Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
1. 12. 2017,
9.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

internet stvari Telekom Slovenije omrežje 5G

Petek, 1. 12. 2017, 9.57

6 let, 4 mesece

Telekom Slovenije aktivno preizkuša rešitve za internet stvari

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Charisma, IoT, internet stvari, Telekom Slovenije

Vzpostavili so testno okolje, kjer preizkušajo rešitve interneta stvari (internet of things) na osnovi tehnologije Narrowband-IoT.

Telekom Slovenije je uspešno opravil testiranja standardizirane tehnologije Narrowband-IoT – omrežne tehnologije z majhno močjo, ki uporablja obstoječo omrežno infrastrukturo. Namenjena je učinkoviti komunikaciji množično razporejenih naprav (do 50 tisoč naprav na eni celici omrežja) tako po razvejanem geografskem območju kot znotraj mestne infrastrukture ter zagotavljanju prenosa njihovih podatkovnih tokov. Primerna je za naprave, ki ustvarjajo nizek podatkovni promet (kot so senzorji), pri tem pa se zanašajo na baterije in imajo običajno dolg življenjski cikel.

V Telekomu Slovenije načrtujejo, da bodo v kratkem vzpostavili testni okolji v Ljubljani in Mariboru, v katerih bodo zainteresirana podjetja, posamezni razvijalci in izobraževalne ustanove lahko testirali delovanje lastnih rešitev interneta stvari (IoT).

Telekom Slovenije vabi podjetja, samostojne razvijalce in izobraževalne ustanove, da pri njih v realnem okolju preizkusijo delovanje svojih rešitev, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjem razvoju in optimizaciji. | Foto: Telekom Slovenije vabi podjetja, samostojne razvijalce in izobraževalne ustanove, da pri njih v realnem okolju preizkusijo delovanje svojih rešitev, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjem razvoju in optimizaciji.

Množica rešitev za internet stvari

Rešitve, ki lahko uporabljajo tehnologijo NB-IoT, so raznolike, in sicer od preprostih, kot je na primer odčitavanje števcev na daljavo, do kompleksnih, kot so pametna energetska omrežja, avtonomna vozila in pametna mesta.

Trenutno so rešitve interneta stvari najbolj aktualne na področjih transporta (spremljanje tovora, nadzor vozil, polnjenje električnih vozil itd.), zagotavljanja javnih storitev (pametna omrežja za oskrbo z vodo, plinom in elektriko), zaščite in varovanja (klici v sili, kritična komunikacija, alarmi in opozorila, nadzor ipd.) ter pametnih mest.

V prihodnje večji razmah interneta stvari pričakujejo na področju proizvodnje in prodaje ter finančnih (bančništvo, plačila, zavarovalništvo itd.), zdravstvenih (oskrba na daljavo, zdravnik na daljavo ipd.) in komunalnih storitev (odvoz odpadkov, reciklaža ipd.).

Preizkusi se nadaljujejo s številnimi rešitvami

Poleg NB-IoT Telekom Slovenije nadaljuje tudi testiranje preostalih brezžičnih tehnologij za potrebe IoT (LoRA, WiFi …), ki so prav tako primerne za omogočanje različnih IoT uporabniških primerov.

Ob tem Telekom Slovenije vabi podjetja, samostojne razvijalce in izobraževalne ustanove, da pri njih v realnem okolju preizkusijo delovanje svojih rešitev, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjem razvoju in optimizaciji.

Ne spreglejte