Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bill Gates Neil deGrasse Tyson

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 14.51

6 let, 7 mesecev

Slavni fizik je razložil, kako zelo bogat je Bill Gates (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški znanstvenik Neil deGrasse Tyson je nepredstavljivo premoženje ustanovitelja Microsofta ponazoril s primerom: koliko denarja mora ležati na tleh, da se Bill Gates skloni in ga pobere?

Na YouTubu se je pred kratkim pojavil posnetek predavanja ameriškega karizmatičnega fizika in astronoma Neila deGrassa Tysona na univerzi v Seattlu iz leta 2011, med katerim se je ob opisovanju pomena števila milijarda v znanosti dotaknil tudi bogastva Billa Gatesa.

Oče Microsofta je takrat s 56 milijardami dolarjev (41 milijard evrov) veljal za najbogatejšega Američana in drugega najbogatejšega Zemljana – na lestvici milijarderjev, ki jo vsako leto sestavi Forbes, je zaostajal le za mehiškim telekomunikacijskim mogotcem Carlosom Slimom, ki je imel leta 2011 pod palcem kar 18 milijard več od Gatesa.

Za nekatere drobiž, za večino eno- ali večletni prihodek "Koliko denarja mora ležati na tleh, da se vam ljubi skloniti in ga pobrati?" je prisotne na predavanju pobaral deGrasse Tyson. "Sam vem, da je najmanjši kovanec, ki bi se mi ga zdelo vredno pobrati, čeprav bi zunaj deževalo ali pa bi se mi grozno mudilo, četrtak (25 dolarskih centov – približni evropski ustreznik je kovanec za 20 evrskih centov, op. p.)," je brez sramu priznal Tyson, ki je glede na podatke portala Celebrity Net Worth (Premoženje slavnih) vreden okrogel milijon ameriških dolarjev (slabih 740 tisoč evrov).

Kakšen znesek torej predstavlja četrtak iz perspektive ustanovitelja Microsofta? "Nikakor ne trdim, da se ne bi sklonil tudi po cent, a če upoštevamo le razmerje med mojim ali pa premoženjem povprečnega Američana in premoženjem Billa Gatesa, ta s pločnika ne bi pobral ničesar manjšega od kupčka denarja, vrednega 45 tisoč dolarjev (dobrih 30 tisoč evrov, op. p.)," pojasnjuje znanstvenik.

Gates v treh letih bogatejši za 20 milijard Bill Gates je svoje bogastvo od leta 2011 sicer povečal za približno 35 odstotkov na skoraj 78 milijard ameriških dolarjev (57 milijard evrov) in se ponovno zavihtel na vrh lestvice najbogatejših Zemljanov, to pa pomeni, da je za enak delež zdaj višji tudi rezultat Tysonovega izračuna.

Uporabniki YouTuba so v šali že ugotovili, da bi lahko bilo sledenje gospodu Microsoftu med sprehajanjem po mestu precej dobičkonosno. "Slej ali prej bo naletel na 10, 15 ali 20 tisoč dolarjev. Glede na besede Neila deGrassa Tysona bo to moj srečen dan," v komentarjih pravijo najbolj duhoviti.

Ne spreglejte