SiolNET. Digisvet Novice
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozabite Kip svobode, to so najbolj veličastni kipi na svetu #fotozgodba

4,65

termometer

Kip svobode v ameriškem New Yorku je mogoče res najbolj znan kip na svetu, vsekakor pa ni najbolj spektakularen. Precej bolj veličastne kipe lahko namreč najdemo na tej strani Atlantika.  

Klic domovine, Volgograd, Rusija

Spomenik bitki za Stalingrad (danes Volgograd), enemu najbolj krvavih obdobij druge svetovne vojne, je bil nekaj časa (postavili so ga leta 1967) najvišji kip na svetu.

Klic domovine, kip Foto: Thinkstock

Od prstov na nogah do glave kip ženske meri 52 metrov, meč, ki ga drži v rokah, višini dodaja še 33 metrov (skupaj torej 87 metrov višine). 

Kip Foto: Reuters Gradnja skoraj osem tisoč ton težkega, sicer votlega, kipa je bila zaradi njegovih gest z rokami velik izziv. Inženirjem je naposled težišče kipa uspelo umeriti tako, da ga pri miru drži njegova lastna teža. To pomeni, da podzemnih temeljev praktično nima.

Do danes se je zaradi spreminjajočega se toka podtalnice, ki mehča zemljo pod njim, Klic domovine sicer nagnil že za 20 centimetrov. 

Mama domovina Foto: Wikimedia Commons

Mati domovina, Kijev, Ukrajina

Tudi Mati domovina je spomin na konec druge svetovne vojne. Kip iz nerjavečega jekla je visok 62 metrov, skupaj s podstavkom pa 40 metrov več. V eni roki drži 16 metrov dolg meč, v drugi pa ščit z grbom Sovjetske zveze (kip so postavili leta 1981. 

Mati domovina Foto: Thinkstock

Ukrajinci s kipom Mati domovina danes niso več najbolj zadovoljni – mnogi menijo, da bi lahko nerjaveče jeklo, ki ga je v kipu kar 560 ton, porabili bolj učinkovito. 

Mati domovina Foto: Reuters

Bog vojne, Jingžu, Kitajska

Znameniti kitajski vojskovodja Guan Žu je letos dobil čisto svoj kip – gigantski spomenik z imenom Bog vojne. Bronasti kip stoji v Guan Žujevem spominskem parku.

Bog vojne

Od temeljev do vrha glave meri 58 metrov, tehta pa prek 1.300 ton. Samo njegovo orožje, legendarna Guan Žujeva sekira-kopje, tehta kar 136 ton. 

Bog vojne Bog vojne

Džingiskan, Mongolija

To je najvišji kip konjenika na svetu. Spomenik ustanovitelju mongolskega imperija je visok 40 metrov, podstavek, spominski center in muzej, njegovi višini dodaja še deset metrov.

Džingiskan Foto: Thinkstock

Kip stoji približno 55 kilometrov zunaj mongolske prestolnice Ulan Bator, na mestu, kjer je Džingiskan po mongolski legendi našel zlat meč. 

Džingiskan Foto: Thinkstock

Obiskovalci v kip tudi vstopijo in se podajo do konjeve glave, na kateri je razgledna točka.

Buda, Zhaocun, Kitajska

To je najvišji kip na svetu. Sam Buda meri 108 metrov, lotusov cvet, na katerem stoji, 20 metrov, podstavek pa še dodatnih 25 metrov.

Buda Foto: Wikimedia Commons

Hrib, s katerega Buda opazuje okolico, so od leta 2008 dodatno preoblikovali tako, da kip stoji še na dveh podstavkih. Skupna višina strukture danes znaša 208 metrov.

Buda Foto: Wikimedia Commons

Spodaj je stopalo velikega Bude. O velikosti kipa dovolj pove tale podatek – če bi zraven stal povprečno visok odrasel človek, bi mu segel kvečjemu do nohta. 

Buda Foto: Wikimedia Commons

Guanyin, Sanya, Kitajska

Tale spektakularen budistični kip je visok 108 metrov (četrti najvišji na svetu), stoji pa na morju ob obali kitajske otoške province Hainan (klik za lokacijo).

Kip budisti Foto: Wikimedia Commons

Kip ima tri obraze, vsak gleda v svojo smer in počne nekaj drugega – eden drži sutro (budistične zapise), drugi lotusov cvet, tretji pa ima prekrižane roke. 

Afriška renesansa, Dakar, Senegal

Afriška renesansa je z 49 metri najvišji kip na afriški celini. Postavili so ga leta 2010 kot spomenik 50. obletnici neodvisnosti Senegala od Francije (Senegal je bil prej francoska kolonija v Afriki).

Afriška renesansa Foto: Reuters

Bronasta skulptura Senegalcev ni navdušila – kritični so namreč zaradi visoke cene spomenika. Gradnja je stala skoraj 25 milijonov evrov, Senegal pa je medtem ena najrevnejših držav na svetu. 

Afriška renesansa Foto: Reuters

Aljoša, Murmansk, Rusija

Aljoša je drugi najvišji kip človeka v Rusiji (za Klicem domovine), visok je 35,5 metra. Stoji na skrajnem severu Rusije, v mestu Murmansk. (Tam blizu je tudi najgloblja luknja, kar jih je kdaj izvrtal človek).

Foto: Panoramio Foto: Panoramio

Kip so leta 1974 postavili v spomin na vse ruske vojake, ki so življenje izgubili med 2. svetovno vojno. Še posebej je posvečen tistim, ki so umrli med t. i. arktično kampanjo, boji na severni ruski fronti. 

Angel s severa, Velika Britanija

Strašljivi kip angela stoji na angleškem podeželju tik ob avtocesti. Leta 1998 ga je postavil britanski umetnik Antony Gormley. Zasnovan je tako, da lahko prenese veter, ki piha s hitrostjo do 160 kilometrov na uro. Orkanski sunki vetra so v tem delu Velike Britanije kar pogosti.

Angel s severa Foto: Thinkstock

Bolj kot višina angela s severa, visok je samo 20 metrov, je zanimiv razpon njegovih kril, saj meri kar 54 metrov. To je skoraj toliko, kot čez krila meri Airbus A330, eno najpogosteje uporabljanih potniških letal na svetu. 

Peter Veliki, Moskva, Rusija

Redno se uvršča na sezname najgrših spomenikov na svetu. Skulptura je visoka 98 metrov, tehta pa okrog 98 ton. Je res grda? Presodite sami.

Peter Veliki Foto: Thinkstock

Bolj kot podoba spomenika številne Ruse, predvsem Moskovčane, moti sporočilo, ki ga nosi. Peter Veliki namreč ni maral Moskve, prestolnico Rusije je od tam celo preselil v Sankt Peterburg. Zakaj so mu spomenik torej postavili prav v Moskvi?

Če vas zanima znanost, preberite:

Naslednjič, ko si boste nalili kozarec vode, pomislite na tole

Kdaj bo konec sveta?

Kdo dela luknje v naše oblake?

Naslednjič, ko boste jezni na ves svet, pomislite na to fotografijo


Redke zgodovinske fotografije, ki jih še niste videli

Velika novica za vse, ki jih zanima vesolje

Kdo je zakuhal 11. september? Bin Laden, Bush, ljudje-kuščarji?

Bi lahko videli dinozavre, če bi Zemljo pogledali zelo od daleč?

Bi preživeli skok z mosta na Krk?

Deset dejstev o vesolju, ki jim je težko verjeti #fotozgodba

Zakaj bi morali vsi lulati pod prho

Sedem matematičnih zanimivosti, ki vas jih v šoli niso naučili

Če nafto skurimo do zadnje kaplje, bo Zemlja postala pekel

Razčistimo za vedno: Je Coca-Cola brez sladkorja res slabša od navadne?

Mož, ki je svet rešil pred tretjo svetovno vojno

Fizikalni pojav, ki ste ga zagotovo že opazili

Kako v jedrski elektrarni nastaja elektrika?

Zanimivosti o Zemlji, ki jih morda niste vedeli #fotozgodba

Vsi ga poznajo, koliko pa jih ve, kako in zakaj nastane?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin