Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
3. 2. 2018,
17.36

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

1

Natisni članek

digizgodbe top 10 nedeljska znanost

Sobota, 3. 2. 2018, 17.36

6 let, 2 meseca

Strašljivo velike stvari, ob katerih številnim postane zelo vroče

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

1

Megalofobija je strah pred zelo velikimi stvarmi. Čeprav se mnenja strokovnjakov, ali gre za pravo duševno motnjo ali ne, za zdaj še krešejo, lahko na spletu najdemo precej izpovedi ljudi, ki jim že samo fotografije velikih stvari vzamejo sapo. Na priljubljenem spletnem forumu Reddit je megalofobiji posvečen celoten podforum, nekatere tamkajšnje objave pa so vsaj toliko strašljive kot spektakularne. Izbrali smo nekaj najbolj "megalofobičnih". 

Sedenje na največji uri na svetu na vrhu kompleksa nebotičnikov Abraj Al-Bait v savdski Meki.

Ura, Meka | Foto: Reddit/ -Oh-shit-waddup- Foto: Reddit/ -Oh-shit-waddup-

Za boljšo predstavo, za kako veliko stvar v resnici gre, si oglejte še tole fotografijo.

Ura, Meka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prevoz plinske ploščadi Troll A do domovanja v Severnem morju. Gre za najvišjo in najtežjo strukturo, ki je bila kdajkoli premaknjena. Od temeljev do vrha meri 472 metrov. Tukaj je iz vode gleda manj kot polovica. 

Troll A offshore ploščad, plinska ploščad | Foto: Statoil Foto: Statoil

Simptomi megalofobije, ki jo psihologi sicer poznajo (vir), a je za zdaj še ne priznavajo kot pravo duševno motnjo, so podobni simptomom panične motnje. To pomeni, da oseba lahko doživi občutek velike tesnobe, slabost, lovljenje sape in hitrejše dihanje, povečano živčnost in potenje, pomanjkanje zbranosti. Prizor, ki je povzročil nastop omenjenih simptomov, lahko osebo celo povsem obsede, da od njega ne more umakniti oči. 

Prizor s Ferskih otokov. Če pogledate zelo natančno, boste na spodnji skali videli čisto majceno osebo z rumenim dežnim plaščem. Kliknite tukaj za pomoč

Predori pod japonsko prestolnico Tokio, ki predstavljajo varovalko v primeru poplave. Takrat bi se napolnili z vodo, da ta ne bi ostajala na tokijskih ulicah. 

Tokio tuneli | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ruska vojaška podmornica razreda Tajfun je prišla pozdravit plavalce. Tajfuni so največje podmornice, kar jih je bilo narejenih do zdaj. Tale na fotografiji je dolga kar 175 metrov. Tajfunov izpodriv vode je za okoli dvakrat večji od izpodriva največje ameriške podmornice razreda Ohio.

Podmornica | Foto: Reddit/Shallyyy Foto: Reddit/Shallyyy

Gigantski oblak, ki "pada" ob pobočju hriba. Bi si upali peljati skozenj?

Kako velik je v resnici komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na katerem je leta 2014 pristala vesoljska sonda Rosetta. Pod njim je na spodnji primerjavi ameriško velemesto Los Angeles. Na območju Los Angelesa živi več kot 10 milijonov ljudi in je druga največja urbana krajina v Združenih državah Amerike (po New Yorku). 

Komet 7P/Čurjumov-Gerasimenko | Foto: Matt Wang Foto: Matt Wang

Velikanski ledolomilec se pelje mimo ruskih znanstvenikov, ki stojijo čisto blizu:

Ostanimo še malo pri ladjah: spodaj je ameriška letalonosilka USS Gerald R. Ford na "servisu" v tako imenovanem suhem doku. Kliknite še tukaj za pogled z druge strani

Letalonosilka USS Gerald R. Ford | Foto: Reddiz/VisualCamouflage Foto: Reddiz/VisualCamouflage

Tole bi videli na nebu, če bi bila Luna od Zemlje oddaljena samo toliko kot Mednarodna vesoljska postaja (okoli 400 kilometrov), in ne za skoraj tisočkrat več.

Trohneče deblo sekvoje, največje vrste dreves na svetu. Kliknite še tukaj za fotografijo National Geographica Hyperiona, najvišjega drevesa na svetu. Čeprav ga je sicer razmeroma lahko opaziti, je njegova natančna lokacija ena najstrožje varovanih skrivnosti na svetu. 

Sekvoja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sinji kit in 23-metrska barka:

Sinji kit | Foto: Reddit/kvnmahan Foto: Reddit/kvnmahan

Klic domovine, eden največjih kipov na svetu. Spomenik bitki za Stalingrad (danes Volgograd), enemu najbolj krvavih obdobij druge svetovne vojne, so postavili leta 1967. Od prstov na nogah do glave kip ženske meri 52 metrov, meč, ki ga drži v rokah, višini dodaja še 33 metrov (skupaj torej 87 metrov višine). Kliknite za največje kipe na svetu. 

Klic domovine, kip | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preberite tudi:

"Kako preklemansko globoko je to pristanišče?"

Ne spreglejte