Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
8.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Space X astronom Elon Musk vesolje

Torek, 28. 2. 2017, 8.31

6 let, 7 mesecev

Bo turistični izlet okoli Lune že prihodnje leto postal realnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Luna, Zemlja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Konec prihodnjega leta bomo izvedli turistični polet okrog Lune in nazaj na Zemljo za dva vesoljska potnika, trdi ustanovitelj zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX Elon Musk. Potnika želita ostati neimenovana, v podjetju niti niso objavili, koliko bosta vesoljska turista odštela za potovanje.

Musk je dejal, da gre za dve osebi, ki ju pozna, vendar ni izdal njunega spola. Povedal je le, da ne gre za nikogar iz Hollywooda.

Predelano raketo falcon bodo izstrelili iz Cape Canaverala, in to z istega izstrelišča, od koder je Nasa med letoma 1969 in 1972 proti Luni poslala 24 astronavtov programa Apollo. Od teh se jih je 12 sprehodilo po površini Zemljinega satelita.

Do konca prihodnjega leta bodo potnika izurili

Oba vesoljska potnika, ki bosta letela sama brez astronavtov, se zavedata tveganj, vendar sta se odločena podati na pot in sta že nakazala znaten polog. Njuno urjenje naj bi bilo končano ob koncu prihodnjega leta. Ameriška vesoljska agencija Nasa, ki je za načrtovani polet izvedela hkrati  z javnostjo, je potezo podjetja SpaceX pozdravila.

SpaceX bo začel rakete s človeško posadko izstreljevati sredi prihodnjega leta, do konca leta 2018 pa naj bi bilo vse pripravljeno za pot okrog Lune. Na raketi falcon bo nova kapsula dragon prirejena za človeško posadko, ki jo bodo prav tako dodobra preizkusili.

Elon Musk ni želel izdati, kdo bosta vesoljska turista. | Foto: Reuters Elon Musk ni želel izdati, kdo bosta vesoljska turista. Foto: Reuters

Dolgoročni cilj je ustanovitev stalnega človeškega naselja na Marsu

SpaceX je bilo prvo zasebno podjetje, ki je leta 2010 v vesolje in nazaj poslalo raketo oziroma kapsulo. Leta 2012 so oskrbeli Mednarodno vesoljsko postajo.

SpaceX nadaljuje delo na raketi red dragon, ki bo predvidoma okoli leta 2020 proti Marsu poletela brez človeške posadke, vendar naj bi na planetu tudi pristala. Dolgoročni cilj Elona Muska oziroma njegovega podjetja je ustanovitev stalnega človeškega naselja na Marsu.

Astronom opozarja na pomanjkljivosti Muskove napovedi

"Govora je o raketi, ki še nikoli ni poletela. Gre za napoved poleta netestirane rakete s človeško posadko, SpaceX še nikoli ni testiral niti zmožnosti za polete človeka v vesolje, ki so precej bolj zapleteni od poletov brez posadke. Do zdaj je SpaceX v vesolje pošiljal le tovor, kar je mnogo manj tvegano tako iz denarnega kot iz PR-vidika – obstaja razlika, ali izgubite satelit določene vrednosti ali pa če so v nesreči udeleženi ljudje. Običajni in varnejši pristop bi bil bolj postopen, korak za korakom," opozarja astronom Tomaž Zwitter

Dodaja, da je "najava pričakovano pospremljena z odločno publiciteto. To bo najdaljši polet s človeško posadko do zdaj. Ob tem me čudi, da ne povedo natanko, kako po potekal polet, ampak imajo le zelo približno oceno dolžine, pri čemer se vsiljuje domneva, da o tem še niso razmislili s potrebno skrbnostjo. Nerodna se mi zdi tudi primerjava z Apollom 13. Sam gotovo ne bi želel biti potnik na poletu, ki se primerja s to nesrečno misijo Apolla, kjer je bil cilj, da po hudi okvari ljudi žive spravijo nazaj na Zemljo." 

"Prizadevanja Space X so pozitivna, nisem pa gotov, da bodo ta polet uspešno izvedli že prihodnje leto, končno so bile napovedi Space X že večkrat preveč optimistične," meni astronom Tomaž Zwitter. | Foto: STA , "Prizadevanja Space X so pozitivna, nisem pa gotov, da bodo ta polet uspešno izvedli že prihodnje leto, končno so bile napovedi Space X že večkrat preveč optimistične," meni astronom Tomaž Zwitter. Foto: STA ,

"Hvalijo se s primerjavami izpred 45 let" 

Zwitter poudarja, da so napori podjetja SpaceX v splošnem zelo pozitivni, nekoliko "tuje" pa mu je, "da se hvalijo s primerjavami izpred 45 let in da je stopnja samohvaljenja nekoliko prisiljena".

"Seveda je Musk zelo uspešen poslovnež, njegovi avtomobili so čudoviti in se bodo od zdaj le še bolje prodajali. Prizadevanja SpaceX so pozitivna, nisem pa gotov, da bodo ta polet uspešno izvedli že prihodnje leto, končno so bile napovedi SpaceX že večkrat preveč optimistične. Razen če bi seveda SpaceX-u s svojim znanjem na pomoč priskočila Nasa ali rusko vesoljsko agencijo Ruskozmos, ki sta tak polet brez dvoma sposobni izvesti, manjka jima le financiranje," je sklenil Zwitter.

Ne spreglejte