SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Udarni val meteorja dvakrat obkrožil Zemljo

2

termometer

Ko je februarja v Rusiji na Zemljo padel meteor, je bil udarni val tako močan, da je dvakrat obkrožil Zemljo, so sporočili znanstveniki.

Znanstveniki so uporabili sistem senzorjev, namenjen zaznavanju dokazov o jedrskih testih, in ugotovili, da je bil udar meteorja najmočnejši dogodek, ki ga je zabeležil sistem senzorjev, poroča revija Geophysical Research Letters.

Znanstveniki so uporabili podatke Mednarodnega nadzornega sistema (IMS), ki ga upravlja organizacija sporazuma za celovito prepoved jedrskih testov (CTBTO). Postaje za zaznavanje lovijo ultra nizke frekvence akustičnih valov, znanih kot infrazvok, ki lahko prihajajo od eksplozij ob jedrskih testih. Sistem pa lahko zazna tudi velike eksplozije drugih virov, kot je bila eksplozija ob udaru meteorja v mestu Čeljabinsk.

Več kot tisoč ljudi je bilo ranjenih, ko je 17-metrski in deset tisoč tonski meteor zagorel nad nebom Čeljabinska. Eksplozivna energija ob udaru naj bi bila enaka 460 kilotonam TNT-ja, kar pomeni, da je šlo za najbolj energičen dogodek po meteorju v Tunguskaju v Sibiriji leta 1908.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin