SiolNET. Digisvet Novice
9,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste v nedeljo zvečer slišali močan pok? Povzročil ga je kamen iz vesolja.

9,47

termometer

Nebo nad delom Slovenije in nekaterimi sosednjimi državami je v nedeljo zvečer nekaj pred 21. uro prečkal obilnejši meteorit. Zgorel je v atmosferi in na nebu pri tem narisal modro-zeleno sled, ki se je obdržala približno pet sekund. Z nekaterih območij so poročali tudi o močnem poku.

Padec meteorita je bil viden v Sloveniji, Avstriji, na Slovaškem, v Srbiji, Nemčiji, na Madžarskem in na Hrvaškem. Ko je zgorel v atmosferi, je bil vsaj tako svetel kot Luna, na Facebooku piše profil Severe Weather Europe, ki mu sledi več kot pol milijona ljudi in ki redno objavlja fotografije in videoposnetke vremenskih ujm in drugih zanimivih naravnih pojavov v Evropi. Kliknite za večjo fotografijo meteorita.

Ker so ponekod slišali eksplozijo, se je meteorit površini Zemlje najverjetneje približal precej bolj kot drugo kamenje iz vesolja, ki praviloma zgori višje v ozračju. To lahko pomeni, da je bil tudi precej večji od povprečnega meteorita. 

Pokanje nedeljskega meteorita sicer še zdaleč ni bilo tako silovito kot tisto leta 2013, ko je meteorit razneslo nad ruskim mestom Čeljabinsk. Takrat so se tresla tla in lomila okna, poškodovanih pa je bilo več kot tisoč ljudi. Poslušajte:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 234
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin