Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

facebook

Torek, 29. 11. 2011, 12.38

8 let

Tajska: klik "na všeč mi je" vodi v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tajske oblasti so opozorile vse uporabnike Facebooka, da jih klik "všeč mi je" za spletne strani in skupine, ki so uperjene proti monarhiji, lahko popelje za zapahe.

V državi, kjer je skorajda 13 milijonov registriranih uporabnikov Facebooka, so pred dnevi obsodili 61-letnega Amphona Tangnoppakuja zaradi žaljivega sporočila, v katerem je omenjal tajsko kraljico. Obsojen je bil na podlagi zakona, ki obravnava žaljenje kraljeve družine za kriminalno dejanje. Zgodbi o omejevanju govora in aktivnosti na Facebooku pa na Tajskem ni videti konca, podobnih primerov je v tej državi kar precej. Zdaj se je oglasil še minister za informacijsko tehnologijo, Anudith Nakornthap, ki je vse uporabnike Facebooka opozoril, da morajo s tega socialnega omrežja zbrisati vse žaljive komentarje. Opozorilo se nanaša tudi na vse tiste, ki bodo postali oboževalci spletnih strani, ki so žaljive do kralja oziroma kraljeve družine. V nasprotnem primeru jih lahko obsodijo zaradi računalniškega kriminala, kar pomeni pregon v primeru kršitve, v najhujšem primeru 15 let zapora.

Številne obsodbe tudi tujih državljanov Na opozorilo, ki je bolj kot ne grožnja, se je že oglasila organizacija Amnesty International, ki meni, da Tajska s tem krši pravico do svobode govora. Tajska sicer sodi med države, ki dosledno izvajajo strogo zakonodajo glede zaščite dostojanstva kraljeve družine ne glede na državljanstvo storilca. Leta 2007 so tako aretirali nekega Švicarja, ker je s sprejem poškropil plakat s podobo kralja. Obsodili so ga na deset let zapora. Dve leti pozneje je bil na tri leta obsojen avstralski pisatelj zaradi romana, katerega del naj bi bil žaljiv do kraljeve družine. Oba sta imela srečo, saj ju je po obsodbi kralj oprostil. Trenutno pa na sodišču čaka na obsodbo ameriški državljan Joe Gordon, ki so ga letos aretirali zaradi objave delov prepovedane biografije kralja Tajske na svoji spletni strani.

Po hi5 Facebook Na Tajskem število registriranih uporabnikov Facebooka naglo narašča – junija je število preseglo deset milijonov, danes jih šteje več kot 12.800.000, s čimer se uvršča na 16. mesto po številu uporabnikov. Na vrhu seznama so še vedno ZDA s slabimi 156 milijoni. Na neverjetno rast uporabnikov tega socialnega omrežja na Tajskem kaže tudi podatek, da je bilo še januarja leta 2010 le dva milijona registriranih uporabnikov. Pred prihodom Facebooka v to državo je bila večina uporabnikov socialnih omrežij pristašev omrežja hi5.

Ne spreglejte