Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
4. 10. 2018,
16.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

mBills Petrol Mastercard mobilno plačevanje Igor Stebernak Primož Zupan

Četrtek, 4. 10. 2018, 16.04

5 let, 6 mesecev

Slovenska mobilna denarnica gre v širni svet

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
mBills, Mastercard, Jerica Urbančič (za glavno fotko, 16:9) | S prvo slovensko Mastercardovo debetno kartico se možnost plačevanja s slovensko mobilno denarnico mBills širi zunaj meja Slovenije. | Foto Srdjan Cvjetović

S prvo slovensko Mastercardovo debetno kartico se možnost plačevanja s slovensko mobilno denarnico mBills širi zunaj meja Slovenije.

Foto: Srdjan Cvjetović

Partnerstvo podjetja MBILLS, zdaj v lasti Petrola, s kartično hišo Mastercard širi možnost uporabe mobilne denarnice mBills tudi zunaj meja Slovenije.

Začeli so pred nekaj leti, takrat še pod okriljem družbe Halcom, z razvojem mobilne rešitve za (nadležno) plačevanje položnic in računov, danes pa se lahko pohvalijo, da se z njihovim sistemom mobilnega plačevanja lahko plačuje na 44 milijonih plačilnih mest po vsem svetu (in vsaj še enkrat toliko virtualnih prodajnih mestih, kot so spletni prodajalci, druge mobilne aplikacije, na primer Uber, in podobno.

mBills, Petrol, Tomaž Berločnik
Novice mBills in Petrol v storitveno in kapitalsko povezavo

Po denar na – bencinski servis

Lani, ko je mBills s svojo mobilno denarnico narasel do samostojnega mobilnega plačilnega sistema, je istoimensko podjetje zamenjalo lastnika in prešlo pod okrilje največjega slovenskega naftnega trgovca Petrol.

Polnjenje denarnice mBills in dvig gotovine iz nje je (že nekaj časa) možno na vseh Petrolovih črpalkah (v Sloveniji). | Foto: Gregor Pavšič Polnjenje denarnice mBills in dvig gotovine iz nje je (že nekaj časa) možno na vseh Petrolovih črpalkah (v Sloveniji). Foto: Gregor Pavšič

Sadovi tega sodelovanja so kmalu postali vidni, saj so bencinski servisi Petrol hitro postali centri za polnjenje mobilne denarnice mBills in tudi kraj za dvigovanje denarja iz te mobilne denarnice. Krepilo se je tudi omrežje prodajnih mest po Sloveniji, ki so sprejemala mBills za plačilo, a kljub hitri rasti njihovega števila so bila vsa le v Sloveniji, pa še pri nas marsikdo te storitve ni poznal.

Debetna kartica bo (najmanj še eno leto) brezplačna

Z današnjim dnem pa, zahvaljujoč partnerstvu s kartično hišo Mastercard, uporabniki mBills lahko s svojo mobilno denarnico plačujejo povsod po svetu, kjer sprejemajo kartice Mastercard.

V ta namen uporabniki storitve mBills lahko naročijo pripadajočo brezstično debetno kartico Mastercard, ta bo po besedah direktorja podjetja MBILLS Primoža Zupana, vsaj še eno leto brezplačna (z izjemo dvigov gotovine na bankomatih, kjer bodo stroški primerljivi tistim, ki jih zaračunavajo slovenske banke).

Z današnjim dnem se odpravlja nadomestilo za plačevanje položnic prek storitve mBills, je povedal direktor družbe MBILLS Primož Zupan. | Foto: ZBS Z današnjim dnem se odpravlja nadomestilo za plačevanje položnic prek storitve mBills, je povedal direktor družbe MBILLS Primož Zupan. Foto: ZBS

Plačilo položnic je lahko tudi brezplačno

Od danes pa tudi ne bodo več zaračunavali nadomestil za polnjenje denarnice mBills (25 oziroma 50 centov), prav tako niti za dvig gotovine iz mobilne denarnice na bencinskih servisih Petrol ali plačilo položnic.

"Mobilne denarnice mnogi razumejo kot konkurenčne rešitve gotovini, bančnim karticam ter (elektronskim in mobilnim) bankam, a tokrat predstavljamo povezavo med seboj na prvi pogled konkurenčnih rešitev v novo storitev za uporabnike," je ob predstavitvi vseh novosti povedal Zupan.

Hall mBills, Prvi vtisi
Novice Slovenski borec proti položnicam in papirnatim računom

Prva slovenska Mastercardova debetna kartica

Tudi za kartično hišo Mastercard, predvsem za slovenski del, je današnji dan svojevrsten mejnik, saj je MBILLS postal prvi ponudnik Mastercardove debetne kartice v Sloveniji, je povedal uradni predstavnik Mastercarda za Slovenijo Luka Gabrovšek.

Debetna kartica Mastercard, v primerjavi s klasično kartico Mastercard, kjer je plačilo odloženo, omogoča plačila le v okviru stanja mobilne denarnice in je kot takšna varna kot debetna kartica Maestro, a v primerjavi z njo omogoča plačevanje, tudi ko ni neposredne komunikacijske povezave s prodajnim mestom.

Finančne storitve so eden od strateških Petrolovih projektov, je povedal član uprave Petrola Igor Stebernak. | Foto: Finančne storitve so eden od strateških Petrolovih projektov, je povedal član uprave Petrola Igor Stebernak.

Ali bo Petrol imel svojo banko?

Po nedavnem zanimanju Petrola, novega lastnika družbe MBILLS, za hranilnico Lon (od katere je potem dvignil roke), ne bi bilo težko pomisliti, da so morda prav ta prizadevanja nova pot največjega slovenskega trgovca v finančni svet. Ali še vedno razmišljajo o tem, da bi imeli svojo banko?

Hranilnica LON
Novice Petrol ne bo kupil banke

Član uprave Petrola Igor Stebernak je na izrecno vprašanje odgovoril, da so finančne storitve eden od strateških projektov, opredeljenih v njihovi strategiji do leta 2022, in da je področje, na katerem deluje družba MBILLS, po njihovem mnenju izjemno pomembno za prihodnost, a da o banki v tem trenutku razmišljajo.

Družba MBILLS namreč ni banka, temveč družba za izdajanje elektronskega denarja, tako pa je pod rednim nadzorom Banke Slovenije.

Ne spreglejte