SiolNET. Digisvet Novice
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pri kontroverznih temah sta pogleda vedno (vsaj) dva

Tako se bo YouTube spopadal s teorijami zarote

0,28

termometer

Susan Wojcicki
Foto: Reuters

Videoposnetkom, ki obravnavajo različne teorije zarote in domneve, bo YouTube dodajal razlage iz spletne enciklopedije Wikipedia.

Glavna izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki je napovedala, da bo to omrežje za deljenje videoposnetkov poskrbelo za bolj uravnoteženo predstavitev različnih teorij zarote, ki se pospešeno razširjajo prav prek družbenih omrežij.

Po novem bodo videoposnetke na temo takšnih teorij opremljali z besedilnimi okvirji, kjer bodo prikazovali vsebine iz Wikipedie. Wojcickijeva je še omenila, da bodo v prihodnosti morda posegli tudi po drugih informacijskih virih.

Novost, za katero upajo, da bo gledalcem "zagotavljala alternativna stališča do kontroverznih tem", kot sta (ne)pristanek na Luni in (ne)obstoj chemtrailov, bo zaživela predvidoma v prihodnjih tednih. Za zdaj še niso razkrili, koliko tem so opredelili kot kontroverzne, a so vendarle napovedali, da bodo seznam sproti dopolnjevali.

Glavna izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki Glavna izvršna direktorica YouTuba Susan Wojcicki Foto: Reuters

Wikipedia je nepopolna, a vendarle bolj uravnotežena kot senzacionalistični posnetki na YouTubu

Ta poteza je zagotovo odgovor na očitke, ki so se predvsem v zadnjem letu začeli vrstiti na račun omrežja YouTube, češ da predvajajo ekstremistične vsebine in da jim s svojimi algoritmi za priporočila namenjajo dodatno pozornost. Kritiki takšnih priporočil zatrjujejo, da s temi nespodobnimi priporočili za sporne vsebine skušajo "gledalce poriniti v ekstreme".

Wikipedia je enciklopedija, ki jo lahko ureja praktično vsak, kar je nekako prednost, a z vidika zanesljivosti informacij je to problematično. Prav zaradi te nepopolnosti je številne univerze po svetu ne priznavajo kot vira informacij za citiranje, a je vendarle treba priznati, da ima Wikipedia bolj uravnotežen in empiričen pristop tudi do kontroverznih tem kot senzacionalistični videoizrezki na omrežju YouTube, so še zapisali na spletnem mediju The Verge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin