pa v omejenem obsegu, kot skupnost, še vedno aktiven v kanalu Partis-si v pogovorni aplikaciji Discord.

Ne spreglejte