SiolNET. Digisvet Novice
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Telekom Slovenije in občina Zagorje ob Savi uvajata storitve pametnega mesta

1,11

termometer

Telekom Slovenije občina Zagorje ob Savi
Pogodbo sta podpisala župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in Primož Kučič, direktor prodaje za poslovni trg v Telekomu Slovenije. Foto: Telekom Slovenije/Občina Zagorje ob Savi

V protokolarnem objektu Weinbergerjeva hiša v občini Zagorje ob Savi je danes potekal podpis pogodbe za vzpostavitev osrednje komunikacijske postaje. Gre za rešitev Telekoma Slovenije za pametna mesta, ki v obliki pametne ulične svetilke poleg javne razsvetljave omogoča tudi spremljanje in analizo različnih dejavnikov za boljše načrtovanje in upravljanje virov, kot so javna razsvetljava, parkirna mesta, komunalne storitve in podobno. Gre za prvo komercialno uporabo rešitve za pametna mesta, ki temelji na uporabi tehnologije interneta stvari NB-IoT (Narrowband Internet of Things), v Sloveniji. Pogodbo sta podpisala župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in Primož Kučič, direktor prodaje za poslovni trg v Telekomu Slovenije.

Tehnološki napredek vpliva tudi na razvoj mest, ki z uvajanjem novosti in možnosti, ki jih tehnologija omogoča, postajajo vedno bolj pametna in povezana. Pametno mesto je urbani center, ki tehnologijo izkorišča za zagotavljanje še boljše kakovosti življenja prebivalcev, načrtno upravljanje virov (ceste, vode, promet) ter izboljšuje trajnostno delovanje.

V občini Zagorje ob Savi so s tem namenom vzpostavili osrednjo komunikacijsko postajo, ki bo storitve pametnega mesta približala tudi prebivalcem Zagorja. Osrednja komunikacijska postaja bo namreč poleg spremljanja dejavnikov za boljše upravljanje javnih storitev krajanom ponujala tudi različne uporabne informacije in delovala kot polnilnica za električna vozila.

Osrednja komunikacijska postaja je pred zdravstvenim domom na Cesti zmage v Zagorju in je občanom na voljo od 9. avgusta.

Telekom Slovenije občina Zagorje ob Savi Foto: Telekom Slovenije/Občina Zagorje ob Savi

Kaj je osrednja komunikacijska postaja?

Telekom Slovenije je skupaj s tehnološkimi, razvojnimi in infrastrukturnimi partnerji za pametna mesta razvil osrednjo komunikacijsko postajo v obliki pametne ulične svetilke, ki omogoča številne napredne storitve. Tako omogoča spremljanje zasedenosti parkirišč na določeni lokaciji in anonimno štetje prometa, prilagaja razsvetljavo razmeram v realnem času ter spremlja ključne parametre kakovosti ozračja. Hkrati ponuja možnost polnjenja električnih vozil in omogoča vključevanje dodatnih modulov za zbiranje želenih podatkov glede na potrebe posamezne lokacije.

Ob tem lahko krajani pridobijo tudi želeno informacijo (na primer preverijo vremensko napoved) oziroma odgovorijo na kratek vprašalnik o zadovoljstvu z razvojem v občini, prijavijo poškodovano klop ali kip oziroma dajo svoj predlog za spremembo ali izboljšavo.

Telekom Slovenije občina Zagorje ob Savi Foto: Telekom Slovenije/Občina Zagorje ob Savi

Celotna rešitev je povezana v enotno platformo za upravljanje in spremljanje dejavnikov za zagotavljanje boljše kakovosti bivanja, ki temelji na tehnologiji NB-IoT. Navedena tehnologija omogoča učinkovito množično komunikacijo naprav, povezanih v internet stvari, ter predstavlja nadaljnji mejnik v smeri razvoja pete generacije mobilnih omrežij (5G).

Telekom Slovenije je edini slovenski operater, ki je svoje mobilno omrežje v celoti nadgradil s tehnologijo NB-IoT.

Telekom Slovenije občina Zagorje ob Savi Foto: Telekom Slovenije/Občina Zagorje ob Savi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin